Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pojeďte do Dháky, oficiálně nejhoršího města na celé planetě! [BD]

Byla jsem vržena do víru šílené dvanáctimiliónové megapole. V ulicích to vře tak, že na sebe musíme s Didarem pokřikovat i když sedíme na rikše těsně u sebe. Zácpy na silnicích i chodnících jsou ještě hustší než naposledy. Aut přibývá, lidí přibývá, ale na silnice se nějak zapomnělo. Za nepřetržitého troubení nás těsně míjí přeplněný, otlučený autobus, lidi z něj div nevypadávají, ale přiskakují další dva, za jízdy. Chvíli jeden visí za jednu ruku a vypadá to, že to neustojí, ale pak ho jiný spoluvisící cestující přidrží a tak si tam tak spolu visí, usmívají se a jsou rádi, že jedou.

Tak to je Dháka. Dle odborných průzkumů nejhorší místo k životu na celém světě[1]. Člověk tady tomu tak nějak i snadno uvěří. První kulturní šok čeká již na letišti. Prostor před příletovou halou je obehnán vysokou mříží, na kterou se tlačí dav otrhaných žebráků snažící se natáhnout ruku co nejdále a nějakým způsobem upoutat pozornost. Do toho se na vás sesypou taxikáři a hotelový naháněči a všichni se překřikují a klidně vás i zatahají za rukáv, mají-li pocit, že se jim málo věnujete. Nad tím vším laxně bdí policejní hlídka s výhružně vypadajícími samopaly. 

 

Dvanáct, patnáct, nebo sedmnáct miliónů?

Před třiceti lety žil v Dháce necelý milion obyvatel, dnes jich je možná až 17miliónů. A do roku 2030 se má Dháka dle odhadů stát jednou z mála megapolí, dosahující 30 miliónu obyvatel. Lidé jsou všude. Neuniknete jim. Když jdete ulicí, brodíte se občas lidmi jako závějí. Žebráci si staví svá igelitová obydlí dokonce i na ostrůvcích uprostřed 6ti proudých silnic. Přišli sem z vesnic za vidinou lepšího výdělku, ale tohle nemilosrdné monstrum je brzo semele a končí na ulici a ve slumech.

 

Dopravní situace, aneb přejeď si svého chodce

Doprava v Dháce je silným zážitkem i pro člověka znalého asijských poměrů. Tím, co dělá Dháku jedinečnou, je zástup vice než 400,000 pestro barevných, neustále zvonících cyklorikš.  Nejvíc jich je ve staré části Dháky, ale jsou i na velkých čtyřproudých silnicích, kde ve dne v noci ucpávají již tak neuvěřitelně hustý provoz.

Pro člověka, který má alespoň tušení, že nějaké dopravní předpisy existují, je dění v ulicích naprosto nepochopitelné. V okamžiku, kdy potřebujete, z nějakého šíleného popudu, přejít silnici, začíná jít opravdu do tuhého. Všichni řidiči svorně předstírají, že chodce před svým autem nevidí a nejeví ani známky toho, že by chtěli přibrzdit, natož zastavit. A to se týká i těch třech světelných křižovatek co tu všeho všudy jsou.

 

Smradlavá stoka

Každodenní realitou je tu neustálý a všudypřítomný nepořádek, odpadky poházené všude na ulicích, hnijící zbytky čehokoli na hromadách u chodníků, nažloutlý prach vířící se nad silnicí a smog výfukových plynů dusící vše co se přiblíží k silnici. Všechno co už není potřeba se odhazuje na ulici. Však on to déšť jednou spláchne. Kamže? No přece do řeky, jejíž břehy pokrývá neprostupná vrstva odpadku a která slouží mnoha rodinám jako koupelna i záchod a o pár desítek metrů po proudu je jinému zdrojem vody na čaj. V Dháce neexistuje kanalizace, tak jak jsme zvyklí. Většinou to je vybetonovaná strouha vedoucí podél chodníku nebo silnice, která je v lepších případech něčím překryta, ale většinou ne, aby se nebránilo volnému průtoku. A tak to na ulicích prostě moc nevoní.

Kdykoliv Bengálec něco dojí, odhodí to, co zbylo na zem. Dělají to tak všichni. Byli tak vychovaní. Dělají to tak jejich rodiče a prarodiče.  Potíž je v tom, že zatímco  pra pra rodiče odhazovali tak maximálně slupky od banánů, dnešní Bengálci trousí igeliťáky a jiné barevné vymoženosti dnešní doby. Občas zaslechnu argument, že odpadky není kam házet. Pravda. Po celé Dháce, jsem za tu dobu, co jsem tady zahledla asi 4 odpadkové koše a to je na 17miliónů lidi sakra málo.

 

Na jednu stranu je Dháka stoka, město bídy, město, kde každý čtvrtý žije ve slumu bez pitné vody a záchodu. Lidem už nestačí silnice, ulice jsou neustále ucpané, horký a vlhký vzduch plný smogu a výfukových plynů a smradu z rozkládajících se odpadků na ulici.

Na druhou stranu, je to ale také město, které si vás získá svým šarmem šílence.  Nekonečné zástupy rikšů, kteří sebevražedně jezdí v protisměru, uhýbají před náklaďáky a policisty, kteří jim za trest propichují kola šroubováky, jež mají frajersky zastrčené v botách. Všichni troubí, houkají, zvoní a pokřikují. 

Je to město, které se stane za pár dní mým domovem. Jen na chvíli. Doufám..

Napsáno pro Koktejl 3/2011

 

[1] Průzkum každý rok provádí Economist Intelligence Unit (EIU, součást koncernu The Economist), světově respektovaný vydavatel ekonomických analýz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Šindelková | pondělí 7.3.2011 20:35 | karma článku: 15,26 | přečteno: 1191x
  • Další články autora

Lucie Šindelková

Dháka, město s šarmem šílence a škola z plechu II. [Bangladéš]

Tento slum, kde právě stojím, měl štěstí. Měl štěstí, že sem před lety přišel Dr. Moskala a založil tu školu. Zprvu jedna malá dřevěná místnost, je nyní poměrné slušná dvojtřídka z vlnitého plechu.

11.7.2011 v 7:44 | Karma: 11,87 | Přečteno: 691x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Šindelková

Dháka, město s šarmem šílence a škola z plechu I. [Bangladéš]

Pomeranče, banány, jabka ..pomeranče, banány, nebo raději jabka? To je dilema, které řeším už deset minut. Ne, nejsem blázen, jen si snažím přestavit, co by udělalo dětem ve slumové škole v Dháce největší radost.

10.7.2011 v 18:58 | Karma: 11,65 | Přečteno: 831x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Šindelková

Létat mezi gibony III. [Laos]

Ležím na dřevěné podlaze vyhřáté odpoledním sluncem a vychutnávám si ten pocit být několik desítek metrů nad zemí, v koruně mohutného stromu. Cítím se tu bezpečně a naplno vnímám surové zvuky džungle, která mě obklopuje.

24.6.2011 v 13:44 | Karma: 8,41 | Přečteno: 638x | Diskuse| Cestování

Lucie Šindelková

Létat mezi gibony II. [Laos]

Že budu létat vysoko nad údolím a bydlet na stromě? Že budu tři dny sdílet prales s jeho obyvateli a probouzet se za zpěvu gibonů? Když jsem poprvé slyšela o projektu „Gibbon Experience“ netrvalo mi dlouho se rozhodnout, že tohle musím vyzkoušet na vlastní kůži. Zní to jako úryvek z Kiplingovi Knihy Džunglí. Realita předčí vaše očekávání!

22.6.2011 v 7:38 | Karma: 8,60 | Přečteno: 912x | Diskuse| Cestování

Lucie Šindelková

Létat mezi gibony I. [Laos]

Naposledy si kontroluju sedák, karabinu i kladku, která mě má přenést po ocelovém laně přes hluboké údolí . Nevěřícně si prohlížím ten kus kovu s připevněným cárem staré pneumatiky, která slouží jako brzda. V hlavě si rychle přehrávám všechny bezpečnostní instrukce našeho spoře anglicky mluvícího domorodého průvodce. Naposledy se otáčím na skupinku čekající pod stromem a s nejistým úsměvem se odrazím od dřevěné plošiny a skáču do prázdna.

21.6.2011 v 15:24 | Karma: 10,19 | Přečteno: 639x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 944x
Žiju v Dháce. To je v Bangladéši. To je v Asii. Jihovýchodní. Vedle Indie. Už víte?