Bilderberg 2009 vazba na krach GM?

Před rokem se o tomto klubu psalo docela hodně. Zkuste si zadat do oblíbeného vyhledávače název „Bilderberg 2009“ nyní, výsledkem je minimum odkazů. Letos se jednání nezúčastnil nikdo z naší republiky, možná proto ten nezájem. Jenže pokud klub ovlivňuje chod globální ekonomiky skutečně, proč je tak obtížné dostat se k těmto informacím i v celosvětovém měřítku?

Na webu lze zjistit, kde se letošní setkání konalo, lze sehnat i seznam zúčastněných – je otázkou, do jaké míry je pravý. Řecký poloostrov, na kterém se jednání v polovině května uskutečnila je obtížně přístupný po souši, kontrolovat jachty, kterých kotví přístavišti několik desítek, nelze. Z logiky věci a dostupných informací vyplývá, že se mělo jednat zejména o probíhající ekonomické krizi (zda krátká s hlubokým propadem či dlouhodobá se snesitelnějšími dopady). Detailní informace o výsledcích jednání však chybí.

Má však tento klub skutečně takový vliv na ekonomiku a politiku ve světě? Pro srovnání pár ekonomických údajů z období od 17. května, kdy setkání skončilo, k datu psaní tohoto článku. Dolar poklesl vůči euru o 5%, index Nikkei a cena zlata povyskočili shodně o 6,5%, desetileté US bondy poklesly o 5%, uhlí povyskočilo o 19%, stejně tak ropa Brent o 19%, což jsou během 14ti dnů docela slušné změny, obzvláště pokud předem víte, že nastanou a máte tak možnost svá aktiva včas přesunout tam, kde se výhodně zhodnotí. Kdo chce vliv na ekonomiku najít, asi jej najde. Ovlivnilo např. letošní jednání rozhodnutí o krachu GM? Může to být ukázkový příklad. V průběhu jednání (na obrázku období označeno) cena akcií i objemy prudce rostly, spekulanti se začali nabalovat, (nárůst hodnoty akcií během jednoho týdne o cca 80%), pak prudký obrat k jihu a pád ceny přes obrovské objemy, bankrot.

Autor: Tomáš Škeřík | středa 3.6.2009 17:14 | karma článku: 14,78 | přečteno: 1406x
  • Další články autora

Tomáš Škeřík

Dozvím se někdy proč?

16.3.2022 v 18:24 | Karma: 18,96

Tomáš Škeřík

Tomu říkáte sankce ?

23.2.2022 v 15:23 | Karma: 43,58

Tomáš Škeřík

Půjde Rusko na Ukrajinu?

19.2.2022 v 17:52 | Karma: 30,27