Romové psali Obamovi

Tak si to představte: Zástupci romského sdružení Roma Realia napsali dopis americkému prezidentovi Baracku Obamovi, v němž ho informují o současném neutěšeném postavení Romů v české společnosti. Baracku pozóóór, uteč…..

Chudáci Romové jsou prý neskutečně utlačovaní, nenávist k nim prý cloumá celým státem, neonacisti už jsou prý skoro ve vládě, ani prasečák v Letech jim neodstranili (99,99% z nich netuší, kde to je a co tam bylo). 

Proč ten ironický podtón? Zažívám občas takovéto situace v Ostravě-Vítkovicích:

Restaurace, kam si občas chodíme po práci sednout na pivo, je ve čtvrti, kde je našich spoluobčanů trochu větší množství. Do restaurace chodí i oni. Proč ne.

Dospělí jsou hluční – no hluční: hulákají na celou hospodu a otravují tím ostatní hosty.
Svůj křik nosobasem kdysi potřebovali, když se překřikovali z jednoho žebřiňáku na druhý (kolik kdo ukradl slepic nebo kam příště za lupem). A už jim to zůstalo. Oboje.
Že od té doby zapomněli i většinu slov a vystačí si asi tak s pěti, povětšině značně emotivně popisující některé části lidského těla, přehlížím.
Je tam taky herna, kde utlačovaní a chudí Romové se zlatými řetězy na krku prošustrovávají většinu peněz z podpory v nezaměstnanosti, přídavků na deset dětí a vůbec všech možných i nemožných sociálních dávek.
V době, kdy má být většina dětí ve škole, tam se vesele poflakují celé smečky jejich ratolestí ve věku od 9 do dospělosti, kterým náš nenávistný stát asi nedovolil školní docházku.
Kolem hospody se divně mátoží výrostci a občas si něco na přilepšenou „půjčí“ od kolemjdoucích. Semtam se na černo svezou tramvají jednu-dvě zastávky a za chvíli už v hospodě nabízejí mobily. 

Hra na rasovou nenávist 
Dějství 1: Některý den se sejde v hospodě víc Romů i se svými fešáckými barony. Tentokrát se i někteří připijí. Hulákají ještě víc než jindy. Když je řev nesnesitelný, už i obsluha to nemůže vydržet a začne je pacifikovat. Když začne lítat vzduchem všech pět slov cikánského slovníku, obsluha je chce vyhodit. Samozřejmě že odejít nechtějí a začne pomocí pěti slov vyhrožování. Je volána městská policie – a protože to už znají, přijede jich hned 12 s dvěma psy. Taky vyjde na světlo, proč nechtěli odejít – mnozí totiž nemají na zaplacení. Policie je nakonec po zapsání mnoha jmen rozpráší. A hospodu vyklidí.
Po odjezdu zásahovky se však většina z nich vrátí. Obsluha opět volá policii. Nakonec (nevím proč?) ty střízlivé nechají v restauraci sedět, ale dohodnou se s obsluhou, že už jim dnes nenalejí.
Dějství 2: Některý chytrolín mezi Romy volá státní policii, že jsou tam a tam hrubě porušována lidská práva menšin. Další výjezd policie: tentokrát je seřvána obsluha, co si dovolují neobsloužit naše chudáky Romy.
 

Může se někdo divit, že na ně část většinové populace kouká skrz prsty?
Učit se nechtějí. Když nic neumí, nikdo je samozřejmě nechce zaměstnat. A když už se nějaký dobrák zaměstnavatel najde, po několika dnech mu zaměstnanec nepřijde do práce – v lepším případě, v horším mu vykrade firmu. Dávky používají na herny a chlast. Vysedávají po hospodách, hulákají na hosty a mají často větší příjem, než někteří, co makají svých 8,5 hodiny denně. Jasně: makej gadžo, ať se mám dobře. 

Tak jen pište, holoubci, pište. Už vidím prezidenta USA, jak jede na vyšetřovací misi do ČR a sjednává tu nápravu. Ale aspoň administrativa Bílého domu výrazně ušetří za toaletní papír. 

Doporučuji sdružení Roma Realia, aby až to nevyjde tady, napsali Santa Klausovi. Ten je na hlouposti daleko zvyklejší… A pokud chtějí opravdu něco zlepšit, ať založí sdružení na dohled docházky školáků, výchovu k spolehlivosti, poctivosti, atd. 


P.S. Předem upozorňuji, že naprosto nejsem rasista a všechny Romy do jednoho pytle nesypu. 
Bohužel je tam v očích veřejnosti sypou jejich vlastní kolegové svým chováním...

Autor: Miroslav Šístek | pondělí 16.2.2009 8:45 | karma článku: 35,94 | přečteno: 1595x