Českému dokumentu vévodí ženy

Marná sláva, když to někdo umí, tak je to brnkačka. A své filmařské řemeslo Olga Sommerová, docentka filmové a televizní fakulty pražské AMU, ovládá dokonale. 

X+Olga Sommerová s Martou Kubišovou

Po Věře Čáslavské představila na letošním karlovarském filmovém festivalu svůj nejnovější opus MAGICKÝ HLAS REBELKY, v němž do devadesáti minut poskládala jako umnou mozaiku sugestivní portrét další statečné ženy - skvělé zpěvačky Marty Kubišové.

Z nejvýznamnějšího festivalu na východ od Berlína si za něj odvezla to nejspontánnější ocenění: cenu diváků. Ano, považte - namísto některé oddychové komedie vystoupal na tento piedestal dokument! I to svědčí o kvalitním složení karlovarského publika, které se do lázeňského města každý rok sjíždí a poctivě přechází z jednoho vyprodaného kinosálu do druhého, zatímco povrchně orientovaná média se zaměřují jen na malou skupinku pseudocelebrit, jež pózují se skleničkami na barech.

Mohl bych o tomto snímku popsat zfleku dalších osmdesát řádků, ale nejrozumnějším krokem bude, když film zhlédnete sami. Pokusím se vás nalákat zvýrazněním jednoho z mimořádně silných momentů. Marta Kubišová mohla při natáčení zasmečovat s razancí Rafaela Nadala na svoji bývalou kolegyni z Golden Kids - Helenu Vondráčkovou, jejíž manžel svého času paní Martu dohnal před soud. Ona namísto pomsty zvolila gesto křesťanské lásky, které mi i v pražském artkině Evald, kam jsem si šel snímek zopakovat, vtlačilo do očí bílé briliantíky. Žádná tvrdá slova, žádné odsouzení, žádná zášť. Namísto švihnutí odpuštění. O Heleně pronese pět uznalých vět - jedna je hezčí než druhá...

S chutí cítím v srdci svůj obdiv a náklonnost k této zpěvačce. Je neuvěřitelná, magická, nosí v sobě nadhled i tajemství. V mládí byla stejně smyslná jako Bardotka. Kdyby emigrovala, neztratila by dvacet let. Ona je však zpětně bere jako posilu, vůli Nejvyššího, příležitost k setkání s osobnostmi typu Václava Havla a jeho ženy Olgy. Ani jednou neufňukne, že mohla být trvale doma třeba v Paříži. 

Děkujeme moc, Marto, byla jste jedna z mála, která dokázala nevýt s vlky... a říct ďáblovi své rozhodné NE.

Zdroj fotografie: Film Servis IFF KV

Autor: Petr Metelka | pondělí 4.8.2014 9:53 | karma článku: 8,17 | přečteno: 287x
  • Další články autora

Petr Metelka

Tichá síla jednoty

12.1.2015 v 12:22 | Karma: 15,07

Petr Metelka

Stařecká nespavost je skvělá

21.4.2014 v 9:50 | Karma: 7,18

Petr Metelka

Vnímejme se...

21.9.2013 v 12:11 | Karma: 9,05

Petr Metelka

Smutné výročí

20.8.2013 v 18:05 | Karma: 14,71