Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se připravit na útěk před medvědem brtníkem

Dá se natrénovat na trháky, kdy se jeden či více běžců odpoutá od startovního pole a je třeba je dohnat. Tím tak samozřejmě musí zákonitě porušit pravidlo pomalého běhu a prostě to na chvíli přepálit. Ovšem na druhé straně, tím že jsou s náskokem v čele a stadion je začne povzbuzovat, neb divákům se to pochopitelně líbí víc, než když běží fádně jeden za druhým, takže to jim může dodat sil navíc. Naopak to může psychicky deptat ty vzadu, kteří sice běží s rozvržením sil, ale můžou získat dojem, že náskok už nedoženou, tedy z jejich pohledu ztrátu. Dá se i tohle natrénovat? Myslím že ano, takže spíš otázka zní: „trénuje se i tohle?" Prostě podobně jako když v lese spatříme medvěda a následně vyvineme životní akceleraci, tak by i třeba olympijská zlatá mohla být podobnou motivací. Zhruba tento dotaz od Oldiesse se také objevil jako komentář k blogu o pomalém běhání.

Odpovídám, že určitě toto se natrénovat dá a také se na tyto situace trénuje. Tedy trénují takto ti, co běh povýšili z rekreačního - hobitího, na závodní. Tedy ti, kteří už potřebují nutně zakusit vyšší porci adrenalinu, rozproudit krev v žilách protivníků a diváků. K natrénování trháků nám nejlépe poslouží takzvaný fartlek - neboli hra s rychlostí.

Při fartleku si opravdu hrajeme s rychlostí a to tak, že prostě ve chvíli, kdy se nám to chce napálit, to rozpálíme na plné kule a běžíme tak, dokud se nám nepodlomí nohy, nebo dokud nám dech stačí, pak zvolníme do hlemýždího tempa. Je jedno, zda v tuto chvíli tohle tempo znamená přejít do chůze nebo do pomalého běhu, měli bychom však každopádně pokračovat stále vpřed. Chvíli běžíme tímhle tempem až se nám zase tep zklidní, nebo do chvíle, kdy nás zase chytí amok a my to zase rozhulíme na plný kule. Tohle můžeme udělat kolikrát se nám zachce, na naší trase, kterou jsme se rozhodli v daný den a v daném tréninku zvládnout.

Při fartleku však můžeme využít i nerovnosti v terénu, ať už jde o běh do kopce nebo naopak z kopce. Prostě ve chvíli, kdy se kopec, ať nahoru nebo dolů objeví, tak nasadíme trhák a na rovince zvolníme do poklidného - pomalého běhu.

Na trháky natrénujeme i běháním „oblíbených" intervalových běhů (200 m, 300 m, 400 m, 500 m) krátkými, opakovanými výběhy do kopce v rozsahu 1 - 4 minut. Prostě zase si při tom hrajeme s rychlostí a tempem, abychom pak byli připraveni na chvíli, kdy nám soupeř zatroubí na lesní roh a začne nám na trati zdrhat jak honěná zvěř. Nebo pro chvíle, kdy naopak my jemu nasadíme k trháku a teď zas bude na něm, aby se s tím nějak popasoval. Odehrávají-li se tyto souboje na přehledné trati, srdce diváka určitě zaplesá. Ale i při tréninku trháků nepřestává platit, že než k trháku nasadím, měl bych před tím nějakou dobu běžet pomalu a to při tréninku alespoň těch 15 minut. To samé bychom pak měli udělat alespoň v délce 10 minut před tím, než se odebereme z tréninku domů.

V závodě, respektive před ním, pak nám k rozehřátí, prokysličení, nahození metabolizmu slouží rozklusání právě v délce zhruba 15 - 20 minut a pár rychlejších rovinek (4 - 5) cca 5 minut před startem vlastního závodu. Po závodě je pak dobré si zase ještě 10 minut vyklusat a pak teprve jít s kámoši rozporcovat a zapít toho uštvaného medvěda.

Autor: Miloš Škorpil | pátek 27.2.2009 7:41 | karma článku: 16,61 | přečteno: 1543x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

Běhat a žít se může naučit každý

Minulý týden jsem si neskonale užíval. Dana už začíná při běhu pomalu tančit, obloučky jsou ty tam, ostatně, při desetikilometrovém běhu už na ně nemá ani sílu ani čas :). To však ale nebyl ten hlavní důvod, proč mě běh tak nabil. Tím hlavním důvodem byl příběh, který mi poslal Karel z Vídně, respektive jeho mamka Daniela. Oba jsou rodilí Češi, akorát, že osud je zavál na druhou stranu hranice - do Rakouska.

4.8.2009 v 10:48 | Karma: 14,87 | Přečteno: 1915x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Čert nikdy nespí a běžec už tuplem nemá kdy

Tento týden bude v Běžecké škole pestrý, skoro to vypadá, že už skončily prázdniny :), a ono pomalu ano, vždyť za šest týdnů už se běží Tesco Grand Prix Praha, ale i Kladenský maraton, další se chystají na Berlín. Dá se tedy bez nadsázky říci, že doba válení skončila. Tak, co vám v tomto týdnu Běžecká škola nabídne. V pondělí druhý díl Deníčku titánky Dany, v úterý první díl seriálu Pitný režim - celou tuto problematiku jsem předělal, takže určitě objevíte něco nového, ve středu „Rozhovor naruby," ve čtvrtek druhý díl o Pitném režimu, v pátek se proběhneme po Americe, v sobotu zavítáme společně do světa Bez hranic.

27.7.2009 v 11:58 | Karma: 10,18 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Být sundán z hrušky

Být sundán z hrušky může být i veselé, záleží na tom, jak je hruška vysoká a co jsme na ní dělali, a taky co nám takové sundání z hrušky může přinést za prospěch. Ono nakonec chození se džbánem pro vodu, než se ucho utrhne, nemusí být úplně špatné, třeba jen proto, že si při tom samočinně umyjete nohy :).

21.7.2009 v 6:45 | Karma: 11,79 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Osobní

Miloš Škorpil

Pozor! Pozor! - Titáni se začínají probouzet z tisíciletého zakleti

Pokud to nevíte, tak vězte, že před tisíci lety, kdy Země oplývala toliko jen strdím, mlékem, opojným vínem a chutným masem - vše bio, začali mít Titáni dlouhou chvíli a vzbouřili se proti bohům. Ti je za to uvrhli do věčného prokletí, a aby si to pojistili ještě je spoutali řetězy nebo je vymístili do míst, kde se skoro nemohli setkat s žádným živým tvorem.

20.7.2009 v 8:48 | Karma: 9,11 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Cháron tě zve k sobě - chceš-li mu utéct, zpomal

Tenhle příběh se opakuje dnes a denně, snad už posté čtu stejnou prosbu, v níž se snoubí touha poznat pravdu: „Proč se mi stále znovu a znovu děje to, co se mi děje?" a zároveň vzdor: „Já to přeci jednou musím zlomit!"

16.7.2009 v 9:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.