Pracuji, abych žil. nebo Žiji, abych pracoval.

Ani jedno, ani druhé. Aneb Má odpověď na jeden článek o rozdílném přístupu k práci a k životu mezi Evropanem a Američanem.

Život. Práce. Život a práce. Práce a život. Pokud půjdeme do důsledku,  je každá činnost, kterou člověk vykonává, prací.  Jen ji můžeme rozdělit na fyzickou, vykonávanou tělem a duševní, vykonávanou myslí. Tímto rozdílem se teď nebudeme zabývat.  

Otázka: Musí člověk pracovat?  Nemusí. Je to jeho rozhodnutí. Prvotním smyslem fyzické práce je zajistit si potravu pro tělo. Nejdřív člověk sbíral kořínky, pak lovil, pak se stal zemědělcem a nakonec šel do továrny, aby si za vydělaný peníz koupil jídlo.  Práce je tedy hlavně nutností pro zajištění dodávky živin potřebných pro zachování samotné existence živého těla a tedy života. Z tohoto pohledu by měl být čas strávený získáváním potravy pro tělo minimální. Tělo ve stravě nepotřebuje kvantitu, ale kvalitu. Vše ostatní je práce pro zábavu, která ovšem není nutná pro samotné zachování života, ale  jen pro vyplnění zbytku času. Jestli tento čas vyplníme vyděláváním dalších peněz nebo jej využijeme k odpočinku, je jen naše rozhodnutí. Každé má své plus i mínus. A  každý člověk má plné právo říci : Mne tohle, co mám, stačí. A nesmí být svým okolím jakkoliv perzekuován, že nechce víc, než mu stačí.

Problémem výchovy od dětství je totiž výchova k touze po něčem, k žádostivosti. A má - li člověk nějakou touhu a chce si ji vyplnit, musí více pracovat, aby toho dosáhl. Je to jeho volba. Nebo je to vnucená volba od jeho okolí a jedinec ji přijme za svou. Tato žádostivost je všude stejná. Žádostivost nás sice žene kupředu, ale znamená život v utrpení. Radost po dosažení cíle je jen krátkodobá, protože vzápětí vyhlížíme další cíl, který by nás měl udělat znovu šťastnými. Snad už navěky. A tak stále dokola.  A stále dokola samé utrpení s občasnou radostí.  Člověk totiž nikdy nebude šťasten. Sám sobě vytváří peklo na zemi. 

Práce tedy neosvobozuje. Jen nám pomáhá vyplnit čas v běhu našeho života. A je jedno zda ho strávíme vyděláváním peněz nebo odpočinkem. I odpočinek je totiž práce. Jen za ni nejsme placeni penězi. 

S pozdravem

 

 

 

 

Autor: Petr Šimík | čtvrtek 11.7.2019 16:27 | karma článku: 14,15 | přečteno: 670x
  • Další články autora

Petr Šimík

Hrdost nebo pýcha

30.1.2020 v 18:45 | Karma: 0

Petr Šimík

Dějiny lidstva

27.1.2020 v 11:21 | Karma: 14,61

Petr Šimík

O antisemitismu

22.1.2020 v 15:54 | Karma: 11,85