Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sněhobílé pobíhání

Na ježdění autem to ideální není, ale proběhnout se v čerstvě napadaném sněhu je balzám na duši. Pravda, i přes goretexové boty na nohách mám v botách mokro, ale pohled na nedotčené bílé pláně mě natolik uvnitř hřeje, že trošku toho mokra a chladu vůbec nevnímám.

Miloš Škorpil Příroda oděná do bílé se celá promění a zkrásní stejně tak, jako když obléknou do bílé mladou nevěstu.
Příroda je na tom ale lépe než nevěsta, a to hlavně proto, že příroda sama sebe neumí tak zkritizovat, jako to dokáže člověk. Příroda je zkrátka přirozená, na nic si nehraje. Určitě to není proto, že by postrádala rozum a neměla paměť. Přinejmenším paměť jí rozhodně nechybí. Kdyby jí chyběla, jak by si pak pamatovala, že na jaře se má zazelenat a nasadit poupata. V létě rozkvést a hrát všemi barvami. Poskytovat nám stín před žhnoucími paprsky slunce a svlažit nás letními plody. Na podzim nechat zbarvit listí do palety z barev od Claude Moneta, pak je shodit a připravit se na zimní nicnedělání. No a v zimě, i přes naše necitlivé zásahy, se aspoň na chvíli obléknout do svatebních šatů a dát vyniknout všem oblinám, kopečkům a horám, krásným solitérům v krajině a naplnit naše oči, uši a duše posvátným tichem.

Mám tohle běhání po bílých cestách, které dosud neposkvrnila noha člověka, z duše rád. Chroustající zmrzlý sníh i rozstřikující se prašan, a když náhodou noha zahučí do skryté kaluže, co na tom. Než doběhnu domů, mám v botě zase jako ve vyhřáté komůrce, a když ne, tak zkřehlé prsty zahřeji v proudu vlažné vody.

Jsem přírodě vděčný za tyhle krásné, vzácné chvilky, kdy ať se rozhlídnu na jakoukoliv stranu, vidím jen bělostný koberec, sníh něžně přikrývající stromy, keře i trávu. Kdy vše působí tak nadýchaně.
V těchto chvílích jsem spíš rád, když je sluníčku schované za clonou mraků a sem tam se po polích či kopcích válí mlha.
V těchto chvílím přímo niterně cítím, jak vše okolo spí a sladce oddychuje, právě ta mlha mi připomíná páru, která se nám s každým vydechnutím páří od úst. Naznačuje mi to, jak jsme proti přírodě nicotní, když ona svým výdechem dokáže zahalit celý okolní svět a my s ním jen lehce ovlhčíme své nejbližší okolí.
Človíček se v těchto chvílích cítí velmi titěrně a jako obr zároveň. Titěrně, má-li pocit, že je ztracený v tom široširém prostoru a jako obr, když si uvědomí, že je jeho nedílnou součástí.

Ve chvíli, kdy sluníčko protrhne mraky, pronikne mlhou a ozáří celý viditelný svět,
najednou „uzříte" a pochopíte, že svět vám leží u nohou. Stačí se jen rozhlédnout, roztáhnout ruce, zhluboka se nadýchnout a tím dechem jej celý v sebe pojmout.

Prostě tak jako jaro, léto a podzim, tak i zima v sobě skrývá spousty krás, na něž se člověk může těšit po zbytek roku, a když přijdou, tak si je pořádně užít a vychutnat.

Autor: Miloš Škorpil | pátek 19.12.2008 7:51 | karma článku: 13,43 | přečteno: 1683x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

Paraple pro každého z nás

Minulý týden se sešli v Centru Paraple Vyslanci pro Paraple, aby se z první ruky seznámili s tím, co vše Centrum Paraple pro lidi, kterým se v jedné vteřině změní život z plně aktivního do absolutní strnulosti, dělá. Ano, je to přesně tak, v jednu vteřinu hýříte, překypujete životem a v příští vteřině už můžete jen bezradně vnímat to, že jsou některé z vašich tělesných funkcí bez funkce.

3.6.2009 v 7:42 | Karma: 7,88 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Proč všichni tak křičí? – stejně jednou přijde ticho

Už jsem chtěl s psaním na téma voleb přestat, ale nedá mi to, abych se k nim ještě jednou nevrátil. Sport mě kromě jiného naučil se nevzdávat a taky být sám za sebe. Když udělám kiks, vím, že je to můj kiks. I kdybych se snažil stokrát dokázat, že za to, že jsem neuspěl může někdo jiný, stejně tím tento fakt nezměním. Jediného, čeho nakonec tímhle strkáním hlavy do písku a voláním: „chyťte toho gaunera, co způsobil, že jsem všechno prohrál" dosáhnu, bude plná huba písku.

31.5.2009 v 13:06 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1621x | Diskuse| Politika

Miloš Škorpil

O jaká vejce páně Paroubka jde

Kdyby se tolik lidí zajímalo o běhání jako o Paroubkova vejce, joj, to by bylo na světě krásně! Nemylte se, rozhodně tím, že tento a minulý blog se otírají o Paroubkova vejce, nemíním se v žádném případě dát na politiku. Nakonec na politice není nic špatného, když ji dělají politici, kteří mají na mysli jen blaho obce, tedy blaho obecné a nikolivěk pouze a jedině blaho vlastní.

28.5.2009 v 9:15 | Karma: 30,25 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

K čemu mne inspiroval předvolební mítink ČSSD

Kdyby si každý z obyvatel České republiky hodil jedno vajíčko po soudruhu Paroubkovi, hned by měly naše drůbežárny zajištěn odbyt. No řekněte, není to dokonalý trik na ozdravení naší ekonomiky? Vůbec nechápu, proč pan/soudruh Paroubek má k vajíčkům takový odpor. Navíc na tomto hitu předvolební sezóny nebudou profitovat jen drůbežárny, ale také čistírny, kde si nechává pan Paroubek vajíčkové obleky čistit. Pokud ale si je nechává čistit. Možná, že si raději nechává šít nové, v tom případě by z toho profitoval alespoň jeho dvorní krejčí.

24.5.2009 v 18:10 | Karma: 38,16 | Přečteno: 2615x | Diskuse| Politika

Miloš Škorpil

Konečný účet po Volkswagen Maratononu Praha

Konečný účet po Volkswagen Maratononu Praha činí 136.260,- Kč - DĚKUJEME Nevím, zda mě zase neustřihnou, ale protože nikoho k ničemu nenabádám, jen informuji o tom, jak to dopadlo, tak snad ne.

20.5.2009 v 6:04 | Karma: 14,81 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.