Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žijeme v hnusný zemi

Zdarec, já sem ňákej Vlasta Javořickej a chtěl bych vám říct něco vo tý naší vlasti. Ňáký svoje pocity. Protože vo tom to všechno je. Vo pocitech. A já mám pocit, že žijeme v hnusný zemi. Heleďte se, já sem běžnej vopčan. Normální chlap, co se přistěhoval za prací do máti Prahy, teďkonc bydlim kousek za Prahou. Bydlim ve slušný bytovce, sme tam samí bílí přizpůsobiví vopčani, dokonce tam bydlí i elitní lidi jako dochtor nebo právnik. A všichni tady platíme daně.

FOTO VLASTA JAVOŘICKEJ

Ten pocit hnusu se mi dostaví hned ráno, když du do fachy. Du chodbou v baráku kolem igelitek s vodpadkama vystrčenejma za dveře. Co to kruci je, tohlencto, řikám si, to je asi ňákej balkánskej zvyk nebo co? Párkrát v noci sem udělal to, že sem ty igelitky sousedů – ale přesto cizejch lidí – vynes do kontejneru a myslel sem si, že jim to nějak secvakne, že se třeba zastyděj a nebudou nechávat ten smradlavej vodpad na chodbě, ale nesecvaklo jim. Ani těm študovanejm. Já vim, řeknete mi, abych jel na piknik do Turecka, že tam je to eště horší. Věřim, ale já sem Čech z Moravy a chtěl bych žít v hezkym prostředí tady. A potkávat hezký lidi. Ne s ledvinkama pod břichem, igelitkama, ponožkama v sandálech a tak dál.

Pak du po silnici na příměstskej vlak, silnice je dycky po ránu navlhlá a pokrytá rozježděnejma hlemejžděma. To je fakt hnus. Já nevim, jestli se jim po tý navlhlý silnici slintá ňák líp nebo co. Pokoušel sem se zorganizovat takovou akci po vzoru Grýn Píz, vylepil sem v baráku leták, že bychom je šli po ránu jako posbírat a dát někam do trávy, ale nikdo nepřišel. A pak kolem mě projel v auťáku právnik z našeho baráku a hned asi tři rozšmelcoval. To mě tak rozrušilo, že sem přestal dávat pozor a taky jednoho rozšláp. Z toho zvuku mám husí kůži eště teď.

Tak du dál a zase kolem vodpadků. Na plácku před nádražim se vodpoledne a navečer sjíždí mládež ve vytuněnejch vozech, žerou ňáký fástfůdový blafy, popíjej energický drinky a veškerej vodpad pohazujou kolem. Víte, já sem sice běžnej vopčan, ale sem zastánce kontextuálního pojetí krásy na rozdíl vod kantovskýho. Plechovka vod piva je hezká, když ji maj v ruce kamarádi, který někde seděj v hezkejch košilích - vyrobenejch fér trejd, samozřejmě. Ale když je pohozená na zemi, neni krásná. Kantovsky snad, ale to mě nebere. Když sem je na to upozornil, začali na mě v těch vytuněnejch fárech najíždět. Ještě že umim z mládí trochu ajkido jako Sekal a dokázal sem tu jejich negativní energii zachytit nebo vodklonit na jiný fáro. Ale bylo to o hnusnej malej fous.

No a když se vracim z fachy domu, tak potkávám na chodbě nebo před barákem souseda, kterej zásadně chodí jenom ve slipech a to je mega hnus. Kdyby si vzal aspoň ňákou tu hezkou košili třeba. Já myslim, že kdyby lidi chodili po světě v krásnejch košilích, bylo by nám fšem líp.

Něco vám řeknu: tadle země nejni pro citlivý, jemný a vnímavý lidi se smyslem pro krásu. Kontextuální.

Autor: Jenda Šilhavý | pátek 18.7.2014 10:10 | karma článku: 17,74 | přečteno: 804x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

Polychlaporie znamená soužití jen chlapů, ale ne že by to spolu milostně vztahově táhli tři nebo víc chlapů, žádnej gay spolek, jedná se o takový komunitní soužití většinou starších chlapů, co už vychovali děti.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Školáci pana Babiše šikanovali

Čau lidi, já jsem nějakej Jarda Srníček a dělám školníka v tý škole, jak tam šikanovali pana Babiše. Dlouho jsem přemejšlel, jestli mám nějak veřejně vystoupit a říct pravdu, jak to vlastně bylo...

13.1.2023 v 7:07 | Karma: 20,05 | Přečteno: 845x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Pod stromeček (nejkrásnější) jsem dostal rozvod

Manželka každej rok pořádá soutěž krásy vánočních stromků. A koupí jen vítěze. No a nějak jsme si v tom přestali rozumět.

12.12.2022 v 8:08 | Karma: 24,37 | Přečteno: 958x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Karel Janeček mě zklamal, nezná macháčka

Vymyslel volební systém D21, oženil se 21.12.2021 ve 12.21, prezidentskou kandidaturu ohlásil 21.1. 2022, ale nezná macháčka, tuto geniálně primitivní hru se dvěma kostkami a nejvyšší možnou kombinací čísel 2 + 1 = macháčkem!

21.11.2022 v 12:21 | Karma: 13,51 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

A planety (rozuměj lidstva) záhuba. Auta nás denně zabíjejí přímo fyzicky i nepřímo zdravotně kvůli emisím. V počtu osob usmrcených v souvislosti s automobilismem je ČR na 152. místě světového žebříčku (ze 180 zemí).

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18 | Přečteno: 445x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1657x
Narodil jsem se jako doktor přírodních věd v rodině strojního inženýra. Dětství jsem strávil doma. Po studiích jsem pracoval v různých zaměstnáních. Nyní si užívám odpočinku a občas něco napíšu. Tak jako mnozí, vydal jsem již mnoho knih. Namátkou Tučňákovy příhody I, Tučňákovy příhody II atd., ale všechny jsou rozebrány, takže nemá cenu je shánět.

S omezenou množinou gramatických pravidel a neomezenou množinou pojmů (vynalézám nová slova) jsem schopen utvořit nekonečné množství vět včetně těch, které nikdo nikdy předtím nenapsal.

Rád přijedu na besedu či čtení, bude-li to podpořeno řízkem nebo koláči s kávou. Čtení probíhá tak, že příchozím jsou rozdány výtisky mého článku, knihy atd., já se posadím a jím, zatímco diváci čtou. Nahlas. Všichni. Najednou.