Pivoňka, aneb co jste o pivu (možná) nevěděli: díl 2. Gulden Draak

Jak jsme si v prvním díle pověděli něco o zcela unikátním belgickém pivu, dnes se naopak krátce podíváme na pivo pro Belgii zcela typické. 

Jmenuje se Gulden Draak a ač to možná bude některé šokovat, v překladu to znamená Zlatý Drak.

Pivo se vaří v pivovaru Van Steenberge ve vesnici Ertvelde sverně od města Gent.

Jedná se o Ale Belgického typu. V Belgii se celkově vaří jedny z nejsilnějších piv vůbec. Proto možná nikoho nepřekvapí, že Gulden Draak má 10,5% alkoholu, což v tomto případě odpovídá stupňovitosti 23°.

Ono tato záliba Belgičanů ve vaření silných piv je dána historicky, protože Belgie patřila mezi první země, které zákonem omezily prodej tvrdého alkoholu v kavárnách a resturacích, a to roku 1919.

Belgická svrchně kvašená piva není snadné zařadit, Belgičani sami často tvrdí, že co pivo, to pivní styl. Přesto se tu jedno celkem přijatelné dělení najde: Blonde bier/ dubbel/ tripel/ quadrupel. Je více teorií na základě čeho piva spadají do té, či oné kategorie, ale nejčastěji se uvádí, že při vaření dubblu bylo použito 2x více sladu než na blonde atd. Tudíž výsledný produkt je sladčí, sladovější, silnější a ne zřídka i tmavší. Mnoho pivovarů se ale spokojí s pouhým označení "strong ale", případně obohaceným o uvedení barvy piva.

To nás dostává k našemu Gulden Draak, který se řadí do kategorie tripel. Je to polotmavé pivo, ale odstín jeho barvy vám bude připomínat spíše hnědorudé ebenové dřevo.

Po přivonění jsou zřetelně cítit meruňky a trochu i křížaly. Pivo má kořenitou, jemně skořicovou chuť se stopami karamelu a rozinek. Druhotně kvasí za přidání vinných kvasinek, což mu propůjčuje velmi příjemný říz.

Nádherně se hodí k dezertům, nebo k červeným masům, obzvláště k vyzrálé zvěřině. 

Pivo se doporučuje po nalití do sklenky nechat vydýchat na alespoň 10°C. Poté vás zaručeně překvapí jeho silná alkoholová hřejivost a intenzivní chuť. Oceníte ho jistě při chladném podzimním večeru někde hezky v pohodě domova.

Autor: Filip Škopek | středa 20.5.2015 18:30 | karma článku: 9,30 | přečteno: 308x