Přeslazeno

Nedávno jsem si na ulici koupil kopečkovou zmrzlinu. Po několika líznutích jsem ji chtě-nechtě musel hodit do koše a koupit si místo toho mrože. Čím že mě to zmrlina znechutila? Byla až morbidně přeslazená

Něco podobného sem mi stalo už asi před rokem kdy jsem si i McDonalda koupil Shake naivně si myslíc "koktejl mě nezabije". Chyba lávky, přísahám že to bylo sladší než kdybych cucal kostku cukru, dopít to bylo nad mé síly.

Naše civilizace je posedlá cukrem. Do všeho ho dáváme tak třikrát víc než kolik je zdravotně a chuťově rozumná dávka. Ale nechápu proč jsou lidi ochotný si takovej hnus kupovat a konzumovat opakovaně. Jako třeba ty slazené nápoje Ice-Fruit. Jediné co museli udělat aby to dobře chutnalo je smíchat v určitém poměru džus a vodu ale nějak se jim povedlo to pokazit přidáním ohromného množství cukru a arabské gumy, takže výsledkem je přeslazená hmota chutnající jako kdyby v tom někdo rozpustil pytel gumítků.

Dokonce i v sladkostech kde se s cukrem samosebou počítá je ho až neskutečně moc. V Británii (a v USA je to ještě lepší) si můžete koupit spoustu tyčinek, ve kterých doopravdy rozeznáte chuť čokolády, karamelu, oříšků atd... U nás se vám prostě jenom po celých ústech rozleze pocit nutící vás šáhnout po nejbližším pití (a doufat že to bude chutnat jinak)

Zrovna před měsícem jsem zkoušel udělat muffiny bez jediné lžičky cukru, jenom jsem tam dal lžíci medu a byl jsem překvapen jak výborně chutnaly. Zkuste to někdy schválně taky!

Tyto extrémní nadbytky cukru způsobují nadváhu, cukrovku, dnu, problémy s usínáním, oslabují imunitní systém,  onemocnění zubů a dásní a desítky dalších problémů. Navíc u dětí existuje jasná korelace mezi množstvím zkonzumovaného cukru a výskytem hyperaktivity.

Druhou stranou mince je naopak hysterie před každou troškou cukru. Do všeho se přidávají místo cukru umělá sladidla(u kterých není plně prokázaná zdravotní nezávadnost), která mají odpornou umělou pachuť. Schválně ochutnejte novou kofolu bez cukru a uvidíte jaký je to rozdíl. Pokud chtějí udělat limonádu nebo pochutinu s nízkým obsahem cukru při zachování stejné chuti nechápu proč nepoužijí fruktózu která je při stejné kalorické hodnotě jako sacharóza desetkrát sladší (jenže 10x méně cukru asi nezní tak dobře jako bez cukru.

Doufám že se jednoho dne nedočkám dne kdy budou  kyselá, hořká a slaná jenom slova ve slovníku a budeme pít jenom limonádu jako ve filmu Idiocracy.

S přáním hezkého dne Ondřej Šindler

PS:nemam nic proti cukru a slazení věcí (na palačinky mam nejradši javorovej sirup). Jenom mi vadí jeho nadužívání do takové míry kde tím to snižuje zdravotní a chuťové kvality.

PPS: taky by na nápojích z džusu mohli uvádět údaj ve stylu sacharidy(z toho přidaný cukr) a ne to sakumprásk sečíst do jednoho čísla

 

Omlovám se ale nejspíše jsem uvedl v článku nepravdivý fakt: Fruktóza je oproti sachároze sladší přibližně dvakrát, navíc její nadbytek taky není zrovna zdravý. Nejlepší je tedy asi sladid jen střídmě.

EDIT:Když po sobě některé z těchto starších článku čtu, mám rozporuplné pocity. Ačkoli si stojím za většinou zde vyjádřených názorů, s odstupem času poněkud lituju přímého, až arogatního způsobu jakým jsou zde vyjádřeny. Přičítám to mladické zbrklosti světem nepochopeného intelektuála :-D.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šindler | neděle 23.8.2009 12:01 | karma článku: 20,30 | přečteno: 1627x