Zvířata nejsou tak chytrá, jak si lidé myslí

Tato teze rakouského etologa Kurta Bludenze doložená dlouholetým výzkumem možná pohorší mnohé milovníky domácích mazlíčků i divoce žijících zvířat. Ovšem není pravda, že by se Kurt Bludenz zvířatům vysmíval, jak tvrdí například hornorakouský list Mein Freund Hund. Bludenz zvířata respektuje, ale protože je hluboce věřící, tak ve starozákonním slova smyslu. "Já panuji nad mořskými rybami a nad nebeským ptactvem, nad zvířaty a nad celou zemí i nad každým plazem plazícím se po zemi", tvrdí světoznámý etolog.

Vypadá chytře, ale počůral si pacičku.Foto archiv Kurta Bludenze

Pane profesore, můžete uvést nějaké příklady vašeho kontroverzního tvrzení?
Ano, jistě, libovolně mnoho. Ze všech zvířecích říší. Kolik máte času? (smích)
Času máme dost, tak tedy konkrétně prosím.
Podivejte se, pane redaktore, tak například pes, nejlepší přítel člověka a chytré, často cvičené zvíře. Víte, co se psům stává? Při močení si často počůrají přední pacičku chachacha- (srdečný smích, redakčně kráceno)
Zajímavé, nějaký další příklad?
Dovedete si představit, že byste si odskočil a přitom si... chachacha- (bujarý smích, redakčně kráceno)
Promiňte, pokročme-
Ano jistě. Choval jste, pane redaktore, jako malý chlapec nějaké zvíře?
Já ne, ale moje děti mají morčata.
Ano! A právě morčata jsou nejhorší. Neváží si dobrého bydla. Kadí si na domeček! Chachacha- (hurónský smích, redakčně kráceno)
To je také velmi zajímavé, nějaký další příklad?
Dovedete si představit, že byste si pořídil na hypotéku dům a potom si... potom si chodil... na střechu... chachacha- (záchvatovitý smích, redakčně kráceno)

Smích však nepřestává a přechází do astmatického záchvatu. Pan profesor se dusí! Snažím se mu pomoci, uvolňuji kravatu, rozepínám sako, ale po několika minutách je vše marné. Pan profesor zaklepal polobotkami (Salamander). Sakra, sakra, sakra! Za poslední rok to je už druhý člověk, který během mého interview nebo těsně po něm zemřel. První byl odborník na bezpečnost pražské dopravy, pan Vladimír Rychlý, kterého jsem po vzájemném dávání si přednosti zajel na přechodu. A teď tohle! Ach jo, tohle bude ještě větší průšvih, než když Kubica boural ve Fabii. Bludenz byl ikonou rakouské vědy, miláček médií a zemřel při rozhovoru s českým novinářem... Jdu si dát panáka St. Lambrechtského bylinného likéru!

 

Autor: Jenda Šilhavý | pátek 18.3.2011 0:00 | karma článku: 13,15 | přečteno: 1819x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18