Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč se neměří všude stejným metrem

Zdeněk Matěj Kuděj napsal jednu úchvatnou knížku „Ve dvou se to lépe táhne." Vypráví tu o svém putování po Čechách s Jaroslavem Haškem. Z téhle knížky mi utkvěla v paměti nejvíce pasáž, kdy jdou z Rakovníka do Čisté u Rakovníka. Že nevíte, kde je Čistá? Nic si z toho nedělejte, Matěj to taky nevěděl. Proto se zeptal: „A kde je ta Čistá? Kde by mohla být? Když se to jmenuje Čistá u Rakovníka?" „Když se to jmenuje Čistá u Rakovníka, tak to musí být u Rakovníka," dozvěděl se od Haška. „Ostatně zeptáme se na to vrchního. Ten přeci musí vědět všechno."

Miloš Škorpil „Čistá? Čistá? To je někde blízko," odpověděl tento moudrý muž. Vyšli tedy na Čistou, věda, že je to někde blízko. Potkali ochotného člověka, který jim poskytl půlhodinový výklad kudy, tudy a pak je poslal po silnici rovnou za nosem. Mimo jiné se však dozvěděli i neocenitelnou informaci, že to bude tak dobrá hodinka cesty, nebo tak něco. Šli více jak hodinku, prošli Lubnou a kus za ní, když potkali konečně někoho, koho se mohli zeptat, jak to mají ještě daleko. Odpověď: „No, když si pospíšíte, tak tam můžete být za půldruhé hodinky."

Šli tedy dále. Hodiny ukrojily opět zhruba hodinku a půl, když potkali dvě babky s kozou. Otázka se opakovala: „Jak daleko je to do Čisté?" Odpověď: „Malé dvě hodinky," zejména Haška vytočila tak, že se dal skoro do klusu.

„Tohle je krajina!" řekl konečně, když zmírnil opět kroky. „Všiml sis, co tu mají po vesnicích hromosvodů? Bylo mi to divné, ale teď už se tomu nedivím. Jestli to tu dělají pánubohu tak jako nám, to aby do nich mlátil hromem od rána do večera!"

Zanedlouho sebou praštil o zem a prohlásil, že dál už nepůjde a vůbec, který že blbec si to vlastně vymyslel, aby šli do Čisté. No kdo myslíte, že to byl.

Když se to tak vezme kolem a kolem, byli na tom ještě dobře, protože vzdálenost jim byla oznamována v čase. A jak známo každá hodina je stejně dlouhá a má pouho pouhých šedesát minut. Jo, to kdyby jim někdo říkal, jak je to daleko třeba v mílích, to by se teprve mohli divit, protože považte, že třeba:
Na Jižní Moravě míle měla kdysi 12,2 km, na Čáslavsku 9,2 km a v okolí Českých Budějovic pak 11,2 km. Německá námořní míle měřila 1852 m, zatímco ta anglická měla 1853 m.

Nebo slyšeli jste někdy třeba o:
čárce, ta měla 0,002053 m, dlaň 0,07885 m, kročej (dvojkrok) 1,1828 m, látro 2,37 m, loket 0,5928 m, palec český 0,02464 m, pěst 0,09856 m, píď 0,1971 m, provazec 28,84 (později 30,75 m), prst 0,01971 m, prut 3,5484 m, sáh 1,7742 m, stopa (střevíc) 0,2957 m, zrno ječné 0,0034 m.

Samostatnou kapitolou je hon. Určitě jste slyšeli rčení: „Smrdí na sto honů." Víte vůbec, jak by takový člověk nebo cokoliv co tak označíte muselo smrdět, aby jste to cítili na sto honů? Že nemáte tušení? Tak si to spočítejte, jeden hon měřil 125,496 m, takže smrdí-li někdo na sto honů, musíte to cítit na vzdálenost delší, než byla Jihomoravská míle, protože to dělá více jak 12,5 km.

K zahození ale není ani to, od kdy se měří na vzdálenost jednoho yardu, respektive, jak byla tato míra odvozena. Yardem se začalo měřit v Anglii, v roce 1101 za vlády Jindřicha I. A jeden yard není nic jiného než vzdálenost, kterou naměřili od špičky Jindřichova nosu ke konci palce jeho natažené ruky, přičemž tato vzdálenost měří 0,9144 m. Jsme-li v Anglii, tak atletická míle měří 1609,344 m.

No a když už jsme u těch měr, tak bychom neměli zapomenout na náš starý dobrý metr. Jeho historie se začala psát v roce 1795 ve Francii. Jeho kmotrem, tedy člověkem, který mu dal jméno, byl Jean Charles Borda - francouzský matematik a astronom, a to podle řeckého slova metron - míra. První prototyp měl tvar tyče o obdélníkovém průřezu 25 x 4,05 mm a byl vyroben z platiny. V roce 1797 tento prototyp uložili do státního archivu Louvru a v roce 1799 byla zákonem stanovena definitivní převodní jednotka pro staré francouzské míry.
1 metr = 443,295038 (pařížských) čárek peruánského sáhu. Dobrý, ne?

Později se zjistilo, že je vše trošku jinak, a tak roku 1886 získal metr novou podobu a to jako platiniridiová tyč s průřezem ve tvaru H, na které je dvěma vrypy vyznačena vzdálenost 1 m. Podle tohoto prototypu pak bylo vyrobeno 40 tyčí, z nichž jedna je také uložena v České republice. To ale stále nestačilo a tak od roku 1960 máme metr, jenž se rovná 650763,73 násobku vlnové délky záření šířícího se ve vakuu, která přísluší přechodu mezi energetickými hladinami 2p10 a 5d5 atomu kryptonu 86. Zajímavé, že a hlavně praktické. Mě ale na tom nejvíce zaujalo, že se tomuto metru říká oranžový, protože při jeho určení hrála důležitou roli spektrální čára oranžové barvy.

Po tomto zjištění jsem si trošku oddychl. Už jsem začínal nabývat dojmu, že tu začíná něco smrdět na sto honů :).

Nevím, zda vše, co jsem zde napsal, vám bude v životě k něčemu dobré. Pro mě ale určitě. Když pro nic jiného, tak jako dosud si určitě nebudu dělat hlavu, když uběhnu o nějakou tu míli více, vždycky si to budu moci zkorigovat podle toho, zda jí uběhnu na Jižní Moravě, v Jižních Čechách nebo na Čáslavsku. A hlavně, když na nějakém závodě zjistí sto GPSek, že trať je o sto metrů kratší či delší, řeknu si, že je možná seřídili podle yardu a že možná právě Jindrovi letěla kolen nosu moucha a on právě ve chvíli, kdy mu brali míru, hnul hlavou :).

Autor: Miloš Škorpil | pátek 3.4.2009 7:30 | karma článku: 14,19 | přečteno: 1232x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

DĚKUJEME – BĚŽTE

Děkujeme, odcházíme! Zajímavý nápad, sbalit si kufry a běžet. Nic proti tomu, za první republiky a i dříve za Rakouska Uherska chodili lidé do světa na zkušenou, aby poznali, jak to ve světě chodí, aby poznali, že všude je chleba o dvou kůrkách a nikde do huby pečení holuby sami nelétají. Určitě na to mají nárok i lékaři, akorát by neměli zapomínat na Hippokratovu přísahu a taky proč šli studovat medicínu. Jestli proto, aby se měli v životě dobře, tak je dobře, že odchází, ať prominou, já si stále myslím, že lékařem se stává člověk proto, aby bylo dobře, aby se cítili dobře – zdraví a fit jejich spoluobčané, a když to dělají dobře a se srdcem na dlani, tak se pak budou mít dobře i oni. Svou zkušenost však musí v životě zažít každý z nás, tak jim zamávejme a vyprovoďme je slovy – DĚKUJEME – BĚŽTE ...

15.1.2011 v 8:45 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Společné vyběhnutí do roku 2011 s Běžeckou školou

Že to máte trošku z ruky, abyste přijeli třeba do Chebu, Prahy, Jablonce, Kutné Hory, Krkonoš, Pelhřimova ... NEVADÍ. Že budete ráno po Silvestrovském veselí znaveni – NEVADÍ. Že, že, že ..., NEVADÍ, my žádné výmluvy nebereme, my s nimi vyběhneme :).

8.12.2010 v 8:19 | Karma: 7,43 | Přečteno: 868x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Film, který stále běží a nemůžete ho zastavit …

... tak přesně takový pocit mám nyní, a jak pročítám ohlasy na Františkolázeňskou 21 hodinovku, tak vidím, že nejen já. Je to stejný pocit, jako když slezete z běžeckého pásu – taky vás to nutí jít stále dopředu ...

21.11.2010 v 21:42 | Karma: 7,45 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Musíš být vítěz – zabíjí naši (dětskou) duši

Od malinka slýcháme : „Musíš být vítěz, musíš být nejlepší, musíš se víc snažit, abys vyhrál, abys měl lepší známky“, postupem let se požadavky stupňují, „musíš se snažit, abys více vydělal, abychom si mohli pořídit lepší bydlení, měli lepší auto, mohli jet na lepší dovolenou ...“. Není divu, že to v lidech zabíjí duši, nejhorší na tom je, že tím je zabíjena dětská duše ještě dříve, než se může rozlétnout a poznat, proč na tento svět přišla. Není divu, že už od dětských let nevíme, co si s životem počít a to se pak s námi táhne do té doby, než řekneme: „A DOST, TOHLE TEDY OPRAVDU NECHCI, PROTO JSEM SE NENARODIL/NENARODILA!“

8.11.2010 v 7:38 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Jak najít cestu zpět do ráje - ke kořenům

Běžíce přes kořeny, zakopáváme, nadáváme na ně, zlobíme se na stromy, že nám je staví do cesty, při první příležitosti je odsekáme, zalijeme do asfaltu či do betonu a libujeme si, jak jsme na ně vyzráli.

30.9.2010 v 7:56 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:15

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.