Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neměli bychom čekat až na rok 2012 – zbývá 859 dní

Mnohým se to nebude nejspíš líbit, ale už delší čas vše nasvědčuje tomu, že příroda s člověkem jako takovým ztratila trpělivost. Minimálně mu to dává v několika posledních letech dost výrazně najevo. To máte vlny Tsunami, zemětřesení, záplavy po celém světě, prasečí chřipka – tu si ovšem člověk vymyslel, aby se zas někdo nakapsoval, atd. atd.

Nejsem žádnej zelenej, i když na přírodu nedám dopustit, taky mi je jasné, že některé věci se děly vždycky, ostatně horotvorné pohyby, soptění sopek, mor a cholera, nálety kobylek a jiného hmyzu tu byly a budou vždycky a vliv člověka na vznik těchto události, byl-li jaký, byl nepatrný. Na druhou stranu však existuje v přírodě takový model, přírodozpytci mu říkají káně – myš. Jde o to, že když se přemnoží myši, mají káňata – Myšilov hostinu, a tak se vesele množí, množí se do té doby, dokud mají dost myší. Když je sežerou, hostina skončí a kolečko se otočí, stavy káňat se začnou snižovat, vlivem toho začnou mít myši pré – nepleťte si s PRE (Pražská energetika) :), začnou se vesele množit, až se zase přemnoží a celé to začne nanovo.

 Na člověka tenhle model neplatí – tak holt si s ním příroda musí poradit jinak

 Člověk, protože se příroda při jeho konstruování trošku upískla, se vymknul kontrole, prostě na něj tento a podobné modely neplatí. Když neměl co jíst, vzal si na pomoc genetiku a chemii a další vědy a přírodu si začal přizpůsobovat obrazu svému, prostě si ji znásilnil a myslel, že bude stejně poslušná a stydlivá jako každá ženská, které se tohle přihodí. Že se na to prostě bude snažit zapomenout, nějak to ze sebe vytěsnit. Bohužel, z psychoanalýzy víme, že tohle nefunguje ani u znásilněných žen a u přírody teprve ne. Stejně jako u těch žen se najednou příroda vzbouří a všechno to ze sebe začne vyvrhovat. V současné době je ve stádiu, že začíná vyvrhovat samotného člověka a jestli to on nepochopí, tak asi přijde ten rok 2012 a vezme to z jedné vody načisto.

 V těchto dnech zní tato má slova asi hodně tvrdě, zejména pro ty, co byli postihnuti povodněmi, ale pokud jste si stačili všimnout, nejsou jen u nás, ale napříč celou zeměkoulí, takže ta vzpoura přírody už není jen tu a tam, ale příroda už je pěkně naštvaná, možná že už dokonce nas…, takže je dobře, že si lidé vzájemně pomáhají, ale až odstraní následky, neměli by zapomenout a měli by začít přemýšlet o tom, proč to je a i když se jim to, nač přijdou, nebude líbit, měli by srazit patky a začít skutečně žít jako součást přírody a ne jako její pánové a vládci. Respektive mohou zůstat pány a vládci, ale moudrými, takovými, kteří dělají vše pro to, aby se žilo jejich poddaným dobře, protože jen pak se mohou radovat a smát i oni.

 Každá akce plodí protiakci

To z historie už taky známe: „Oko za oko, zub za zub – zabili jste nám Ferdinanda, tak my vám dáme pěkně přes držku“. Fyziku prostě ničím neokecáme a mohou ty naše kecy být sebemoudřejší – zelené, červené, oranžové, modré či černé, můžeme je odívat do sociálního cítění – rovnost, svornost, bratrství, stejně si nakonec budeme muset přiznat, že jsou to jen kecy a že kecáme a kecáme a přitom jen chodíme kolem horké kaše, ve víře, že až trošku vystydne, tak si tu hubu o ní tolik nepopálíme.

 Je to všechno o nás

Je to stejné jako s tím, že každý rok znovu a znovu hubneme do plavek, čteme si o tom, co dělat, abychom byli zdraví a v kondici. Pak na to nějak zapomeneme, přežereme se, udělá se nám šoufl, začneme shánět sodu nebo něco podobného. Pak bolest pomine a my si zase naložíme, protože jsme přeci vyčerpaní z toho boje o „přežití“ a potřebujeme doplnit energii. Stejně hloupě a pořád dokola, jako se chováme ke své vlastní osobě, se chováme k druhým a k přírodě. Máme totiž jednu skvělou vlastnost: zapomnění. Tu však po hříchu zaměňujeme s odpouštěním. Odpouštět je dobré – vždy. Zapomínat je dobré, ale při tom bychom neměli zapomínat na poučení, které nám událost, na níž chceme zapomenout, přinesla…

Autor: Miloš Škorpil | sobota 14.8.2010 11:22 | karma článku: 8,81 | přečteno: 672x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

Čert nikdy nespí a běžec už tuplem nemá kdy

Tento týden bude v Běžecké škole pestrý, skoro to vypadá, že už skončily prázdniny :), a ono pomalu ano, vždyť za šest týdnů už se běží Tesco Grand Prix Praha, ale i Kladenský maraton, další se chystají na Berlín. Dá se tedy bez nadsázky říci, že doba válení skončila. Tak, co vám v tomto týdnu Běžecká škola nabídne. V pondělí druhý díl Deníčku titánky Dany, v úterý první díl seriálu Pitný režim - celou tuto problematiku jsem předělal, takže určitě objevíte něco nového, ve středu „Rozhovor naruby," ve čtvrtek druhý díl o Pitném režimu, v pátek se proběhneme po Americe, v sobotu zavítáme společně do světa Bez hranic.

27.7.2009 v 11:58 | Karma: 10,18 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Být sundán z hrušky

Být sundán z hrušky může být i veselé, záleží na tom, jak je hruška vysoká a co jsme na ní dělali, a taky co nám takové sundání z hrušky může přinést za prospěch. Ono nakonec chození se džbánem pro vodu, než se ucho utrhne, nemusí být úplně špatné, třeba jen proto, že si při tom samočinně umyjete nohy :).

21.7.2009 v 6:45 | Karma: 11,79 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Osobní

Miloš Škorpil

Pozor! Pozor! - Titáni se začínají probouzet z tisíciletého zakleti

Pokud to nevíte, tak vězte, že před tisíci lety, kdy Země oplývala toliko jen strdím, mlékem, opojným vínem a chutným masem - vše bio, začali mít Titáni dlouhou chvíli a vzbouřili se proti bohům. Ti je za to uvrhli do věčného prokletí, a aby si to pojistili ještě je spoutali řetězy nebo je vymístili do míst, kde se skoro nemohli setkat s žádným živým tvorem.

20.7.2009 v 8:48 | Karma: 9,11 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Cháron tě zve k sobě - chceš-li mu utéct, zpomal

Tenhle příběh se opakuje dnes a denně, snad už posté čtu stejnou prosbu, v níž se snoubí touha poznat pravdu: „Proč se mi stále znovu a znovu děje to, co se mi děje?" a zároveň vzdor: „Já to přeci jednou musím zlomit!"

16.7.2009 v 9:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Zermatt 2009

V cíli maratonu vám vezme pohled na Matterhorn dech.To je slogan, který si můžete přečíst v propozicích jednoho z nejkrásnějších, ale také nejtěžších maratonů, jaký jsem kdy běžel. Pravdou je, že než se dostanete do cíle, vezme vám dech stoupání mezi 39. a 41. km, kdy musíte překonat 300 výškových metrů. Letos toho ale bylo víc, co stojí za zmínku.

13.7.2009 v 10:45 | Karma: 5,46 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.