Causa Nebezpečná rychlovarná konvice TEFAL KI-150

Nemyslím si, že tato konkrétní konvice renomované značky mohla projít řádným schvalovacím řízením ohledně bezpečnosti výrobku. Krátce Vás seznámím s tím, co se mi včera stalo.

Protože s touto konvicí jsem nikdy neměl tu čest, a do té do doby jsem znal pouze plastové rychlovarky, byl jsem v šoku, když došlo k popálení hřbetu ruky při vteřinovém kontaku s touto konvicí, v okamžiku, kdy jsem pro ni sahal, abych si zalil čaj. Je to podle vás v pořádku? Podle mně ne. Uvedu příklad: v lisovně plastů jsou stroje, které se nazývají odborně vstřikolisy. Ty se mj. skládají i z tzv. vstřikovacího válce, který je rovněž na povrch horký, ale: před ním je mohutná mechanická zábrana, jakési posuvné dveře, které brání styku pokožky těla s tímto válcem. Navíc, na viditelném místě je umístěna výrazná reflexní nálepka, upozorňující na nebezpečí - na místo s horkým povrchem, kde hrozí popálení.

Dneska ráno, když už bolest zjevně ustoupila a praskl puchýř jsem o tom začal přemýšlet, zda jsem třeba neudělal nějakou chybu já. Vzal jsem tedy měřák, čidlo připevnil na místo, kde došlo k popálení a nevěřil jsem co vidím: V okamžiku, kdy konvice vypnula,

mi měřák ukázal neskutečných 91 °C.

Poraďte mi, je chyba na mé straně, nebo chyboval výrobce TEFAL při konstrukci této konvice?

Autor: Jiří Skalský | neděle 20.12.2015 12:13 | karma článku: 22,78 | přečteno: 1703x
  • Další články autora

Jiří Skalský

Causa vinyly a přátelství

19.4.2016 v 1:47 | Karma: 13,55

Jiří Skalský

Causa Kaufland

22.10.2015 v 23:00 | Karma: 18,63