Seznamte se, Houba Robert

Když jsem kdysi na tento kreslený seriál poprvé narazil na nějakém satelitním kanálu, považoval jsem Roberta Houbu alias SpongeBoba za toast nebo ementál, ale po několika shlédnutích mi to secvaklo: sponge je přece houba!

SpongeBob SquarePantsGúgl

Celé skutečné a přesné jméno našeho hrdiny je SpongeBob (jméno) SquarePants (příjmení). Pochází z USA, kde jej vymyslel animátor Stephen Hillenburg, původní profesí mořský biolog. SpongeBob žije na mořském dně v městečku Bikini Bottom (česky Zátiší bikin) a bydlí v ananasu (mořském - neplést s ovocem) se svým mazlíčkem Garym, hlemýžděm (samozřejmě také mořským), který nemluví, ale zato mňouká jako kočka. Jeho nejlepším kamarádem je Patrik Star, mořský hvězdičák, a nejlepší kamarádkou veverka Sandy, která pochází z Texasu, umí karate a je ve všech ohledech velmi akční. Bydlí na stromě chráněném skleněnou bublinou - ovšem při pohybu mimo své obydlí používá skafandr - a provádí vědecký výzkum pro své šimpanzí šéfy. SpongeBobovým sousedem je Sépiák, nerudný bručoun, který nechápe SpongeBobovy a Patrikovy infantilní hry, ale většinou se vždy ke své škodě nechá do nějaké zatáhnout. Nejlépe jej charakterizuje fakt, že chodí na místní hřbitov oplakávat své naděje a sny. Jeho dům má podobu sochy Moai z Velikonočního ostrova. SpongeBob a Sépiák pracují ve fast foodu Krusty Krab, jehož majitelem je Eugene Krabs. Jak napovídá název jeho podniku - je to krab, bývalý námořník, válečný veterán a lakomec bažící jen po penězích. Dalšími vedlejšími postavami jsou např. učitelka paní Rybová (Mrs. Puff), Sheldon Plankton provozující konkurenční a nepříliš úspěšný fast food Chum Bucket a další. Na tomto bizarním půdorysu se odehrávají SpongeBobovy příhody.

SpongeBob je přátelský, dobromyslný až naivní chlápek, který má rád svou práci (smažení křupavých hambáčů) a mnohokrát byl v Krusty Krabovi vyhlášen zaměstnancem měsíce. Mezi jeho koníčky patří chytání medůz (stejné vybavení a postup jako při chytání motýlů) a pouštění bublin s nejlepším kamarádem Patrikem. Svou dobromyslností připomíná medvídka Pú, je však zároveň mnohem praštěnější a bláznivější, kdežto Pú je spíš popleta. Svou dobromyslností přivádí k zoufalství a záchvatům zuřivosti svého souseda a kolegu z práce Sépiáka. Sépiákova zapšklost a netolerance bývají častým spouštěčem řady vtipných dobrodružství.

A tak jsme děti a já vstoupili ke SpongeBobovi do klubu: jeho příhody si opravdu užíváme a na hrdinovi v typických hranatých kalhotách právě dost ujíždíme: místo Člověče nezlob se hrajeme Úhoře a eskalátory, když si s něčím nevíme rady, ptáme se kouzelné škeble, co máme dělat (a ta většinou řekne: "nedělejte vůbec nic!"), když si chceme něco dát v nějakém fast foodu, ptáme se nejprve na krabí hambáče a když nás někdo vytočí, okomentujeme ho spiklenecky: to byl ale Sépiák! A na papírku máme seznam třinácti slov, která se nikde, nikdy a za žádných okolností nesmějí říkat - s výjimkou palce ukopnutého o šutr na mořském dně (a montáže nábytku z Ikea - dodávám já)!

Seriál letos slaví v USA výročí 10 let od svého TV uvedení, v roce 2004 byl natočen celovečerní film SpongeBob SquarePants (Sponge Bob v kalhotách).

Příznivci Sponge Boba si mohou nyní užívat jeho milou společnost každé sobotní a nedělní ráno, kdy v poněkud za vlasy přitažené časy běží na jedné komerční TV vždy dvě epizody z jeho seriálu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jenda Šilhavý | sobota 12.12.2009 12:12 | karma článku: 12,29 | přečteno: 2491x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18