Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Že máme horší potraviny než na Západě? Právě naopak!

Řekněme si to otevřeně: co uděláte se západoevropským párkem, koupeným třeba v Mnichově? Inu, ohřejete jej a sníte. Co uděláte s východoevropským párkem, koupeným v Praze? Inu, ohřejete jej a - ó jé – můžete s ním dělat věcí ...

Slečinky a rozmazlení se pohoršují, že párek východevropský z magormarketu je prý takový humáč, že nad ním zcepení i pes. Ovšem opravdu hladový strávník - nezávisle na tom, zda čtyřnohý nebo dvounohý, mezi párkem západoevropským a východevropským nečiní pražádného rozdílu.

Zato ohřívání, respektive procesy tepelného zpracování již vykazují podstatné odlišnosti. Tepelně přeprocesovaný západoevropský párek už totiž můžete jenom vyhodit. Zato východevropský má širokou škálu dalšího využití.

Nejprve se rozblajzne v měkkou hmotu hadrovité struktury, která se sice nedá pozřít, ale dají se s ní báječně mýt podlahy nebo cídit vnější obaly kotlů parních lokomotiv. Při dalším vaření rozpustné částice párku vytvářejí s vroucí vodou tzv. párkovou páru, která znamenitě pročistí digestoře a ventilační systém budovy. Po odpaření vody v hrnku se na jeho dně nerozpustné částice formují do předmětů struskovitých tvarů, použitelných jako rekvizity pro filmy o mimozemských nestvůrách.

Další fáze procesu již mohou probíhat pouze v dobře vybavených laboratořích špičkových vědeckých pracovišť. Zatímco němečtí výzkumníci se zmohli toliko na ohřev hrnku, vypaření vody a tupý svar nerozpustného zbytku západoevropského párku s hrnkem, čeští vědci ohřívali hrnek přes žíhání a popouštění až k roztavení a vypaření, přičemž východevropský párek postupně přecházel v tvrdou amorfní a posléze krystalickou hmotu, jež navzdory nedokonalé krystalové mřížce převyšovala tvrdostí diamant a bylo jí možno snadno obrábět i vysokopevnostní legované oceli.

Při obtížně dosažitelné teplotě vypařování wolframu (5660 – 5670 °C podle stáří žárovek v kuřárně výzkumného ústavu, z nichž vědci wolfram vytěžili) vykázala škvařenina z východoevropského párku toliko drobnou změnu barvy a mírně sníženou elektrickou pevnost.

Podle odhadu předních odborníků se při teplotách nad 10.000 °C žvanec z východevropského párku štěpí v ostrohrannou hrubou drť, mající zhruba tisícinásobnou životnost ve srovnání s brusivy renomovaných západoevropských značek. Opotřebovaná brusná zrna z východoevropského párku je možné ještě použít jako materiálu pro výplň prasklin asfaltových či betonových vozovek a definitivní opravu dálnice D1. Kdyby existovalo pojivo odolné teplotám okolo 30.000°C, mohla by drť z východoevropského párku posloužit jako tepelně izolační štít pro průlet kosmických lodí hustšími vrstvami sluneční chromosféry.

Reakci východevropského párku na nejvyšší krátkodobě dosažitelnou teplotu 350.000.000°C výzkumníci nemohli ověřit, poněvadž pro povolení zkušebního výbuchu vodíkové pumy u silnice z Bečvár do Drahobudic zatím úředníci nenašli chlívek.

Nicméně i bez toho je naprosto zřejmé, že to západoevropský párek projel na celé čáře. Proč tedy ty nemístné řeči z visegrádské čtyřky?

I když nevím ... minulý týden jsem jednoho významného českého vědce spatřil v kaufáči v Žitavě, an chtivě hrabe v regálu s paštikami

Zřejmě, když je hlad, musí jít věda stranou.         

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 5.3.2017 7:35 | karma článku: 29,08 | přečteno: 1734x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

„Jéžišmarjá! V poledne – a už všichni vožralí!“

pokřižovala se babička čekající na zastávce, když u ní zastavil autobus, otevřenými dveřmi šofér zvolal „Paní, my jsme vlak!“ a poněkud pomačkaný ajznboňák na první sedačce zamňoukal „a jedeme do Lovosic, madam!“

13.2.2022 v 7:35 | Karma: 29,71 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Zpěvník je proradná mrška

jež stárnoucímu zpěvákovi bez kapky soucitu připomene nejen jím zapomenuté texty a akordy, ale i jeho bezstarostné a bezelstné mládí, dělající si prču i z vážných věcí.

28.11.2021 v 7:35 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Odkud: Česká Lípa Střelnice. Kam: Nejkrásnější nádraží

napsal jsem do internetového vyhledávače, a ten jouda mi obratem odepsal: „takové místo neznáme.“ Vida, jouda neví, kde je nejkrásnější nádraží, zato užívat pluralis majestatis - na to je kadet.

14.11.2021 v 7:35 | Karma: 20,28 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Když se vyhlídky lidstva zdají poněkud mlhavé

vždycky se najde aspoň jeden plašan, jenž se povznese, z protivné mlhoviny vysune mozkovnu a k zastrašenému lidstvu takto dí: přátelé, nikoli mlha přede mnou, mlha za mnou, nýbrž mlha pode mnou!

7.11.2021 v 7:35 | Karma: 21,19 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Zpráva o tom, že je svět ještě ou kej

Správný svět musí oplývat lavičkami, křížky a kolejemi, to mi nikdo nevymluví. Čas od času to musím zkontrolovat. Většinou k tomu stačí dobré boty, aspoň trochu inteligentní mapa a chleba se šunkou.

31.10.2021 v 7:35 | Karma: 28,75 | Přečteno: 620x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,88
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik