V melounovém cukru...

Neskutečná chuťová bomba pozdního léta! Mix rafinovaných chutí ovoce, čokolády, čili papriček, třtinového cukru a džamajského rumu! Jeden z mnoha geniálních receptů Dr. Jendy, jež si přivezl z letních cest po exotických zemích... než začne prodávat snowboardy!

Nejsme-li si jisti pozicí a množstvím otvorů, můžeme si je na melounu nejprve vyznačit.FOTO ARCHIV AUTORA

Ingredience:
1 středně velký meloun (červený, žlutý, je to fuk, jen pozor abyste neměli dýni)
50 dkg třtinového cukru
1 láhev jamajského rumu
20 dkg mleté hořké čokolády
3 čerstvé červené chilli papričky

Nářadí:
Aku vrtačka s vrtákem o průměru min. 10 mm nebo větším
Postup:
Do melounu vyvrtáme vrtačkou asi 50 až 80 děr podle velikosti (melounu) do hloubky délky vrtáku. Dámy mohou o pomoc požádat manžela nebo souseda kutila, jistě rádi v takto jasném a časově nenáročném případě bez mrmlání vypomohou - navíc s vidinou sladké odměny! Až bude meloun děravý jako cedník, necháme gravitací vykapat maximum šťávy, kterou zachytáváme do vaničky k dalšímu použití dle vlastního uvážení.
Do melounových děr potom nasypeme trochu mleté hořké čokolády, kterou nejprve smícháme s malým množstvím rozdrcené nebo nastrouhané chilli papričky a pak otvory pořádně zalijeme rumem (optimálně džamajský, v nouzi tuzemák) a napěchujeme třtinovým cukrem. V melounu ponecháme nezasypané 4 měřící otvory (optimálně po jednom v každé čvrtkouli).
Celý meloun potom vložíme na pečící papír a strčíme do trouby. Pečeme na cca 180 C 5-6 minut, dokud cukr nezkaramelizuje. Při pečení je nutné asi po 1-2 minutách melounem otáčet, aby se rovnoměrně propekl ze všech stran. Rovněž pravidelně kontrolujte teplotu melounu zavařovacím teploměrem (použijte připravené 4 měřící otvory), při přehřátí (vnitřní melounová teplota nad 200 C) by mohl meloun explodovat a to by byla škoda nemluvě o možném zranění či poničené kuchyni.
Podáváme rozřezané nebo rozsekané na malé kousky, dobře propečený meloun se rozpadá sám.
Dobrou chuť!
P.S. Autor receptu nemůže převzít jakoukoli odpovědnost za případné škody na zdraví či majetku při přípravě „melounového cukru" podle výše uvedené receptury.

Autor: Jenda Šilhavý | pátek 20.8.2010 11:11 | karma článku: 10,54 | přečteno: 1406x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18