- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nejsme-li si jisti pozicí a množstvím otvorů, můžeme si je na melounu nejprve vyznačit.FOTO ARCHIV AUTORA
Ingredience:
1 středně velký meloun (červený, žlutý, je to fuk, jen pozor abyste neměli dýni)
50 dkg třtinového cukru
1 láhev jamajského rumu
20 dkg mleté hořké čokolády
3 čerstvé červené chilli papričky
Nářadí:
Aku vrtačka s vrtákem o průměru min. 10 mm nebo větším
Postup:
Do melounu vyvrtáme vrtačkou asi 50 až 80 děr podle velikosti (melounu) do hloubky délky vrtáku. Dámy mohou o pomoc požádat manžela nebo souseda kutila, jistě rádi v takto jasném a časově nenáročném případě bez mrmlání vypomohou - navíc s vidinou sladké odměny! Až bude meloun děravý jako cedník, necháme gravitací vykapat maximum šťávy, kterou zachytáváme do vaničky k dalšímu použití dle vlastního uvážení.
Do melounových děr potom nasypeme trochu mleté hořké čokolády, kterou nejprve smícháme s malým množstvím rozdrcené nebo nastrouhané chilli papričky a pak otvory pořádně zalijeme rumem (optimálně džamajský, v nouzi tuzemák) a napěchujeme třtinovým cukrem. V melounu ponecháme nezasypané 4 měřící otvory (optimálně po jednom v každé čvrtkouli).
Celý meloun potom vložíme na pečící papír a strčíme do trouby. Pečeme na cca 180 C 5-6 minut, dokud cukr nezkaramelizuje. Při pečení je nutné asi po 1-2 minutách melounem otáčet, aby se rovnoměrně propekl ze všech stran. Rovněž pravidelně kontrolujte teplotu melounu zavařovacím teploměrem (použijte připravené 4 měřící otvory), při přehřátí (vnitřní melounová teplota nad 200 C) by mohl meloun explodovat a to by byla škoda nemluvě o možném zranění či poničené kuchyni.
Podáváme rozřezané nebo rozsekané na malé kousky, dobře propečený meloun se rozpadá sám.
Dobrou chuť!
P.S. Autor receptu nemůže převzít jakoukoli odpovědnost za případné škody na zdraví či majetku při přípravě „melounového cukru" podle výše uvedené receptury.
Další články autora |
S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...