Causa vinná klobása

Táta pravidelně jako jedno z vánočních jídel připravuje vinnou klobásu (kdo holdujeme, tak jsme se právě olízli, že?). Ale chyba lávky - jako mnoho pochutin z dřívějších dob oblíbených - napadají mně masové konzervy, kde opravdu bylo kvalitní maso. Špekáčky, ze kterých nad ohněm táboráku odkapával tuk, nožem nařezaný "ježek" na špekáčku vystrkoval dozlatova opečené ostny, voněl a nepáchl jako dnešní náhražky plné rozemletých kostí a mouky. Vinná klobása, která opékáním ve vrstvě tuku zlátla, křupavěla a nezmenšovala se.

Vinná klobása z vyjmenovaných odolávala asi nejdéle. Žena, znalá mých chutí se včera nechala zlákat "výhodnou cenou" cizáka Aholda a zakoupila půlkilové balení této lahůdky pod zanonymizovanou etiketou "albert - akce - sleva - super cena". Protože vinnou klobásu tolikrát v životě nepřipravovala jako já, tak se divila pouze málo. Já jsem se divil úplně nejvíc jak to šlo. Z asi 250g "vinné klobásy podle alberta od aholda" se na mém talíři krčilo cosi velikosti jednohubky, průměru 10 cm a tloušťky 5 mm.

Prý to při přípravě hodně prskalo. Prostě milá klobása vinná se teplem zbavila 70% vody. To co zbylo vydalo tak na dvě menší sousta. Za středověku cizáky, kteří přišly na trh s nepoctivou mírou stihl po právu krutý trest. Cizáka Aholda, který tlačí s cenou dolů své dodavatele, však pokud mám přehled, trest opět mine a vesele si na našem trhu dál mastí kapsy. Stejně jako např. u "křehčeného" kuřecího masa plného vody a ledu, prodávaného "v akci" za stejnou cenu, jakou požadují slušní řezníci za klasické a výborné kuřecí maso. Nebo ředkvičky, které jsou druhý den ač uchované v lednici nepoživatelné. Nebo jablka, ve kterých jsme byli vždy soběstační, dnes dovozová, málokdy vydrží beze změny skupenství víc než 3 dny a to za cenu někdy až dvojnásobnou ve srovnání s banány.

Vážně si to necháme donekonečna líbit? Nebo mám s aholdem a jeho prodejnami - (alberty, many, primy, hypernovy, supernovy ...) špatné zkušenosti jenom já sám? Téma na příště: klamavá reklama aholdu ohledně cenového značení zboží na regálech. Na shledanou

Autor: Jiří Skalský | úterý 18.11.2008 11:16 | karma článku: 24,35 | přečteno: 2135x