kamenné koule v lokalitě Megoňky

Asi jen zasvěcení a místní obyvatelé vědí o této geologické pozoruhodnosti evropského, ba i světového významu, jež se nachází v těsné blízkosti česko-slovenské hranice v blízkosti osady Vyšné Megoňky.

kamenných koulí se táhne mezi lokalitou Megoňky a nedalekou obcí Klokočov v těsné blízkosti česko-slovenské hranice. Největší koncentraci těchto útvarů pak nalezneme v bývalém kamenolomu v lokalitě Megoňky. V současnosti vede v těsné blízkosti tohoto unikátu nově vyznačená žlutě značená trasa začínající na českém území v lokalitě Šance (část obce Mosty u Jablunkova), odkud se do této lokality dostaneme po zhruba půlhodince pohodlné nenáročné vycházky, kterou zvládne každý (vhodná i pro cykloturisty). Ovšem samotná krátká odbočka k bývalému kamenolomu není značená a v terénu chybí jakákoli zmínka o tomto unikátu, což je opravdu nepochopitelné (v současnosti se připravuje vybudování naučné stezky vedoucí k této lokalitě), neboť jde o největší evropské naleziště takovýchto útvarů a ve světovém měřítku patří mezi ty největší známé. Půjdeme-li po již zmíněné žluté značce ze Šancí, pak na začátku osady Megoňky odbočíme těsně za potravinami (ještě před mostem přes potok) doprava a po pár metrech dojdeme na místo.

Tyto kamenné koule byly objeveny až v roce 1995. Tyto kulovité kamenné útvary jsou tvořeny slepenci a byly obnaženy při těžbě v tomto kamenolomu. Největší a dominantní kamenná koule se nachází na pravé straně kamenolomu, dosahuje úctyhodného průměru 3 m a je jakoby ideálním řezem rozdělena na dvě poloviny. Kromě této dominantní koule lze v této lokalitě nalézt několik dalších koulí či polokoulí, další se pak nachází v blízkém lese. Výpravu za touto raritou lze spojit i se sběhem hub v okolních lesích, kterých zde v houbařské sezóně roste opravdu hodně! A na závěr ještě tip pro ty, kteří se nechtějí vracet zpět stejnou cestou - od kamenolomu pokračujte dále po žluté značce pžes Vyšné a Nižné Megoňky, z lokality Dejovka poté po zelených značkách a dojdete zpět do výchozího místa.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Šiřina | středa 18.8.2010 15:10 | karma článku: 14,90 | přečteno: 2322x
  • Další články autora

Jan Šiřina

CHKO Poodří - voda na 100 způsobů

21.3.2012 v 18:55 | Karma: 11,34

Jan Šiřina

Krásy Dolomit

25.8.2011 v 18:00 | Karma: 17,32

Jan Šiřina

Dolomitská krása

5.10.2010 v 20:40 | Karma: 13,52

Jan Šiřina

Tatry 2009 - 2. část

29.6.2010 v 19:19 | Karma: 12,98