Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Meditace v pohybu

Meditace v chůzi pomáhá našemu vnitřnímu vizionáři uvolnit naší tvořivost. Při meditaci v chůzi si vědomě zvolíme otázku, na kterou se zaměříme, necháváme jí odeznít a pak pozorujeme, co je nám během chůze odhalováno.

Miloš Škorpil O této formě meditace se někdy mluví jako o „meditaci v pohybu". Ať se procházíme, vaříme, běháme nebo plaveme, nacházíme se ve změněném stavu vědomí nebo meditativním stavu. Když je naše tělo v pohybu a otevřené, stáváme se nástrojem tvůrčího řešení problémů.

Meditace v chůzi nebo pohybu uvolňuje našeho tvůrčího ducha. Je důležité, abychom věnovali pozornost procesům, které se v nás odehrávají, nebo tvůrčímu řešení problémů, k němuž dochází, když jsme ponořeni do tohoto typu meditace. U některých původních kultur lidé během iniciačních rituálů chodí dlouhé vzdálenosti; to je způsob, jak objevují své autentické já. Australští domorodci tomu říkají „cesta" a severoameričtí indiáni hledání vize. Cílem je vštípit jim tvůrčí vynalézavost, aby se mohli naučit technikám a metodám přežití.
Angeles Arrienová (Archetypy šamanské tradice)

Asi patřím k tomuto typu lidí, prakticky celý svůj život jsem doslova a do písmene proběhal. Vždy jsem považoval běh a pohyb za formu životního stylu, jako něco, co nedokáži dobře definovat, ale co mě neustále nutí být na cestě. V jisté době jsem si myslel, že jsem ovlivněn knihou Jacka Kerouaca - On the road (Na cestě). I mě to stále táhlo ven. Hledat a poznávat. Poznávat ale tím způsobem, že jsem si musel vše vlastníma nohama „ošlapat".

Už pěkných pár let běhám vzdálenosti, které většina lidí neujede ani na kole nebo v autě. Dost často jsem si při tom kladl otázky jako třeba:

„Co tě to neustále žene dál a dál?"

„Co tě nutí běhat delší a delší vzdálenosti?"

„Na co se to vlastně chystáš?"

Dnes už se neptám, dnes již ve chvílích, kdy jsem v pohybu, dostávám konkrétní odpovědi. Třeba na tu poslední otázku byla:
Běž a neptej se stále tak hloupě. Prostě běž a užívej si toho, že můžeš a když už se takhle hloupě musíš ptát, tak vymysli něco, čím budeš tím svým běháním po všech čertech prospěšný jiným.

A tak jsem běžel dál, přestal si pokládat hloupé otázky a začal se soustředit na odpovědi. A ony přišly. Třeba jako že bych mohl založit svou běžeckou školu, kterou si budu dělat po svém a do níž mi nebude nikdo strkat nos a já se pak nebudu moci vymlouvat na to, že jsem udělal něco, co jsem původně vůbec udělat nechtěl, ale udělal jsem to jen proto, že mi to nějakej čerchmant nakukal :).

Tak jsem tedy založil běžeckou školu a při dalším pobíhání jsem se vrátil ve vzpomínkách zpět, shodou okolností mi do toho zazvonil v trenkách mobil a na druhém konci visela Petra Černá z Paraplete s otázkou, zda nevím, kdo letos poběží pro Paraple. Řekl jsem jí, že zatím vím jen o Buldokovi, ale pak mě napadlo: „Proč bys neběžel i ty, beztoho už si pro ně běžel z Pece do Pece, z Drážďan do Prahy, tak proč ne po Praze." Tak jí říkám: „Hele a co kdybych běžel já? Jako vodič za pět hodin klidně zvládnu i vyslancování." Načež už se vyrojil další nápad: „A co takhle vyslat do světa vyslance za každý kraj?"

Než jsem doběhl domů, měl jsem většinu vyslanců po kupě.

Vybral jsem si skvěle, jen co je pravda. Až mě zaskočili svou aktivitou. Jeden obvolal všechny známé, druhý zřídil svůj web, třetí přidala letáček a najednou koukám, jak jim na kontě začínají naskakovat penízky a u mě se objevuje stále 0. „Hele," povídám si, „měl bys taky něco vymyslet, sice Praha má běžecký cirkus nejméně třikrát za rok, ale přeci se na ně nebudeš koukat a tiše přihlížet. Koukej něco vymyslet a ať to stojí za to".

Najednou, BUCH HO, „jo to bude ono, to je ten správném nápad, vylezeš na střechu světa pro Paraple."

No a tak to u mě teď chodí, když se mě zeptáte: „Kam na ty nápady chodíš?" tak když vám odpovím: „Ven na čerstvé povětří a do přírody, kde mi létají nad hlavou a já po nich jen mávnu rukou a chytím si je jak motýlkář do síťky motýla," tak to bude ve většině případů pravda.

Nevím, zda jsem vás nyní spíše od běhání a hýbání se neodradil, ale nebojte, každého napadají jen nápady úměrné jeho možnostem :).

Tak hezký běh a plno šťastných nápadů. A dneska nezapomeňte na pomlázku.

Autor: Miloš Škorpil | pondělí 13.4.2009 9:15 | karma článku: 14,30 | přečteno: 1764x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

DĚKUJEME – BĚŽTE

Děkujeme, odcházíme! Zajímavý nápad, sbalit si kufry a běžet. Nic proti tomu, za první republiky a i dříve za Rakouska Uherska chodili lidé do světa na zkušenou, aby poznali, jak to ve světě chodí, aby poznali, že všude je chleba o dvou kůrkách a nikde do huby pečení holuby sami nelétají. Určitě na to mají nárok i lékaři, akorát by neměli zapomínat na Hippokratovu přísahu a taky proč šli studovat medicínu. Jestli proto, aby se měli v životě dobře, tak je dobře, že odchází, ať prominou, já si stále myslím, že lékařem se stává člověk proto, aby bylo dobře, aby se cítili dobře – zdraví a fit jejich spoluobčané, a když to dělají dobře a se srdcem na dlani, tak se pak budou mít dobře i oni. Svou zkušenost však musí v životě zažít každý z nás, tak jim zamávejme a vyprovoďme je slovy – DĚKUJEME – BĚŽTE ...

15.1.2011 v 8:45 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Společné vyběhnutí do roku 2011 s Běžeckou školou

Že to máte trošku z ruky, abyste přijeli třeba do Chebu, Prahy, Jablonce, Kutné Hory, Krkonoš, Pelhřimova ... NEVADÍ. Že budete ráno po Silvestrovském veselí znaveni – NEVADÍ. Že, že, že ..., NEVADÍ, my žádné výmluvy nebereme, my s nimi vyběhneme :).

8.12.2010 v 8:19 | Karma: 7,43 | Přečteno: 868x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Film, který stále běží a nemůžete ho zastavit …

... tak přesně takový pocit mám nyní, a jak pročítám ohlasy na Františkolázeňskou 21 hodinovku, tak vidím, že nejen já. Je to stejný pocit, jako když slezete z běžeckého pásu – taky vás to nutí jít stále dopředu ...

21.11.2010 v 21:42 | Karma: 7,45 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Musíš být vítěz – zabíjí naši (dětskou) duši

Od malinka slýcháme : „Musíš být vítěz, musíš být nejlepší, musíš se víc snažit, abys vyhrál, abys měl lepší známky“, postupem let se požadavky stupňují, „musíš se snažit, abys více vydělal, abychom si mohli pořídit lepší bydlení, měli lepší auto, mohli jet na lepší dovolenou ...“. Není divu, že to v lidech zabíjí duši, nejhorší na tom je, že tím je zabíjena dětská duše ještě dříve, než se může rozlétnout a poznat, proč na tento svět přišla. Není divu, že už od dětských let nevíme, co si s životem počít a to se pak s námi táhne do té doby, než řekneme: „A DOST, TOHLE TEDY OPRAVDU NECHCI, PROTO JSEM SE NENARODIL/NENARODILA!“

8.11.2010 v 7:38 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Jak najít cestu zpět do ráje - ke kořenům

Běžíce přes kořeny, zakopáváme, nadáváme na ně, zlobíme se na stromy, že nám je staví do cesty, při první příležitosti je odsekáme, zalijeme do asfaltu či do betonu a libujeme si, jak jsme na ně vyzráli.

30.9.2010 v 7:56 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.