Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Běhání s anděly

Už když jsem psal poslední blog, který tak trošku rozhýbal jeho čtenáře, mi bylo jasné, že věci v něm zmiňované nebudou každému po chuti, ale přesto jsem je napsal tak, jak je vnímám, jak je cítím.

Miloš Škorpil Někteří se vyjádřili svými připomínkami ať sympatizujícími či nikoliv přímo na blogu, někteří soukromě. Chápal jsem i ty, které vyjadřovaly značné nepochopení a to z jednoduchého důvodu. Nemyslím si, že bych měl patent na rozum a zároveň si myslím, že každý má nárok na to, aby řekl svůj názor.
Minulý týden mne však přesvědčil o velké netoleranci lidí, kteří nejsou schopni druhým nechat prostor pro vyjádření svého názoru. Jednalo se o reakci na článek Pavlíny Hanušové o krevních skupinách. Osobně se řadím, pokud jde o výživu, k zastáncům zlaté střední cesty, takže když se mne někdo zeptá, co má jíst, resp. co bych mu jíst nedoporučoval, tak se ode mne dočká jediné odpovědi: „Jez vše, na co máš chuť, ale vždy s mírou. Nikdy se nepřežírej a to stačí." Naše tělo nejlépe ví, co mu svědčí, pokud někomu chutná a svědčí vegetariánská, vegánská, dělená či jiná strava, tak nechť je mu přáno. Pokud někomu svědčí jíst podle krevních skupin, tak proč ne. Také mi nevadí, když si názory těchto lidí přečtu v časopise, v novinách nebo nějaké knížce o výživě. Pokud by mi to vadilo, prostě to číst nebudu. Co mi však vadí je, když někdo radí redakci: „Tohle nepište, tím se odkláníte od ducha těchto stránek." Tak tohle mi fakt vadí.
Kdo řekl, že běžecké stránky mají být jen o běhání? Běh je životní styl a k životnímu stylu patří vše, tedy i články o výživě. To, že se zrovna někomu dané téma nelíbí, neznamená, že si znelíbení sednou na zadek, zatáhnou břicho a hlavu a strčí hlavu do písku, aby náhodou druhé neuráželi svou přítomností. A dost, už jsem se na toto téma vypovídal dost.
Naopak mne minulý týden potěšilo, že jsem měl možnost sejít se s pár skvělými lidičkami, kterým kromě vlastního byznysu leží na srdci i to, jak lidem pomoci, aby běhali zdravě. Co to znamená? Prostě jen to, že pár obchodů se sportovními potřebami bude vybaveno speciálním přístrojem, který, když si na něj lidi stoupnou, ukáže, jaké mají nohy. Zda zdravé, nebo vlivem nerovnoměrné zátěže nějak deformované neboli disfunkční.
Navíc i jeden nejmenovaný obchodní řetězec se sportovním zbožím chystá proškolení svých prodavačů právě na prodej běžecké obuvi. Takže konečně přilétly první vlašťovky, které, jak věřím, donutí ostatní prodejce, aby se zamysleli nad tím, jak prodávat sportovní obuv.
Další radost mi udělalo jaro.
Proč jaro? Protože jsem měl možnost prožít jedno úžasné jarní odpoledne ve Znojmě. Nejdřív se svým skvělým kámošem Jindrou Lakym a pak se trošku pocourat s Danou starým Znojmem, přičemž nad hlavou nám plulo zlatavé a teplo rozdávající slunce. Prošli jsme se uličkami historického města, kolem pivovaru a okolo zámku. Koukli na třpytící se Dyji pod námi a nemohli uvěřit, že je ještě stále únor.
Nyní zas trošku počteníčka pro ty, co mají „rádi" duchovno a vůbec vše, co se točí kolem věcí, které často my smrtelníci nedokážeme zcela chápat, a proto je raději popíráme nebo děláme, že nejsou.
To, že při běhu zažívám stavy, kdy se odpoutávám od běžné reality, je všeobecně známo a nikdy jsem se tím netajil. Ode dneška už vím, že to není jen kvůli endorfinům a jiným příjemným drogám, které si moje tělo prostřednictvím pohybu vytváří, kyslíku, který spouští všechny životní procesy, ale i proto, že s každým nadechnutím do mne moji andílci strážníčci vdechují život. Že jsem se už nadobro pomát´? A co je na tom? Mně osobně se tahle představa moc líbí, stejně jako se andělům líbí, když běháme, protože se při běhu vznášíme ve vzduchu a létáme nízko nad zemí stejně tak jako o ni. V tu chvíli k nám mají nejblíže a tak není vůbec divné, že při běhu dostáváme ty nejlepší nápady, vyřešíme spousty svých problémů. Jak by také ne, když v té chvíli máme u sebe ty nejlepší pomocníky.
Tak šťastný let, nebo běh. Jak kdo chcete a spoustu dobrých nápadů. Jaro začíná, a tak je také na čase oprášit staré mapy a průvodce, a vyrazit do přírody načerpat novou energii. Pokud se budete zrovna pohybovat někde kolem Prahy, možná se potkáme třeba na jedné z 35 tras, a kdyby ne zrovna tam, tak určitě někde jinde.

Autor: Miloš Škorpil | úterý 4.3.2008 20:31 | karma článku: 13,09 | přečteno: 1432x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

DĚKUJEME – BĚŽTE

Děkujeme, odcházíme! Zajímavý nápad, sbalit si kufry a běžet. Nic proti tomu, za první republiky a i dříve za Rakouska Uherska chodili lidé do světa na zkušenou, aby poznali, jak to ve světě chodí, aby poznali, že všude je chleba o dvou kůrkách a nikde do huby pečení holuby sami nelétají. Určitě na to mají nárok i lékaři, akorát by neměli zapomínat na Hippokratovu přísahu a taky proč šli studovat medicínu. Jestli proto, aby se měli v životě dobře, tak je dobře, že odchází, ať prominou, já si stále myslím, že lékařem se stává člověk proto, aby bylo dobře, aby se cítili dobře – zdraví a fit jejich spoluobčané, a když to dělají dobře a se srdcem na dlani, tak se pak budou mít dobře i oni. Svou zkušenost však musí v životě zažít každý z nás, tak jim zamávejme a vyprovoďme je slovy – DĚKUJEME – BĚŽTE ...

15.1.2011 v 8:45 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Společné vyběhnutí do roku 2011 s Běžeckou školou

Že to máte trošku z ruky, abyste přijeli třeba do Chebu, Prahy, Jablonce, Kutné Hory, Krkonoš, Pelhřimova ... NEVADÍ. Že budete ráno po Silvestrovském veselí znaveni – NEVADÍ. Že, že, že ..., NEVADÍ, my žádné výmluvy nebereme, my s nimi vyběhneme :).

8.12.2010 v 8:19 | Karma: 7,43 | Přečteno: 868x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Film, který stále běží a nemůžete ho zastavit …

... tak přesně takový pocit mám nyní, a jak pročítám ohlasy na Františkolázeňskou 21 hodinovku, tak vidím, že nejen já. Je to stejný pocit, jako když slezete z běžeckého pásu – taky vás to nutí jít stále dopředu ...

21.11.2010 v 21:42 | Karma: 7,45 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Musíš být vítěz – zabíjí naši (dětskou) duši

Od malinka slýcháme : „Musíš být vítěz, musíš být nejlepší, musíš se víc snažit, abys vyhrál, abys měl lepší známky“, postupem let se požadavky stupňují, „musíš se snažit, abys více vydělal, abychom si mohli pořídit lepší bydlení, měli lepší auto, mohli jet na lepší dovolenou ...“. Není divu, že to v lidech zabíjí duši, nejhorší na tom je, že tím je zabíjena dětská duše ještě dříve, než se může rozlétnout a poznat, proč na tento svět přišla. Není divu, že už od dětských let nevíme, co si s životem počít a to se pak s námi táhne do té doby, než řekneme: „A DOST, TOHLE TEDY OPRAVDU NECHCI, PROTO JSEM SE NENARODIL/NENARODILA!“

8.11.2010 v 7:38 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Jak najít cestu zpět do ráje - ke kořenům

Běžíce přes kořeny, zakopáváme, nadáváme na ně, zlobíme se na stromy, že nám je staví do cesty, při první příležitosti je odsekáme, zalijeme do asfaltu či do betonu a libujeme si, jak jsme na ně vyzráli.

30.9.2010 v 7:56 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  6:54

Aktualizujeme Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.