Volby do Evropského parlamentu

Recenze Sady hlasovacích lístků pro volby do Evropského parlamentu očima nerozhodnutého voliče...

Obálka nevalné grafické kvality

Nejprve technická data publikace: vazba volná (tzv. "salát"), obálka modrá (jen přední díl), 35 stran vč. úvodní informace a obsahu. Autor či kolektiv autorů neznámý, patrně nějaká komise.

Oč jde? Zřejmě o jakýsi biografický sborník. Při bližším ohledání zjišťujeme, že jeho informační hodnota je velmi nízká. Náhodný přehled povolání, měst a obcí v ČR a dále i různých společenských funkcí. Vydání tak ospravedlňují pouze blížící se volby. Podívejme se přesto blíže na některé kapitoly, zda se z nich nedá přece jen něco vyčíst:

Kapitola 3 (Věci veřejné): nalézám svoji oblíbenkyni "holku z plakátu", blonďatou ThDr. Kateřinu Klasnovou... Tahle "žena se zlatými vlasy" v hlubším mytologickém slova smyslu, doktorka teologie, religionistka, je moje favoritka... Bože, proč jsem nenavštívil nějaký jejich mítink, mohli jsme si povyprávět třeba o mých a možná i jejích oblíbených autorech (namátkou M. Eliade, C. G. Jung, C. Lévi-Strauss) nebo se zenově verbálně pošťuchovat? Pozor, nedělám si legraci! Zeptal bych se třeba: "Nebojíte se vrhačů vajíček?" A ona by odpověděla: "Veverka na stromě!" To by byla rozkoš! A ještě chci dodat, že množství Kateřin ve vrcholné politice se začíná stávat fenoménem!

Kapitola 6 (Pravý blok): Zajímavé je, že tato strana jako jediná využívá hutné volební agitace jak v návodu, tak na svém volebním lístku. Smí se to? Asi ano. Proč toho nevyužili ostatní?

Kapitoly 10 (Strana svobodných demokratů) a 12 (Česká strana národně sociální): obzvláště smutné čtení. Osamocený kandidát na celé straně (papíru). Strana samotná (politická) má asi více členů, ale kandidující sirotek budí soucit. Kdo to je? Jeho tvář asi nebude známá z billboardů... Proč kandiduje? Co chce? Otázka stíhá otázku, ale odpovědí se zřejmě nedočkáme.

Kapitola 11 (Demokratická strana zelených), 26 (Strana zelených) a 30 (Zelení): je zajímavé, jak to hezky vyšlo, že s rostoucím číslem kapitoly se snižuje počet slov nutných k definování zelené strany nebo hnutí.

Kapitola 16 (Moravané): zaujal mě kandidát č. 2, profesor Tokijské univerzity, Brno. To musí být kapacita! Ale v jakém oboru? Jaké Tokijské univerzity? V Tokiu, v Brně? - tam přece není! Přesto velmi zajímavé!  

Kapitola 28 (Lidé a politika): trocha statistiky - 20 kandidátů této strany reprezentuje 18 podnikatelů.

Kapitola 29 (Strana soukromníků): soukromníků? Co to znamená? (dle slovníku je soukromník: člověk nemající urč. stálé veřejné povolání, zaměstnání, žijící z hotových peněz, z výnosu nemovitostí apod.) Hmm... ať tedy jde o živnostníky, rolníky, svobodná povolání, majitele domů či jinak soukromé osoby mající či nemající povolání, čili OSVČ či příživníky - ten název je prostě srandovní!

Kapitola 33 (Česká strana sociálně demokratická): chybí kandidát č. 18. Proč? Kdo to byl? Co se stalo? Jediná kapitola z celkem třiceti tří, v níž někdo chybí. Onemocněl? Zemřel? Vyšťourali na něj něco strašlivého..? Byl vyfocen někde nahý? Musel rezignovat..? Rezignoval sám? Třeba náhle řekl: "Hele, já na to kašlu..." Tenhle chybějící kandidát je možná tím nejzajímavějším a nejtajuplnějším místem celé Sady a zároveň výzvou pro schopného investigativního novináře.

Závěrem nutno říci, že Sada není opravdu příliš čtivá a otázky spíše vyvolává, než-li na ně odpovídá. Poskytované informace jsou neúplné, svého favorita podle nich nevypátráte, snad jen zjistíte, zda nekandiduje nějaký váš známý, spolužák ze základky nebo soused, a otázka koho konkrétního preferovat, se mění spíše na otázku, zda vůbec volit či nevolit...

 

 

Autor: Jenda Šilhavý | úterý 2.6.2009 8:46 | karma článku: 15,43 | přečteno: 935x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18