Pohádka o tuze smutné paní Brokolici

Brokolice je, Aničko, taková zeleninová dáma, které zdobí hlavu krásné a bohaté zelené kadeře. Žije v Zeleninovém království. Ale představ si to, že je velice smutná. Proč? Nu, co řekneš ty, když ti povím, že na oběd budeme mít brokolici? Bléééé, že? A stejně tak, jako ty to řekne spousta dalších dětí. A koho by to nemrzelo? Proto je paní Brokolice smutná a nešťastná.

Došlo už to s jejím smutkem tak daleko, že se rozhodla zajít přímo za panem králem Zeleninového království, králem Mrkví Velikým, aby jí pomohl.

Pan král seděl na svém trůnu a díval se na přesmutnou paní Brokolici. Byla tak strašně smutná, že to všem přítomným v sále srdce trhalo.

„Copak tě tolik trápí, milá paní Brokolice?“ zeptal se vlídně král Mrkev Veliký.

„Bolí a tuze mě mrzí, že mě děti nemají rádi. Vždy, když o mě uslyší, začnou se šklebit odporem a vydávat zvuky jako  Blééé nebo Éééééé nebo Fůůůůj a tak podobně. Přitom jsem opravdu chutný a velice zdravý druh zeleniny. Tak jak pak mohu být veselá a šťastná?“ utřela si paní Brokolice slzičky do sněhově bílého kapesníčku se zeleným okrajem, který krásně ladil s barvou jejich kadeří.

Pan král Mrkev Veliký byl moudrý a uvážlivý. Zamyslel se na okamžik nad nešťastným osudem hodné paní Brokolice a pak řekl: „Myslím, paní Brokolice, že jsem již přišel na něco, co vám pomůže.“

Pak si nechal pozvat dvorního královského písaře pana Pórka a začal mu diktovat dopisy pro nejlepší kuchaře z lidského světa.

V těch dopisech je zval do Zeleninového království, kde nutně potřebují jejich odbornou pomoc.

Páni kuchaři si moc považovali pozvání a důvěry od pana krále Mrkve Velikého a neprodleně do Zeleninového království přijeli.

Tam se pak zavřeli do kuchyně a dnem i nocí horlivě pracovali nad vymýšlením vynikajících receptů s brokolicí. Například Zapečená brokolice se šunkou ve vaječné omeletě nebo Těstoviny s brokolicí, smetanou a sýrem a spoustu dalších opravdových lahůdek.

Tyto recepty pak nechali zařadit do všech možných kuchařek, ve kterých si je může každá maminka nebo tatínek, ale i každá babička nebo dědeček, najít. Protože vždy záleží na tom, jak je zelenina připravená. Pokud dobře a spolu s dalšími ingrediencemi, které má každý rád, pak se jedná o pochoutku nad pochoutky.

Cože Ani? Co jsou to ty ingredience? To jsou všechny možné další suroviny, například máslo, smetana nebo koření, které k vaření potřebuješ.

Ale teď zase zpátky k naší paní Brokolici. Jakmile se do kuchařek dostaly všechny zajímavé recepty, jenž vymysleli ti nejlepší kuchaři z celého lidského světa, hned začala být brokolice oblíbenější.

Maminky i tatínkové ji svým dětem rádi a dobře připravují a děti tak již na ni nedělají pouze Blééé a Fůůůj nebo taky Éééé. Už řeknou například i Mňam nebo To je ale dobrota.

A tak paní Brokolice přestala být tuze smutná a začala se hezky usmívat.

A co ty, Ani? Co kdybychom si také našli v kuchařce nějaký ten recept na dobrotu s brokolicí a udělali si ho k večeři? Ano? Výborně.

Nu, a vidíš, paní Brokolice je hned ještě veselejší.

 

Autor: Helena Skočová | neděle 2.2.2014 10:08 | karma článku: 10,59 | přečteno: 772x