Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Princezna Mononoke, Cesta do fantazie a Zámek v oblacích

Recenze tří anime filmů očima dítěte středního věku.

Filmový plakát k anime Princezna MononokeZdroj Wikipedia

Japonského režiséra kreslených filmů Hayao Miyazakiho snad není nutné představovat - nebo ano? Pokud ano, vězte, že je to chlápek ve věku šedesáti osmi let. Myslím, že ho výstižně charakterizuje výrok: „Věřím v moc příběhu. Věřím, že příběhy hrají významnou roli při formování lidských bytostí. Své posluchače dokážou povzbudit, ohromit a inspirovat.“

V mém případě se to Miyazakimu povedlo ve všech jeho filmech, které jsem zatím viděl: Princezna Mononoke (1997), Cesta do fantazie (2001) a Zámek v oblacích (2004). Filmoví kritici při hodnocení filmů používají procentuální škálu. Ještě jsem si nevšiml, že by někdy někdo z nich dal nějakému filmu 100%. Tak já dávám s chutí 100% všem třem filmům!

Jsou to netypické animáky se zvláštní tajuplnou atmosférou a grafickou poetikou ve stylu manga (druh japonské komiksové kresby). Děj se často posunuje kupředu pomocí jednoduchých dialogů namísto povrchní akce nebo rádoby vtipného a siláckého hláškování v každé větě. Příběh je složitější a menší děti (testováno na vlastních 5 a 7 let) se v něm často ztratí. Ale to nevadí, nepochopení souvislostí je vyváženo množstvím podivuhodných postav obdařených podivuhodnými vlastnostmi. Prckové si také mohou dovolit luxus přicházet na další a další souvislosti a tím i lepší pochopení děje postupně - za rok, dva, pět... Miyazakiho svět je úžasně barevný, snový až surreálný a především zalidněný nebo přesněji "zapříšerkovaný" roztodivnými bytostmi: bohy, duchy, draky, obludami a další nesčetnou havětí, která snad ani není promyšleným naplněním žánru fantasy, ale přirozenou reflexí šintoistické mytologie. Příběhy, jež jsou v Miyazakiho světě vyprávěny, stojí za to slyšet a především vidět. Hrdinkami příběhů je často dívka nebo mladá žena. Jejím mužským protihráčem je postava skrývající tajemství. K hrdince si postupně vytvoří láskyplný vztah a pomáhá jí v plnění nelehkého úkolu: většinou zlomení zlé kletby. Přestože se hrdinka s hrdinou vzájemně oblíbí, jejich vztah bývá jen naznačen a nekončí prvoplánově happyendově.

Princezna Mononoke zaujme až mytologickou silou příběhu, drsnou naturalistickou atmosférou a scénami plnými emocí. Cesta do fantazie se odehrává na pomezí reality a snu, v lázních, kam chodí relaxovat "osm miliónů bohů", jak hlavní hrdinku informuje šéfová - čarodějnice Yubaba. A Zámek v oblacích (natočený na motivy knihy britské autorky Diany Wynne Jones(ové) - česky bohužel nevyšlo) je především úžasnou pohádkou s nádhernou atmosférou a vynikajícím zobrazením historických reálií, v nichž se příběh odehrává, a jež připomínají první světovou válku soudě podle technické vyspělosti bitevních lodí a letadel.

Některé shodné prvky nebo motivy se dají vysledovat ve všech Miyazakiho filmech: silné ženské postavy (a to i vedlejší), protiválečné a ekologické cítění (ne v dnešním ochranářském slova smyslu, ale spíše v původním básnickém obdivu nedotčené přírody a všeho živého), s tím související fascinace krajinou - podmanivé záběry kopců nebo hor s mraky letícími nízko nad horizontem, přítomnost dobrých duchů pomáhajících hrdinům a určitá dávka melancholie nebo nostalgie...

Miyazaki již několikrát ohlásil svůj odchod do důchodu. Zatím však po několik let setrvává v jakémsi "polodůchodu". Jeho posledním filmem je Ponyo on the Cliff by the Sea (2008). Jde o příběh princezny - zlaté rybky Ponyo, která si kvůli lásce k pětiletému chlapci jménem Sōsuke přeje stát se lidskou bytostí... Otřepané téma, ale v Miyazakiho podání?

Autor: Jenda Šilhavý | čtvrtek 16.4.2009 18:18 | karma článku: 18,79 | přečteno: 2868x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Nosme roušky již napořád

Možná vám rouška napoprvé byla také jen protivná. Možná jste si v ní připadali jako hyperventilovaný Grófův žák těsně před znovuprožitím traumatu z minulého života: dusící se Číňan ve smogu marně konající čchi-kung!

30.12.2020 v 8:08 | Karma: 39,03 | Přečteno: 4719x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Kurzy tvůrčího psaní epitafů

V rámci krizového řízení vláda doporučuje, aby si každý připravil epitaf. Rodinám, které mají malou slovní zásobu či chabou stylistiku, vláda otevře téměř bezplatné online rychlokurzy tvůrčího psaní epitafů.

16.3.2020 v 20:20 | Karma: 12,92 | Přečteno: 294x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Důrazně se ohrazuji proti pejorativnímu užití slova udavač

Jakožto jeden ze zakladatelů neziskové organizace o.p.s. Udejho.cz, se důrazně ohrazuji proti pejorativnímu použití slova udavač. V tomto nešťastném kontextu jej užil premiér Andrej Babiš, když jím označil dva české europoslance:

6.3.2020 v 15:15 | Karma: 29,45 | Přečteno: 980x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

IKEA furt něco stahuje – OSA na ni!

Jakožto uvědomělý občan udávám tímto OSA, že IKEA furt něco stahuje! Úvodem chci ale říci, že vůči IKEA necítím žádnou zášť, i když mi zničila manželství.

12.12.2019 v 12:12 | Karma: 21,90 | Přečteno: 908x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Chateau Estebe aneb jak STB verbovala i pomocí alkoholu

Kvalitní alkohol nebyl za socialismu k dostání. I proto do verbovacího arzenálu STB patřila výběrová vína a kořalky, jimiž se důstojníci STB snažili zapůsobit na adepty spolupráce. Po dobrém nebo po zlém.

9.12.2019 v 17:17 | Karma: 14,70 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1657x
Narodil jsem se jako doktor přírodních věd v rodině strojního inženýra. Dětství jsem strávil doma. Po studiích jsem pracoval v různých zaměstnáních. Nyní si užívám odpočinku a občas něco napíšu. Tak jako mnozí, vydal jsem již mnoho knih. Namátkou Tučňákovy příhody I, Tučňákovy příhody II atd., ale všechny jsou rozebrány, takže nemá cenu je shánět.

S omezenou množinou gramatických pravidel a neomezenou množinou pojmů (vynalézám nová slova) jsem schopen utvořit nekonečné množství vět včetně těch, které nikdo nikdy předtím nenapsal.

Rád přijedu na besedu či čtení, bude-li to podpořeno řízkem nebo koláči s kávou. Čtení probíhá tak, že příchozím jsou rozdány výtisky mého článku, knihy atd., já se posadím a jím, zatímco diváci čtou. Nahlas. Všichni. Najednou.