Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bavím se životem a žiji

Letošní zimu si užívám jak dlouho ne. Nevadí mi mráz, tma, klouzání po umydlených cestách ani brodění se v hlubokém sněhu. Naopak, vše co mi přijde pod nohy, si neobyčejně užívám.

Miloš Škorpil Po několika letech se cítím při běhání jako znovuzrozený. Určitě je to způsobeno i místem, kde nyní bydlím. Dýchá tu na mě odevšad neobyčejný klid a harmonie a to nejen z našeho útulného bytečku, který jsme si s Danou dokázali zbudovat, aniž bychom nějak složitě zvažovali jak ho zařídit. Prostě nás vždy něco cvrnklo do nosu, tedy spíše nám padlo do oka a bylo. Zapadlo to do sebe jak jednotlivé části mozaiky.

Jednotlivé předměty mají svou duši, jsou doslova solitéry, ale zároveň vytváří harmonický celek, kde nic neruší, nic nevyčnívá, prostě pohoda.

Když vyjdu nebo vyběhnu ven, je to jako bych ani neodešel z domu. Ihned mě obklopí harmonické prostředí, které vytváří tvořící se vesnička, blízké a i vzdálené obzory orámované hraničními kopečky. Ať vyjdete ven v kteroukoliv roční či denní dobu, můžete si být jisti, že vaše oči budou moci se zalíbením spočinout na malebném obraze z rukou mistra.

Ať sedím doma, nebo běhám po venku, vnímám jen klid, klid a pohodu. Cítím, že jsem nalezl místo, kde jsem skutečně doma. Přemýšlím, proč zrovna tady, proč ne někde jinde. Proběhal jsem stovky kilometrů naší krásnou zemí, všude se mi líbí. Doposud jsem byl přesvědčen, že všude bych, pokud by to bylo potřeba, byl schopen žít. Nyní vím, že žít bych mohl skutečně všude, ale DOMOV mohu mít jen tady.

Vím, že ten klid, tu harmonii zde vnímají i jiní. Když tak o tom uvažuji hlouběji, uvědomuji si tři věci. Když jsem poprvé uslyšel v mobilu Danu, ihned mne napadlo, aniž bych jí dříve jen okem zahlédl: „To je ONA". Stejné to bylo s bytem i místem kde stojí. Když jsem běžel poprvé se Zdeňkem okolo Františkových Lázní a probíhali jsem okolo Komorní hůrky, byly tu vykolíkované jen pozemky, ale genius loci místa už zde působilo. Cítil jsem, jako bych vstoupil s Alenkou za zrcadlo, nebo s Malým princem na poušť, či se ocitnul v bavlněném kokonu motýlí larvy. Hebkost, klid, mír a teplo. Stejné jsem cítil, když jsem vstoupil do rozestaveného domu, kde mi bylo nabídnuto, že bych mohl bydlet. Prostě zamiloval jsem se vždy na první pohled, na první poslech, po prvním dotyku.

Stejný pocit jako s místem, Danou či bytem zažívám pokaždé, když jdu běhat, nebo se jen tak potoulat okolní krajinou. Vždy na mě dýchne život.

V posledních týdnech jsem si doslova užil běh v patnáctistupňovém mrazu, kdy mi nad hlavou visel stříbrný měsíc, velký jak kolo od vozu. Svítil svým studeným stříbrným světlem a prozařoval mrznoucí bělostnou mlhu, která jak jemný závoj zakrývala okolní stromy, pasoucí se koně a ovce, v povzdálí stojící hrad Seeberg. Prostě kýč jako hrom. Vyběhl jsem mezi pole, kosti mi začaly zimou chrastit a já zrychloval, zrychloval a zrychloval, jen abych se trošku zahřál. Tělo mi svírala zima, ale v duši mě hřálo to studené měsíční světlo, ten klid všech zvířat, stromů, polí a luk i hradu. Běžel jsem a stal jsem se jedním s tím vším, co mne obklopovalo.

O víkendu jsem si zase vyběhl na Zelenou horu. Než jsem na ní vyběhl, proběhl jsem lesní cestou, jíž pokrývaly jen stopy zvěře, přestože naposledy padal sníh týden před tím. Za Dolní Hraničnou jsem si to namířil přímo přes neposkvrněné pole. Jako maják mě na cestě vedla bílá bříza, stojící na druhé straně pole, bříza, která označuje místo, kde se lze napojit na značenou turistickou značku a po ní doběhnout na Zelenou horu. Brodil jsem se sněhem, klouzal po hroudách zmrzlé hlíny skryté bílou peřinou. Cestu mi zkřížil pár srnek, nad hlavou přeletěl havran a káně, jediní tvorové prozrazující, že je tu stále život. Najednou přede mnou stála Bismarckova rozhledna, zasypaná sněhem a ojíněná jinovatkou. Mraky za ní prosvítalo bledé, zimní slunce.

Běžel jsem dál a za chvíli se přede mnou otevřel výhled na Dyleň a Slavkovský les, cestu lemovaly šípkové keře, stále ještě nesoucí krvavé šípky, čekající, než je sezobou hladoví ptáci.

Po dvaceti pěti kilometrech jsem doběhl domů, dal si teplou sprchu, nalil si skleničku dobrého červeného vína, zapálil svíčky a otevřel „Evangelium podle svatého lotra". Zatímco ve mně ještě doznívaly tóny právě prožitého, pomalu jsem odplouval za dobrodružstvím z poznání jiných.

Autor: Miloš Škorpil | pátek 23.1.2009 7:30 | karma článku: 22,36 | přečteno: 2352x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

Volby – skrytá kampaň, aneb bacha bychom si měli dávat pořád

Poté, co jsme byli masírováni masivní volební agitací déle než rok, a všichni šli proti všem, aby nakonec nevyhrál nikdo, tedy nikdo natolik, aby to mohl považovat za vítězství, zvítězil zdravý rozum, lidé přeci jenom pochopili, možná i na základě svých vlastních zkušeností s půjčkami a hypotékami, že dluhy se nedají dělat do nekonečna a jednou se musí začít splácet. Výsledkem nyní je, že máme kampaň, která je trošku sterilní. Ale možná, že se mýlím a lecčeho se ještě dočkáme. Třeba generální stávky.

26.9.2010 v 13:20 | Karma: 9,49 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Miloš Škorpil

Běžíme ke kořenům

Začíná nový týden, postavte se k tomu, že začínáte NOVÝ ŽIVOT. V tom starém byl váš život samý začátek a samý rychlý konec, žádná pořádná mezihra. Zkuste to změnit, není to nic těžkého, chce to jen jedno - a to, říci si: „Co bylo, to bylo, to už je minulost, kterou nezměním, jaká však bude budoucnost, to je jen na mně. Když si řeknu, že 3 – 4x týdně se budu aktivně hýbat 30 – 40 minut, tak to není až tak moc, to určitě zvládnu. Vždyť nikdo neříká, že to musí být v kuse. Můžu to udělat tak, že půlku té porce zvládnu ráno a druhou večer.

13.9.2010 v 6:58 | Karma: 5,71 | Přečteno: 636x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Máňa a Lojza – rok 2 – zase od začátku

S Máňou a Lojzou jsme se rozloučili, je tomu skoro rok - možná si ještě vzpomenete, jak je běh osvítil a vydali se Pařížskou, a pak dál a ještě dá ..., tehdy to vypadalo, že jejich běh nikdy neskončí. Ale znáte to, endorfiny a prvotní probuzení vyprchá a člověk homo sapiens liny znovu upadne do starého dobrého stereotypu. Takže rok se s rokem sešel a Máňa s Lojzou jsou znovu na začátku, vlastně ne na úplném začátku, už jsou trošku poučení, ale uvidíme, uvidíme ...

6.9.2010 v 0:22 | Karma: 6,85 | Přečteno: 629x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Život je jen jeden

Běžím, proplétám se mezi kapkami deště, které se v hustých provazcích snášejí k zemi. Před očima mi tu a tam přeběhnou chomáčky mlhy. Vybíhám na vrchol Polomu. Scéna jak z katastrofického filmu, suché, pomalu černající pahýly, ještě nedávno obestřené sytě zelenými jehličkami, které naplňovaly okolní vzduch nezaměnitelnou vůní jehličí. Temné mraky nad horou se snaží skrýt ten truchlivý pohled – však marně. Stačí jeden poryv studeného větru a vše je jasně zřetelné – jeden malý brouček tu měl hostinu. Dal si, co hrdlo ráčilo, co na tom, že po něm zbyly ostatním živým tvorům, kteří zabloudí v tato místa, jen černé chmury a oči plačící očistné slzy.

30.8.2010 v 14:49 | Karma: 7,73 | Přečteno: 724x | Diskuse| Osobní

Miloš Škorpil

Jak jsem se zas neutopil

Je to hodně troufalé psát si článek o tom, jak jsem se stal Dřevákem, před tím, než se tak stane. Ne že bych nebyl dřevák už teď. Všimněte si rozdílu v D a d. Velkým Dřevákem je totiž míněn Dřevěný muž, který se koná v okolí Jesenické přehrady, v Chebu. Dřevák proto, že se to startuje v obci Dřevěnice, kde se skáče do vody a pak stylem plav, jak umíš, v mém případě neumíš, 800 m na druhou stranu přehrady. Tam osedlat ocelového oře o dvou kolech a dostat se s ním okolo přehrady zpátky po 26 km na místo startu do Dřevčice a tady pak odkroužit dva 4 km okruhy, aby se konečně člověk stal zasloužilým Dřevákem.

24.8.2010 v 23:09 | Karma: 7,73 | Přečteno: 722x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech

2. května 2024  13:57,  aktualizováno  16:23

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

I v dubnu padaly rekordy. V Klementinu byl osmý nejteplejší za 250 let

2. května 2024  16:15

Letošní duben s průměrnou teplotou 13,4 stupně Celsia byl v pražském Klementinu osmý nejteplejší ze...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.