Učitel mlátil žáky holí

Také na letním výcvikovém kurzu se vaše dítě může stát obětí šikany paranoidního vedoucího. Přesvědčila se o tom i matka třináctiletého Patrika B.

Buddha je prý mrkev, pochvaloval si šílený učitelFoto Gúgl

Patrikova matka přihlásila syna na týdenní buddhisticko meditační kurz. Chtěla, jak sama říká, aby se hyperaktivní Patrik zklidnil a odpočinul si od televize a počítače. Kurzy pořádá Vinohradská buddhistická společnost. Náplní kurzu mělo být pochopení vlastní (Patrikovy) podstaty a také podstaty všech jevů a postupné objevení ohromného pokladu moudrosti, osvobození mysli od zmatku a nalezení klidu, harmonie a radosti. Patrikově matce se líbilo především osvobození mysli od zmatku. Od toho si hodně slibovala. "Patrik byl často tak zmatený, dohrál nějakou hru, vstal od počítače a narazil do zdi," vypráví jeho matka.

Patrik si však kurz příliš neužil. Vedoucí kurzu, jenž si nechal říkat róši Láďa, začal účastníky hned úvodní den šikanovat. Po třech dnech byl kurz předčasně ukončen zásahem policie a róši Láďa skončil ve vazbě. Co se na kurzu vlastně stalo?

"Ten učitel si s žáky asi nevěděl rady," říká Patrikova matka. "Nejprve jim sdělil, že je bude vyučovat směr zvaný zen. Seminář zahájil výkřikem: Buddha je mrtev! Pak chtěl, aby to  po něm všichni opakovali. Patrik byl tak nervózní, že se přeřekl: Buddha je mrkev! A představte si, že za to ho ten učitel pochválil. Poprvé a naposledy. Skvělé, skvělé, vykřikoval. Ještě lepší než tři libry lnu! Ale to nikdo nechápal, ani já to nechápu. Pak jim řekl, že je nehodlá zatěžovat zbytečnou teorií, nějakými kecy, vše je údajně přímá zkušenost. Jenže začalo to tím, že nutil žáky sedět na zemi a koukat do zdi. Několik hodin! Když se ho někteří účastníci ptali, jaký to má smysl, rozzuřil se a křičel na ně. Prý zenově. Když se uklidnil, začal konečně vyučovat a klást žákům otázky. Tak na příklad se ptal, co je tohle? - a ukázal třeba na židli. Jenže každého, kdo odpověděl že přece židle, přetáhnul holí! Představte si to! A řval na ně: jestli řekneš, že je to židle přetáhnu tě holí a jestli řekneš, že to není židle přetáhnu tě taky!" Zde se Patrikova matka rozplakala. "Ubohý chlapec, ať odpověděl cokoli, ten sadista róši Láďa ho prostě majznul! Naštěstí jeden z frekventantů zavolal mobilním telefonem o pomoc a zásahová jednotka róšiho zneškodnila."

Jak róši Láďa později vypověděl, neměl k pořádání kurzu žádnou kvalifikaci. Přitom drze tvrdil, že právě to je ta nejlepší kvalifikace. Vyšetřovatel dále uvedl, že na všechny otázky odpovídá posměšným: "Je to tak?"

Patrikův příběh budiž pro všechny rodiče varovným mementem. I z toho zdánlivě nejmírumilovnějšího kurzu se může vyklubat magorárna první třídy a z duchovního vůdce šílený sadista.

Autor: Jenda Šilhavý | čtvrtek 15.9.2011 9:09 | karma článku: 13,01 | přečteno: 1146x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18