Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se jaro/chlap zblázní

Byl to krásný den. Od rána se střídalo sluníčko se sněhovými přeháňkami. Chvilku si človíček rozepínal bundu a vystavoval obličej sílícímu jarnímu slunci, chvíli si připadal jak sněhulák, jen do něj zastrkat kousky uhlí a mrkev. Prostě apríl jak vyšitý.

Miloš Škorpil Práce taky odsýpala jedna radost, tak jsem se těšil na odpoledne a večer, který jsme měli v plánu strávit s Danou.

Odpoledne a podvečer proběhly skvěle. Nejdřív jsme prolezli parfumerii. Očuchal jsem si tři pánské parfémy, pak byly na mne dva nastříkány. Naštěstí má člověk jen dvě ruce. Levá smrděla. Pravá mi příjemně voněla. Prý se to ale musí na chlapovi nejdřív pěkně rozkošatit, aby bylo poznat, co mu sedí. Faktem je, že smrad na levé ruce spíše sílil, zato pravé zápěstí vydávalo stále příjemnější odér.

Hned vedle parfumérky se nacházel obchůdek s oblečením pro ženy a dívky, co chtějí vypadat šik, ale i pro stejně postižené mladé i staré muže. Věnovali jsme se tentokrát ale jen tomu, co na sebe bere ta hezčí polovina lidstva. Nakonec zvítězily dvě pohledné košilky, jedna z nich se dá používat, při trošce dobré vůle, i jako pás cudnosti. Rozhodně bych jí nerad měl na sobě ve chvíli, kdy musím hodně spěchat. Naštěstí je to dámská košile, takže tohle mi nehrozí. Vybrali jsme i opravdu hezký kostým. Kupodivu nám výběr trval jen několik málo desítek minut, a tak jsme mohli zamířit do pizzerie na něco, co by zaplnilo naše plačící vnitřnosti.

Ani v pizzerii jsme dlouho neváhali a jako obvykle si vybrali stejné jídlo. Tentokrát byla jehla s lososem a nějakou další vodní potvorou, jejíž název se mi už z hlavy vykouřil. Nicméně bylo to skvělé. Zvolili jsme i celkem decentní přílohy. Dana listový špenát a já dušenou zeleninku.

Uspokojení příjemně stráveným odpolednem jsme nasedli do auta a vyrazili směr Hory. No vyrazili...Cesta přes Prahu trvala čtyřicet minut. Sotva jsme prokličkovali pražskými ulicemi a vyrazili na venkov, začalo sněžit. Před Karlovými Vary se to už změnilo v docela slušnou sněhovou vánici. Sníh začal polehávat na silnici. Teplota klesla pod nulu a auta jedoucí naším směrem výrazně zpomalila. Hondička si to vesele svištěla dál. Jen před Vary už i ona začala ubírat plyn.

Dana si vyzvedla auto z garáží a než jsem stačil zareagovat na křižovatce, byla pryč. Jela pomalu dál, asi 100, abych měl možnost jí dojet, což by se mi možná i na hlavní silnici vedoucí z Varů na Cheb ještě podařilo, kdybych najednou nezahlédl, že ve 120 předjíždím na 70 policajty. Sešlápl jsem brzdy a projel kolem nich už jen v nějakých 95. No mělo mě to varovat. Policajti brzy odbočili někam do města a mě nechali bez povšimnutí, a já tedy zase přišlápl pedál. Zabočil jsem na cestu vedoucí na Farmu Hory a ve chvíli, kdy jsem Danu skoro měl, jsem najednou zjistil, že je všude bílo a uklouzáno. Zvolnil jsem asi na 40, ale ani to nestačilo. V prudké pravotočivé zatáčce jsem dostal smyk. Snažil jsem se to vymanévrovat, ale pak už jsem spíš jen sledoval, jak přes veškerou mou snahu si to Hondička míří na levý okraj cesty, za nímž byl příkop. Copak příkop by ještě šel, ale najednou se přede mnou objevila betonová deska, zpevňující vodní propusť. Hondička si na ní levou stranou sedla. Já uslyšel ránu, v tu ránu jsem měl před očima bílo, Hondička začala troubit jak střelená.

Na tlamě jsem měl v tu chvíli přilepený airbag. Vystřelil i ten druhý u spolujezdce, byť tam nikdo neseděl. Možná ale, že tam byl nějakej andělíček strážníček, kterého jsem v té chvíli neviděl.

Vylezl jsem ven a už mi zvonil mobil. Dana volala, abych jel pomalu, že to klouže. Jaksi jsem to už zaznamenal :(. Auto stále šíleně troubilo, než se mi podařilo v té bílé změti najít klakson a utnout ten hrozný zvuk. Dana mezitím nelenila a sehnala odtah. V té chvíli jsem moc neřešil, že bych měl nejdříve zavolat policajty, aby zhlédli mé dílo. Přijel ochotník s Gazíkem. Ptal se: „Máš lano?" Na co lano, říkám si. Věšet se kvůli tomu nebudu. „Na vytažení", dodává. Aha, chce mě vytáhnout, dochází mi pomalu. „Nemám!" odpovídám. Vytáhne nějakou šňůrku, na níž mě uvazuje. Dvakrát zacuká a šňůrka praská. Uváže jí ještě jednou se stejným výsledkem.

„Nemáš přece jenom to lano?" ptá se důrazněji. „No tak já se podívám". „A hele, lano!" říkám, jako kdybych objevil bůhví jaký poklad. Uvážeme ho za Hondičku a Gazíka a vzápětí už stojím na silnici na všech čtyřech.

„Pojedu raději za tebou, kdyby se něco stalo," povídá. Zkouším nastartovat. V Hondičce to trošku zachrchlá, ale jinak to s ní ani nehne. Tak tam asi nedojedeme. „Za co to přivážeme vepředu?", ozývá se za mnou. „No, někde tam je takovej šroubovací hák," odpovídám. Hák najdu, ale za co ho zašroubovat, když šroub byl součástí bakelitové mřížky? Chlap se však nedá. Lano protáhne tím, co mi vepředu na Hondičce ještě zbylo a jedééééééééééém!

No jedem... Jedu na laně. Pokaždé, když přibrzdí, mám strach, že do něj narazím, protože mi samozřejmě nejdou posilovače brzd a ať na ně šlapu sebevíc, Hondička si to stále jede dopředu. Ocitáme se v další prudké zatáčce. Snažím se pohnout volantem, ale ten je taky jak přivařenej. Ten necelý kilometr k chatě byl docela vysilující. Ale výsledek se dostavil. Jsme zachráněni. Tedy aspoň pro tuhle chvíli. Pánovi poděkujeme. Ptáme se, co jsme dlužni a dozvíme se, že nic. Že příště snad zase někdo pomůže jemu. Jsme mu opravdu vděční. Bez jeho pomoci by to bylo mnohem svízelnější.

Jdu se ubytovat. Pak teprve volám své pojišťovačce, co mám dělat, abych uspokojil pojišťovnu, až na ní budu chtít výplatu za způsobenou škodu. Dá mi číslo na jejich automatickou poradnu a prý kdybych ještě něco potřeboval, ať brnknu. Pak volám do svého Honda servisu v Jablonci. Předesílám, že je skoro devět v noci. Na druhém konci se ozve příjemný hlas pana Počekajla. Zpravuji jej o svém problému. Vysvětlí mi, že popsaná škoda určitě přesáhne 50 tisíc, takže bych měl zavolat raději policii. Že mě to sice bude asi stát nějakou pokutičku, ale zase mi to ušetří problémy s pojišťovnou.

Volám tedy. Policii. Když jim vysvětlím, o co jde, zeptají se, proč je volám, když už jsem auto nechal odtáhnout, a co jako že mají zjišťovat. Ještě dodávají: „Víte pane, takhle se dělají pojišťovací podvody." No aspoň vím příště, jak na to mám jít, budu-li chtít spáchat pojišťovací podvod. Nakonec mně přepojí na dopraváky. Tam se situace opakuje. Trošku mne sprdnou. Ale mají pravdu a tak jen tiše špitnu, že potřebuji hlavně, aby mi dali dejchnout, že jsem nic nepil, abych měl od nich dobrozdání pro pojišťovnu. Chvíli ještě něco povídají, ale nakonec mi řeknou, abych šel na místo, kde jsem boural, a že tam přijedou.

Přijeli asi za půl hodiny. Nejdřív mi ještě trošku po právu vynadali, ale když viděli, že asi vážně nejsem pojišťovací podvodník, tak ubrali plyn a chovali se velmi korektně. Změřili brzdnou, tedy spíš klouzací, dráhu. Vyfotili, co ještě šlo a odvezli mě k autu, aby „ocenili" mé dílo. Odhadli to bratru na 120 tisíc. Prý jen airbagy přijdou každý na 20 tisíc. To by mě nikdy nenapadlo a je fakt, že tyhle věci jdou nějak celý život daleko mimo mne.
Nakonec mi, dnes nahlásili, že jsem to zboural totálně a škoda je odhadem 360 tisíc :(. To už mi hlava vůbec nebere, no podívejte se na fotku a řekněte sami. Je tohle totálně zbořený auto?

Sepsali se mnou protokol a pak odjeli řešit další havárku. Já si dal jedny černý Krušovice a zapadl do peřin. Jako vždy se mi nic nezdálo, jen za oběma zdmi se ozývalo spokojené chrápání.

Tak takhle skončil ten krásný jarně aprílový den. Když tak ale teď o tom přemýšlím a hodnotím, kolik se kde za včerejšek a dnešek stalo v republice bouraček, tak si říkám, že jsem z toho ještě vysáňkoval celkem dobře.

Autor: Miloš Škorpil | úterý 25.3.2008 20:42 | karma článku: 13,13 | přečteno: 1625x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

DĚKUJEME – BĚŽTE

Děkujeme, odcházíme! Zajímavý nápad, sbalit si kufry a běžet. Nic proti tomu, za první republiky a i dříve za Rakouska Uherska chodili lidé do světa na zkušenou, aby poznali, jak to ve světě chodí, aby poznali, že všude je chleba o dvou kůrkách a nikde do huby pečení holuby sami nelétají. Určitě na to mají nárok i lékaři, akorát by neměli zapomínat na Hippokratovu přísahu a taky proč šli studovat medicínu. Jestli proto, aby se měli v životě dobře, tak je dobře, že odchází, ať prominou, já si stále myslím, že lékařem se stává člověk proto, aby bylo dobře, aby se cítili dobře – zdraví a fit jejich spoluobčané, a když to dělají dobře a se srdcem na dlani, tak se pak budou mít dobře i oni. Svou zkušenost však musí v životě zažít každý z nás, tak jim zamávejme a vyprovoďme je slovy – DĚKUJEME – BĚŽTE ...

15.1.2011 v 8:45 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Společné vyběhnutí do roku 2011 s Běžeckou školou

Že to máte trošku z ruky, abyste přijeli třeba do Chebu, Prahy, Jablonce, Kutné Hory, Krkonoš, Pelhřimova ... NEVADÍ. Že budete ráno po Silvestrovském veselí znaveni – NEVADÍ. Že, že, že ..., NEVADÍ, my žádné výmluvy nebereme, my s nimi vyběhneme :).

8.12.2010 v 8:19 | Karma: 7,43 | Přečteno: 868x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Film, který stále běží a nemůžete ho zastavit …

... tak přesně takový pocit mám nyní, a jak pročítám ohlasy na Františkolázeňskou 21 hodinovku, tak vidím, že nejen já. Je to stejný pocit, jako když slezete z běžeckého pásu – taky vás to nutí jít stále dopředu ...

21.11.2010 v 21:42 | Karma: 7,45 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Musíš být vítěz – zabíjí naši (dětskou) duši

Od malinka slýcháme : „Musíš být vítěz, musíš být nejlepší, musíš se víc snažit, abys vyhrál, abys měl lepší známky“, postupem let se požadavky stupňují, „musíš se snažit, abys více vydělal, abychom si mohli pořídit lepší bydlení, měli lepší auto, mohli jet na lepší dovolenou ...“. Není divu, že to v lidech zabíjí duši, nejhorší na tom je, že tím je zabíjena dětská duše ještě dříve, než se může rozlétnout a poznat, proč na tento svět přišla. Není divu, že už od dětských let nevíme, co si s životem počít a to se pak s námi táhne do té doby, než řekneme: „A DOST, TOHLE TEDY OPRAVDU NECHCI, PROTO JSEM SE NENARODIL/NENARODILA!“

8.11.2010 v 7:38 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Jak najít cestu zpět do ráje - ke kořenům

Běžíce přes kořeny, zakopáváme, nadáváme na ně, zlobíme se na stromy, že nám je staví do cesty, při první příležitosti je odsekáme, zalijeme do asfaltu či do betonu a libujeme si, jak jsme na ně vyzráli.

30.9.2010 v 7:56 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.