Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Běh k tušenému

Znáte to. Ráno se probudíte, nazujete škrundy a vyrazíte za ranním dobrodružstvím. I když běháte každý den po stejné trase, potkáváte stejné lidi, stejné psy, slepice, či tchoře, prostě podle toho, kudy běháte a jak na koho nazíráte, stejně je ten běh každý den jiný.

Miloš Škorpil V hlavě vám běží ještě doznívající sny, a i ty mají vliv na vaši pohodu či nepohodu.

Tentokrát běžím v duchu, běžím po cestě svého života, v hlavě mi běží všechny sny, které jsem kdy měl. Musím říct, že jsem šťastný člověk, protože až na jeden sen se mi všechny podařilo splnit. Ten jeden neuskutečněný býval mým motorem, když jsem byl mladší a byla naděje, že by se mohl uskutečnit. Toužil jsem vždy běžet na Olympiádě. Dnes už nelituji, že se mi to nepovedlo, protože vše ostatní, co jsem s během prožil, mi to plně vynahradilo. Možná, tedy určitě, to tak mělo být. Ostatně běh a sport vůbec mi umožnil uskutečnit řady jiných snů a nakonec mě dovedl i ke splnění jiného snu, který se sportem nemá nic společného, ale bez něj bych byl jen poloviční!

Když mi bylo okolo čtrnácti let, měl jsem přání psát, bohužel moje dysgrafické vnímání napsaného říkalo, že tento sen bych si měl asi nechat jen zdát. Ani to mě však neodradilo, říkal jsem si: máš-li co říci, své čtenáře si vždycky najdeš, máš-li co předat, najdeš cestu, jak to uskutečnit.

Na druhou stranu znám dost lidí, kteří jsou perfektní v jazyce, mají také přání sdělovat, ale právě ten jejich perfekcionizmus a obava, že by přece jen mohli udělat chybu, kterou by jim dal někdo sežrat, raději nic nenapíší a stanou se z nich výborní kritici, protože tam nemusí nést na trh svou vlastní kůži.

Tyhle dva pohledy na život způsobují, že jeden člověk není schopen pochopit druhého. Človíček aktivní se neptá, zda to, co si vysnil, se dá uskutečnit či nikoliv. Ten prostě jde a udělá to. Až pak řeší možné následky. Človíček pasivní nejdříve hledá důvody, proč to nepůjde. Těch najde spoustu a tak se okrade o možnost si v životě něco užít, byť by to bylo jen to, že si pořádně natluče. Proto mám rád lidičky jako je Buldok. Prostě jde a činí. Možná, že vždy dopředu nepočítá ovečky, než něco řekne. Nebo něco udělá, co druhé vytočí, je ale schopen sebereflexe a je schopen pochopit svou chybu a omluvit se za ni. To je také to, co většinou odlišuje ty „dokonalé" od „nedokonalých". Proč bych se měl omlouvat nebo něco ve svém životě měnit, když vím všechno nejlépe, že?

No a nyní je čas vrátit se k tomu, co jsem naznačil, když jsem mluvil o sportu a o tom, že mi pomohl k tomu, abych se mohl cítit celým člověkem.

Vše začalo taky okolo mých čtrnácti let. Tak jako většina kluků jsem v noci snil o tom, že jednou potkám dívku, s níž si budu naprosto a ve všem rozumět, s níž budu moci dělat vše, co mám rád. Že tuto dívku učiním svou manželkou a budeme spolu šťastni až do chvíle, než odplujeme na obláčku do jiných sfér.

Jednu takovou dívku jsem potkal, když mi bylo dvaadvacet, po čtyřech letech jsem si jí vzal, máme spolu dva skvělé syny a i to, co jsme spolu prožili, nebylo špatné. Prožili jsme spolu třicet jedna spíše šťastných let, ale i tak někde ve mně bylo stále tušení, že to není ta, kterou mám učinit svou ŽENOU. Prostě jsem jí nedokázal dát všechno, oč by ona stála. Proč tomu tak bylo, ví opravdu jen bůh. Nakonec jsem se rozhodl začít hledat tu, k níž jsem cítil, že se blížím, že tu stále někde je, že je blízko, že už jsem jí byl několikrát na dosah, ale stále nám nebylo dáno, aby se naše cesty střetly.

První pokus ji najít, nevyšel. Ale rozhodně mi ukázal, že stojí za to hledat. Že stojí za to být raněn, krvácet, vztekat se a znovu hledat.

Pak zavolala. Jo! To je ONA. Řekl jsem si. A BYLA.

A jak se o mně dozvěděla? Co byste řekli. Byl v tom běh, bylo v tom vše, co jsem za poslední roky dělal. Běhal, vesloval, psal a zase běhal, trénoval a psal. Prostě koupila si Run, tam byl odkaz na behej.com a protože patří mezi perfekcionisty, ale naštěstí ne ty, kteří končí jako kritici, ale mezi ty, kteří jsou tvořiví a jdou si za svým, i když ví, že si mohou natlouct a chce vždy to nejlepší, tak si zavolala o radu, jak běhat. No a tak se začal vyplňovat můj sen o tom, že v životě potkám ŽENU, která mi umožní stát se celým člověkem. ŽENU, s níž společně vytvoříme symbol života JIN/JANG, v němž není vždy zcela jasné, kdo z nás je v kterou chvíli jin a kdo jang.

Určitě také není náhoda, že to bylo nedaleko místa, které jsem vám už jednou na svém blogu představil, a které je pro mne místem, kde se střetává tušené s netušeným, země s oblohou, živé s neživým a kde je prostě dobré občas být ....

Autor: Miloš Škorpil | neděle 24.2.2008 21:14 | karma článku: 14,25 | přečteno: 1455x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

DĚKUJEME – BĚŽTE

Děkujeme, odcházíme! Zajímavý nápad, sbalit si kufry a běžet. Nic proti tomu, za první republiky a i dříve za Rakouska Uherska chodili lidé do světa na zkušenou, aby poznali, jak to ve světě chodí, aby poznali, že všude je chleba o dvou kůrkách a nikde do huby pečení holuby sami nelétají. Určitě na to mají nárok i lékaři, akorát by neměli zapomínat na Hippokratovu přísahu a taky proč šli studovat medicínu. Jestli proto, aby se měli v životě dobře, tak je dobře, že odchází, ať prominou, já si stále myslím, že lékařem se stává člověk proto, aby bylo dobře, aby se cítili dobře – zdraví a fit jejich spoluobčané, a když to dělají dobře a se srdcem na dlani, tak se pak budou mít dobře i oni. Svou zkušenost však musí v životě zažít každý z nás, tak jim zamávejme a vyprovoďme je slovy – DĚKUJEME – BĚŽTE ...

15.1.2011 v 8:45 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Společné vyběhnutí do roku 2011 s Běžeckou školou

Že to máte trošku z ruky, abyste přijeli třeba do Chebu, Prahy, Jablonce, Kutné Hory, Krkonoš, Pelhřimova ... NEVADÍ. Že budete ráno po Silvestrovském veselí znaveni – NEVADÍ. Že, že, že ..., NEVADÍ, my žádné výmluvy nebereme, my s nimi vyběhneme :).

8.12.2010 v 8:19 | Karma: 7,43 | Přečteno: 868x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Film, který stále běží a nemůžete ho zastavit …

... tak přesně takový pocit mám nyní, a jak pročítám ohlasy na Františkolázeňskou 21 hodinovku, tak vidím, že nejen já. Je to stejný pocit, jako když slezete z běžeckého pásu – taky vás to nutí jít stále dopředu ...

21.11.2010 v 21:42 | Karma: 7,45 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Musíš být vítěz – zabíjí naši (dětskou) duši

Od malinka slýcháme : „Musíš být vítěz, musíš být nejlepší, musíš se víc snažit, abys vyhrál, abys měl lepší známky“, postupem let se požadavky stupňují, „musíš se snažit, abys více vydělal, abychom si mohli pořídit lepší bydlení, měli lepší auto, mohli jet na lepší dovolenou ...“. Není divu, že to v lidech zabíjí duši, nejhorší na tom je, že tím je zabíjena dětská duše ještě dříve, než se může rozlétnout a poznat, proč na tento svět přišla. Není divu, že už od dětských let nevíme, co si s životem počít a to se pak s námi táhne do té doby, než řekneme: „A DOST, TOHLE TEDY OPRAVDU NECHCI, PROTO JSEM SE NENARODIL/NENARODILA!“

8.11.2010 v 7:38 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Jak najít cestu zpět do ráje - ke kořenům

Běžíce přes kořeny, zakopáváme, nadáváme na ně, zlobíme se na stromy, že nám je staví do cesty, při první příležitosti je odsekáme, zalijeme do asfaltu či do betonu a libujeme si, jak jsme na ně vyzráli.

30.9.2010 v 7:56 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:29

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.