Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Běhání mezi kravskými lejny

Letos jsem se rozhodl zpestřit si běžeckou sezónu účastí na Alpském poháru. Jak je mým dobrým zvykem, raději jsem si nezjišťoval, do čeho jdu. Ono je vždycky lepší být překvapen za každou další zatáčkou, že ten nekonečný kopec nemá skutečně konce, než vědět, že za dalším rohem mě čeká nějaká kráva.

Miloš Škorpil První závod se běžel v Lichtenštejnsku. Od svých spoluběžců jsem měl hlášky, že tenhle závod je takové lehké rozeběhnutí se, aby se člověk hned na začátku nelekl a nakonec si celou tu sérii nerozmyslel, obzvlášť, když definitivní přihlášku do celého Poháru člověk podává až po absolvování LGT Alpin Marathonu.

Letmým pohledem do propozic jsem si všiml, že kopečky začínají na desátém kilometru a že se musíme vyšplhat někam k osmnáctistům metrům. Počasí na startu bylo ideální, nějakých 12 stupňů, jen mě trošku zaráželo, že prý nahoře je tak o sedm stupňů méně. Vzal jsem na sebe tedy tříčtvrteční elasťáky a triko s dlouhým rukávem a na něj ještě tílko. Při startu jsem se zařadil docela dopředu, abych se nemusel probíjet davem, čítajícím spolu s půlmaratonem patnáctset hlav.

Prvních deset kilometrů bylo na rozeběhnutí, běželi jsme podle Rýna až do Vaduzu. Zpovzdáli jsme mohli pozorovat blížící se hrad, tyčící se na vršku. To dávalo tušit, kam naše příští kroky povedou. Zdoláním desátého kilometru idylka končila a začala tvrdá práce, která s malými přestávkami trvala další třicet dva kilometry. Běželo se mi vcelku dobře. Šplhal jsem vesele nejdříve silničkou, klikatící se uličkami Vaduzu. Najednou se trať prudce zatočila doprava do lesa a bylo po idylce. Profil začal prudce stoupat. Běžel jsem stále dál a odolával pokušení zařadit chůzi. Na sedmnáctém kilometru mě najednou přepadl hlad. U mne při běhu jev naprosto neobvyklý. Na devatenáctém kilometru mrknu okem na ostatní běžce a vidím, že se vesměs změnili v chodce. Podlehl jsem tedy tomuto pokušení také a jal se další metry ukrajovat coby chodec. Na dvacátém kilometru jsem do sebe nasoukal půlku banánu a kousek müsli tyčinky, zapil to hltem hydroponického nápoje (kupodivu velmi chutného) a jal se stoupat dál.

Na dvacátém kilometru se na chvíli stoupání změnilo v klesání. Zaradoval jsem se, že teď mírně orazím a trošku se zase proběhnu. Z těchto úvah mě rychle probudilo několik kravských lejn a bahno, jež tvořily podklad cesty, po níž vedla trasa běhu. Proklouzal jsem se pár kilometry této výstelky, vyhnal z cesty tři krávy, které se mi do ní postavily a šťastně dorazil na dvacátý pátý kilometr. Doplnil zase energii a jal se stoupat dál. Krajina byla nádherná. Rozkvetlé alpské louky, alpské vrcholky jiskřící sněhovou čepicí a mezi tím vším linoucí se dav běžco-chodců. No krása. Jen kdyby mi tak pekelně nedocházela šťáva.

Na třicátém druhém kilometru se mi začala motat hlava. Trošku mě táhl úpon levého stehna, a tak jsem se víc věnoval focení než běhu. Pořád jsem ale stoupal vzhůru. Času jsem měl dost, vždyť limit je tu sedm hodin a já měl za sebou sotva tři hodinky. Dostávám se do sedla na třicátém pátém kilometru, nejvyšším bodě závodu a blížím se k Malbunu, kde je cíl. Malbun si pak budu moci dokonale prohlédnout, protože posledních pět kilometrů vede trať už kolem něj. Na protějším svahu lze pozorovat ty šťastnější, rychlejší a lepší běžce, kteří už míří do cíle. No my se ještě musíme prokousat úzkou cestičkou, stále nahoru a dolů jako kamzíci, než si budeme moci dovolit ten luxus a zasprintovat do cíle.

Cíl. Krása. Nealkoholické pivo, bujón, hranolky, nealkoholické pivo, pivo, hranolky a pak vysprchovat, převléknout a počkat na Pavlínu, která se ještě někde trápí na té kamzičí stezce.

Jó, bylo to krásný a bylo toho všeho dost. Teď budeme muset trošku tři týdny zatrénovat, abychom se mohli zase vytrápit v Zermattu při druhém kole tohoto krásného Mountain Marathon Cupu a nakonec si užít v září na Jungfrau-Marathonu.

Autor: Miloš Škorpil | pátek 20.6.2008 11:13 | karma článku: 17,62 | přečteno: 1991x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

DĚKUJEME – BĚŽTE

Děkujeme, odcházíme! Zajímavý nápad, sbalit si kufry a běžet. Nic proti tomu, za první republiky a i dříve za Rakouska Uherska chodili lidé do světa na zkušenou, aby poznali, jak to ve světě chodí, aby poznali, že všude je chleba o dvou kůrkách a nikde do huby pečení holuby sami nelétají. Určitě na to mají nárok i lékaři, akorát by neměli zapomínat na Hippokratovu přísahu a taky proč šli studovat medicínu. Jestli proto, aby se měli v životě dobře, tak je dobře, že odchází, ať prominou, já si stále myslím, že lékařem se stává člověk proto, aby bylo dobře, aby se cítili dobře – zdraví a fit jejich spoluobčané, a když to dělají dobře a se srdcem na dlani, tak se pak budou mít dobře i oni. Svou zkušenost však musí v životě zažít každý z nás, tak jim zamávejme a vyprovoďme je slovy – DĚKUJEME – BĚŽTE ...

15.1.2011 v 8:45 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Společné vyběhnutí do roku 2011 s Běžeckou školou

Že to máte trošku z ruky, abyste přijeli třeba do Chebu, Prahy, Jablonce, Kutné Hory, Krkonoš, Pelhřimova ... NEVADÍ. Že budete ráno po Silvestrovském veselí znaveni – NEVADÍ. Že, že, že ..., NEVADÍ, my žádné výmluvy nebereme, my s nimi vyběhneme :).

8.12.2010 v 8:19 | Karma: 7,43 | Přečteno: 868x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Film, který stále běží a nemůžete ho zastavit …

... tak přesně takový pocit mám nyní, a jak pročítám ohlasy na Františkolázeňskou 21 hodinovku, tak vidím, že nejen já. Je to stejný pocit, jako když slezete z běžeckého pásu – taky vás to nutí jít stále dopředu ...

21.11.2010 v 21:42 | Karma: 7,45 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Musíš být vítěz – zabíjí naši (dětskou) duši

Od malinka slýcháme : „Musíš být vítěz, musíš být nejlepší, musíš se víc snažit, abys vyhrál, abys měl lepší známky“, postupem let se požadavky stupňují, „musíš se snažit, abys více vydělal, abychom si mohli pořídit lepší bydlení, měli lepší auto, mohli jet na lepší dovolenou ...“. Není divu, že to v lidech zabíjí duši, nejhorší na tom je, že tím je zabíjena dětská duše ještě dříve, než se může rozlétnout a poznat, proč na tento svět přišla. Není divu, že už od dětských let nevíme, co si s životem počít a to se pak s námi táhne do té doby, než řekneme: „A DOST, TOHLE TEDY OPRAVDU NECHCI, PROTO JSEM SE NENARODIL/NENARODILA!“

8.11.2010 v 7:38 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Jak najít cestu zpět do ráje - ke kořenům

Běžíce přes kořeny, zakopáváme, nadáváme na ně, zlobíme se na stromy, že nám je staví do cesty, při první příležitosti je odsekáme, zalijeme do asfaltu či do betonu a libujeme si, jak jsme na ně vyzráli.

30.9.2010 v 7:56 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.