Vážený pane prezidente,

Možná máte všechny tahy dokonale promyšlené jako geniální šachista. Ale váháte-li pouze lidsky s rozhodnutím, zda podepsat či nikoli, zkuste se poradit nikoli s rádci a právníky, ale s orákulem.

Vážený pane prezidente, vyšel mi hexagram 56!

Nezpochybnitelnou autoritou v tomto směru je starodávná čínská Kniha proměn, s níž se radili slovutní vládci říše větší a mocnější než naše současná vlast. Pokusil jsem ve své nemandarínské nicotnosti sám s jasnou myslí formulovat tu důležitou otázku, o níž bude brzo rozhodovat Ústavní soud, a o níž budete muset poté rozhodnout i Vy. Během několikadenní přípravy, kdy jsem meditoval a pokoušel se pročistit svoji mysl, jsem si m.j. vzpomněl i na kolegu, doktora Junga, který Knihu proměn připomněl západnímu světu a pozdvihl ji až do akademických kruhů. To uvádím jen proto, aby bylo jasné, že Kniha proměn není, opravdu není nějakou snůškou zastaralých nesmyslných říkanek nebo tautologií, ale to Vy, vynikající intelektuální kapacita, zcela jistě víte.

Použil jsem metodu šesti mincí (vzhledem k akutnímu nedostatku stébel řebříčku obecného a k mé nešikovnosti při manipulaci se stébly čehokoli). A co mi Kniha odpověděla?

Hexagram č. 56: Lü - Putování

Nyní je třeba chovat se zdvořile a připravit na novou cestu. To, co lze zakončit, zakončete, protože zbytečné průtahy by vás vysilovaly a zbavovaly odvahy k dalšímu pokroku. Možná samota nebo méně přátel je pouhá zkouška, nenechejte se tím zmást.

Nu a je to, myslím, jasné, ne?

S úctou,

Dr. Jenda Šilhavý

 

Poznámka: Uvedený překlad hexagramu 56 není z knihy O. Krále (ilustrační foto knihy)


                  To, co lze zakončit, zakončete, protože zbytečné průtahy by vás vysilovaly a zbavovaly odvahy k dalšímu pokroku. Možná samota nebo méně přátel je pouhá zkouška, nenechejte se tím zmást.

Autor: Jenda Šilhavý | úterý 13.10.2009 13:40 | karma článku: 11,81 | přečteno: 1246x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18