Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maso, maso, maso... Já za to nemůžu

Jsem poctivý masožravec. To ale neznamená, že nemám rád zeleninu nebo ovoce. Právě naopak. Jenže je potíž v tepelné úpravě. Zeleninu miluji čerstvou a mám pocit, že jakákoliv tepelná úprava ji znehodnocuje (a tu zeleninu, která se nejí syrová, prostě nekonzumuji). Prostě si myslím, že kedlubna či ředkvička si tepelné zásahy nezaslouží. Mimo jiné také kvůli tomu, že pak už nekřupou. Ano, křupavost je vedle chuti druhou nejdůležitější vlastnostní zeleniny.

Myslím, že za tento můj postoj může výchova. Ale jen zčásti. Vzpomínám, že té zeleniny moc nebylo, a

kdyžbylo, byla její kvalita nevalná. Jelo se tedy v masu. Pak jsem dospěl, osamostatnil se a začal objevovat kouzla zeleniny.

Jenže jsem narazil na další problém. Zeleniny se sice objevovalo více a více, ale její kvalita byla čím dál tím mizernější. Brzy jsem zjistil, že jsme pro zbytek Evropy popelnicí nahnilých produktů. Výběr jednoduše není ani dnes. Udiveně poslouchám reklamu, kde se Billa chlubí, že to už je 20 let, co do Česka přinesla čerstvost (nebo jak přesně zní jejich slogan).

Vždy si přitom vzpomenu na několik opravdu lahůdkových zážitků, z nichž jeden ční nejvíce. Chtěl jsem vařit klokaní guláš a poprosil jsem kamarádku, která do výše zmiňovaného obchodu směřovala, aby mi koupila cibuli. Kamarádka pro jistotu koupila celou punčochu krásně zabalené cibule. Po rozbalení jsem zjistil, že všechny OPRAVDU VŠECHNY cibule byly shnilé.

Tahle situace je ale bohužel i u malých krámků se zeleninou (tedy v Olomouci). Opravdu rád bych jedl čerstvou zeleninu dnes a denně, ale kde ji mám sehnat. Oproti tomu to s masem není tak děsivé. Není to také žádná sláva, ale u řezníka seženete slušný standard. Za socialismu platili řezníci a zelináři za šedé eminence ve svém okolí. Mám pocit, že ti první už nějak reagují a zelináři stále věří, že nám stačí zelenina jen mírně nahnilá.

Proto tedy maso.

Autor: Martin Šinkovský | pátek 15.4.2011 13:16 | karma článku: 14,53 | přečteno: 1486x
  • Další články autora

Martin Šinkovský

Výrobci potravin na divokém východě fixlují a mají podporu EU

Nedávno médii prolétla informace, že Evropská unie schvaluje diskriminační postup, kdy stejný výrobek je v západních zemích kvalitnější než v těch východních (nováčci v EU). Takhle natvrdo to samozřejmě nikdo neřekl, ale nic jiného to není.

24.6.2011 v 11:18 | Karma: 22,99 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Nechte si své peníze. My je nechceme!

Za týden za mnou přijedou kamarádi z Prahy, kteří si své tělo chtějí zhuntovat na olomouckém půlmaratónu. Logicky se potom chtějí někde dobře najíst. To by ovšem o ně místní restauratéři museli mít zájem.

10.6.2011 v 10:08 | Karma: 16,54 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Okurky jsou nevinné. Ale pro jistotu!

Nejdřív to vypadalo na problém lidí, co kupují bio okurky a neumí si je pořádně umýt. Všechno bylo jasně dané a člověk věděl, na co si dát pozor. Pak ale laboratoře přišly s tím, že okurky to nejsou, a že neví, co je zdrojem nákazy, která se v současnosti šíří Evropou.

3.6.2011 v 10:34 | Karma: 11,37 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Kachnu a svíčkovou schovejte na zimu

Patřím k těm, co rádi vaří, ale málokdy si na to najdou čas. Většinou stihnu něco uklohnit na víkend a přes týden jsem odkázán na polední nabídku restaurací v okolí.

27.5.2011 v 11:19 | Karma: 10,09 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

"To je tak dobrý, že bys mohl vařit v hospodě!"

Pokud vám někdo naservíruje jídlo, které připravil, je slušností pochválit. Chválit by se mělo co nejdříve. Autor pokrmu totiž netrpělivě čeká na reakce a nic na tom nemění ani skutečnost, že se tváří jakoby nic. Nevěřte mu.

20.5.2011 v 9:20 | Karma: 17,61 | Přečteno: 1949x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vláda odvolala velvyslance v Rusku, řekl Lipavský. Inaugurace Putina bude bez Česka

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  12:56

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

VIDEA TÝDNE: Nehoda ve Vysočanech, nahá umělkyně i útok mečem v Londýně

5. května 2024  12:55

V pražských Vysočanech sjel řidič Porsche ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Žena utrpěla vážná...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2053x
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.