Má člověk svobodnou vůli?

Nemá.  Člověk nemá svobodnou vůli.  Člověk má jen iluzi svobodného rozhodování. Múžete se rozhodovat, jak chcete, ale vždy máte jistotu smrti.

Svobodná vůle. Zajímavý pojem. Lidé se jím hodně ohánějí.  Ale v podstatě neví a nechápou tento pojem. Pod pojmem demokracie si představujeme údajnou svobodu. Ta neexistuje.

Svoboda.  Skutečná svoboda je pouze v okamžiku, kdy je člověk jeden. Může si dělat, co chce.

Demokracie. Demokracie je , když jsou lidé dva. Každé rozhodnutí je padesát na padesát a musí se tedy dohodnout. Někdo někdy ustoupí.ten, kdo ustoupil  Není slaboch. Jen uznal argumenty druhého.

Diktatura. V okamžiku, když jsou tři, vzniká diktatura.  Dva hlupáci se vždy můžou dohodnout a přehlasovat chytrého. 

Ovšem existuje i diktatura jednotlivce v rámci údajné svobody. To dnes hodně silně pociťujeme a jsme jím ovlivňováni. Každý dnes má možnost se odvolat na útlak na základě čehokoliv. A místo?0 toho, aby se menšina přizpůsobila, tak trpí většina, která určuje pravidla.

Demokracie a svoboda v dnešní době neexistuje.  Virtuálně vládne sice ve volbách zvítěživcí většina, ale  reálně vládne tzv utlačovaný jednotlivec.  Ten si dělá  s vítěznou vetšinou, co chce.

Mezi lidmi nikdy nezavládne skutečná svoboda a demokracie.  Je to jen iluze, kterou se nám filosofové snažili osvětlit. Čím více lidí žije v komunite, tím menší osobní svoboda. Neexistuje svoboda v davu. Svoboda jednotlivce v davu je vždy svoboda v chaosu.  V davu vždy určuje pravidla většina, která vyhraje volby.  A menšina musí počkat na další volby. A musí přesvědčit jednotlivce v davu, aby jim dali svůj hlas.  Musí je přesvědčit, že jen oni jsou ti správní hoši od Bobří řeky.   Pokud se vítězná většina podřídí  prohravájící menšině, je to špatně. 

S pozdravem

 

 

 

Autor: Petr Šimík | pondělí 15.7.2019 3:49 | karma článku: 6,45 | přečteno: 177x
  • Další články autora

Petr Šimík

Hrdost nebo pýcha

30.1.2020 v 18:45 | Karma: 0

Petr Šimík

Dějiny lidstva

27.1.2020 v 11:21 | Karma: 14,61

Petr Šimík

O antisemitismu

22.1.2020 v 15:54 | Karma: 11,85