Kdo toleruje nebo kryje korupci, vytváří korupční prostředí a

sám  se stává jeho součástí. Vláda předem deklarovala jako prioritu boj proti korupci. Pro Véčkaře se stal dokonce ústřední stranickou myšlenkou, která mnoho nerozhodnutých voličů přivedla k urnám. Nelze sice vyloučit, že to nebylo zadání, ale jen způsob jak se dostat k moci, ale i tak se naivním mohlo zdát, že to někdo začíná myslet vážně.

U nás na venkově jsme si nedávno odsoudili zločince, který se údajně snažil za 8000 Kč získat zakázku cca za půl milionu. Všechno proběhlo hladce, ráz na ráz. Podnikatel se zmínil, zadavatel informoval Policii, Policie nastražila mikrofon, soudce odsoudil a místní noviny měly pár dní o čem psát. Když se chce, tak to najednou jde. Většinou se však nechce, nebo chce jen symbolicky. V nedávné cauze Tatra byla v obchodu za 2 a půl miliardy ohodnocena provize cca 27 milionů přibližně stejným trestem. Naše zákony mají jasno. Korupce jako korupce a basta. Padni komu padni, jak s oblibou často říkal Petr Nečas. Když má však padnout někomu z jeho blízkosti, stává se slogan větou rozvitou. Padni komu padni, pokud to neni nikdo z mého okolí.

Každou z předešlých vlád ozdobila nějaká korupční aféra nebo alespoň aférka. Nevím proč jsem si myslel, že právě tato bude se svojí křižáckou výpravou čistá jako slovo Boží. Patrně jsem podcenil, že ve vládě nejsou lidovci nebo mě přefiltrovaly boží proslovy Radka Johna. Výsledek se tentokrát dostavil poněkud dříve, než je běžné. Současná vláda čelí korupční aféře už pár týdnů po svém zvolení. Bude-li vládnout celé funční období, mám oprávněné obavy, že boj proti korupci bude jen okrajovým heslem bez skutkového naplnění. Ale co, kdo z poslanců vládní koalice by si chtěl hned zkraje kazit slibnou kariéru a boží příjem, když jedinou chybou v případu Drobil bylo, že se dostala na veřejnost. To se dá doladit. Vyhozením Michálka se ucpou únikové skulinky a pak už stačí jen otcovské pokárání...sakra, chlapi na tohle si dávejte pozor...a vládne se dál.

Chodit k volbám v dobách socialismu nemělo faktický význam. Bohužel v současné době vidím jediný rozdíl v tom, že nejsou povinné. Pokud bude vyhlášena další stávka, tak se zúčastním, takovou vládu nechci. I když...co jsme chtěli, to máme nebo jsou politici obraz nás voličů?

trošku související článek

http://sisa.blog.idnes.cz/c/150322/Jana-Nagyova-vedouci-sekretariatu-Petra-Necase-na-ministerstvu.html

Autor: Jaromír Šiša | pondělí 20.12.2010 9:10 | karma článku: 30,00 | přečteno: 1318x