Causa přerod víček do krabiček

Po 8 letech úvah, po 5 měsících příprav a po několika nocích s kalkulačkou, digitání laboratorní váhou a technologickými tabulkami jsem dnes dotáhl do úspěšného konce záměr - výrobu svých Monti Box® ů z víček z PET lahví.

Plastová víčka denně chrlí v desítkách milionu kusů výrobci nápojů po celém světě - jsou vyráběna z homopolymeru (PP) a vysokohustotního polyetylenu (HDPE). Vzal jsem dnešního dne tento plastový odpad a přetavil jej do výrobků, které budou moci dále sloužit, jak v dílně jako pořadače na šroubky, montérům na přehledné uložení drobných dílů a také rybářům na jejich nejrůznější splávky, mušky, návazce, woblery, twistery nebo háčky.

Malou exkurzi do "kuchyně" připojuji zde na fotografiích. Potěšila mne výsledná kalkulace - při předpokládané roční produkci 132 tis. ks mých organizérů Monti Box®, nebudu muset nakoupit a zpracovat 9 500kg nového granulátu, při jehož výrobě bude ušetřeno 4,25 t ropy a asi 4420 kWh elektrické energie. Je jasné, že ne všichni výrobci plastů mohou jít touto cestou - výrobci plastových dílů pro automobilový průmysl, nebo výrobci zdravotnické techniky určitě ne, ale kdo může, nechť přírodě pomůže.

Zelené pro spodní díl jsem dosáhl pouhým vytříděním všech zelených v 7 odstínech, bez jakéhokoliv použítí masterbachů.

A té fantastické modrozelené na přepážky jsem pomohl několika granulkami z laboratoře předního výrobce masterbachů.

Bylo mi vždy líto, když jsem četl, že tento kvalitnější a čistý plastový odpad končil v základech dálnic, nebo se z něho vyrábějí plastové zatravňovací dlaždice - tam úplně postačí rozemleté pneumatiky.

 

Autor: Jiří Skalský | pátek 5.2.2016 0:08 | karma článku: 14,01 | přečteno: 817x
  • Další články autora

Jiří Skalský

Causa vinyly a přátelství

19.4.2016 v 1:47 | Karma: 13,55

Jiří Skalský

Causa Kaufland

22.10.2015 v 23:00 | Karma: 18,63