Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zabíjačkové vrhání prasečím pindíkem

Zabíjačka - slovo, při němž se některým začnou sbíhat sliny a jiným zvedat žaludek. Jako dospělý jsem ji nikdy nezažil, a proto jsem s chutí a bez zaváhání pozvání na takovou pravou vesnickou zabíjačku přijal.

Během oné soboty se mi hlavou honila spousta věcí. Mimo jiné i to, že by zabíjačku měli zažít všichni, co nejsou vegetariáni. Nejsem si jist, zda by měla být povinná i exukurze do velkomasokombinátů, ale tuto otázku ponechme v této chvíli stranou.

Městský svět plný předsudků

Nejsem člověk z velkého města, ale na zabíjačce jsem si uvědomil, kolik mám v sobě předsudků. Vesnické soužití s přírodou je už odedávna spjato se smrtí. Prase musí umřít, aby lidé měli co jíst. Zatímco ve městě si to uvědomují jen někteří, většina prostě kupuje maso a neřeší, že šlo o živého tvora, popřípadě si to nepřipouští a zavírá před tím oči, na vesnici je smrt prasete samozřejmostí.

Současná BIO mánie se také týká především měst. Strouhaný křen s jablky - všem na zabíjačce přišlo automatické, že jde o čerstvý křen s čerstvými jablky. Stejně tak, že v mozečku jsou umíchána domácí vajíčka a chleba je posypaný čerstvou pažitkou.

Když jsem si odpoledne pochutnávali na čestvě zabitém a upečeném vepřovém mase, neřešili jsme, jestli pašík žil BIO životem, nebo ne. Rozhodně však žil zdravým a láskyplným životem. A na chuti toho masa to bylo jednoznačně poznat. Nic tak dobrého jsem v životě neochutnal. Prase žilo zdravě, jeho maso je tudíž zdravé. Víc komplikací bych do toho prostě netahal.

Hrátky se samčím kopulačním orgánem

Na závěr ještě přisadím jednu historku. Když je prase zavěšeno na kladku, první, o co přijde, je jeho přirození. To se zavěšuje na strom a slouží ptactvu jako zdroj tuku.

Úkolem vhození přirození na strom řezník pověřil kolegyni z Českého rohlasu. Zatímco místní nevzrušeně předali úd a pokračovali ve své práci, my "měšťáci" jsme se pevně chytili pubertálního námětu a hodinu jsme se řehtali. Narážka na tuto situaci pak byla zdrojem veselí po několik dní a historka "Jak Peťka házela pinďoura na strom." bude v budoucnu hospodskou jistotou.

 

 

 

 

 

Autor: Martin Šinkovský | středa 13.4.2011 20:54 | karma článku: 16,39 | přečteno: 1698x
  • Další články autora

Martin Šinkovský

Výrobci potravin na divokém východě fixlují a mají podporu EU

Nedávno médii prolétla informace, že Evropská unie schvaluje diskriminační postup, kdy stejný výrobek je v západních zemích kvalitnější než v těch východních (nováčci v EU). Takhle natvrdo to samozřejmě nikdo neřekl, ale nic jiného to není.

24.6.2011 v 11:18 | Karma: 22,99 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Nechte si své peníze. My je nechceme!

Za týden za mnou přijedou kamarádi z Prahy, kteří si své tělo chtějí zhuntovat na olomouckém půlmaratónu. Logicky se potom chtějí někde dobře najíst. To by ovšem o ně místní restauratéři museli mít zájem.

10.6.2011 v 10:08 | Karma: 16,54 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Okurky jsou nevinné. Ale pro jistotu!

Nejdřív to vypadalo na problém lidí, co kupují bio okurky a neumí si je pořádně umýt. Všechno bylo jasně dané a člověk věděl, na co si dát pozor. Pak ale laboratoře přišly s tím, že okurky to nejsou, a že neví, co je zdrojem nákazy, která se v současnosti šíří Evropou.

3.6.2011 v 10:34 | Karma: 11,37 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Kachnu a svíčkovou schovejte na zimu

Patřím k těm, co rádi vaří, ale málokdy si na to najdou čas. Většinou stihnu něco uklohnit na víkend a přes týden jsem odkázán na polední nabídku restaurací v okolí.

27.5.2011 v 11:19 | Karma: 10,09 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

"To je tak dobrý, že bys mohl vařit v hospodě!"

Pokud vám někdo naservíruje jídlo, které připravil, je slušností pochválit. Chválit by se mělo co nejdříve. Autor pokrmu totiž netrpělivě čeká na reakce a nic na tom nemění ani skutečnost, že se tváří jakoby nic. Nevěřte mu.

20.5.2011 v 9:20 | Karma: 17,61 | Přečteno: 1949x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko slaví 1. máj, na Střeleckém ostrově zahájili oslavy komunisté

1. května 2024,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2053x
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.