Cílem je diskreditace politického systému

Pár "šílenců" tuto hru rozehrálo a mnoho dalších "spoluhráčů" na to skočilo, situaci trochu přiživilo svými příspěvky, spirála se ne pomalu, ale rychle roztočila, s největší pravděpodobností ani strůjci, kteří to celé vymysleli, nepočítali s takovýmto průběhem, jsou jím zaskočeni, a vlastně ani nemají plán, jak buďto přibrzdit, nebo situaci využít.

Předseda vlády hovoří o minimálně sedmi řešeních, která jej napadají. Zatím nezmínil ani jedno. Řešení však je pouze jedno. Na hradě obdrželi žádost o odvolání dvou a demisi jednoho ministra. Předseda vlády, pokud skutečně chce ministry vyměnit, musí jednat. Jednat rázně, jinak řečeno v řádu dnů, a to max dvou, ne více, sdělit na hrad, aby návrhy odsouhlasil. Pokud neodsouhlasí, opět v řádu dnů plus jedna svolat mimořádnou schůzi parlamentu a požádat o důvěru.  Na hrad vzkázat, že pokud do mimořádné schůze nebude návrh na odvolání přijat, bude druhá nejsilnější strany hlasovat pro nedůvěru, protože se k ní připojí minimálně i strana nejsilnější, vláda padne. Padne díky panu presidentovi a ten si to rozmyslí. To je řekněme varianta B. Varianta A znamená, že hrad odsouhlasí změnu bez této "zajížďky". Pak musí dojít ke jmenování nových ministrů, a přesunu osob tak, aby člověk spojený se stranou odvolaných ministrů nebyl na vnitru.

Ohledy na volební výsledky není třeba brát, protože nálada ve společnosti je zcela jinde, a výsledkům voleb díky této koalici za rekordně krátký čas již neodpovídá. Jediným "výsledkem" slibovaných reforem nadále zůstává nárůst platů lékařů, a ani o tento výsledek se vláda nezasloužila. Jakékoliv jiné řešení vzniklého marastu bude jednak dlouhé (neboť se aktéři stejně jako dosud budou scházet jednou v deevíti, jednou ve dvanácti, jednou ve čtyřech a pořád se nebude nic dít), jednak drahé (protože se bude pouze jednat o tom, "jak 100ho ven" a skutek utek).

Tak to bychom měli krásně popsán fiktivní svět a teď rychle zpět do reality. Tedy ono je to vlastně stejně jedno, neboť z toho, že se pánové za devět měsíců dokázali takto poškádlit lze dovozovat, že jestli budou pokračovat, máme se buď na co těšit, nebo že to vezme rychlý konec. Nepreferuji žádnou z těchto možností, reálná se mi však zdá ta o nových volbách. A pokud pánové u lizu vydrží až do voleb řádných bude to jen o bližší košili a reformách "nereformách" obdobně nápadu na dobrovolný druhý pilíř důchodové reformy a "opomenutí" poplatků fondům v kalkulačce "výhodnosti přechodu do tohoto pilíře.

Autor: Tomáš Škeřík | sobota 16.4.2011 17:00 | karma článku: 9,24 | přečteno: 757x
  • Další články autora

Tomáš Škeřík

Dozvím se někdy proč?

16.3.2022 v 18:24 | Karma: 18,96

Tomáš Škeřík

Tomu říkáte sankce ?

23.2.2022 v 15:23 | Karma: 43,58

Tomáš Škeřík

Půjde Rusko na Ukrajinu?

19.2.2022 v 17:52 | Karma: 30,27