Pod Everestem postaví domov důchodců

Další horolezec, 62letý Američan, zemřel na Mount Everestu. Jedná se tak o jedenáctou oběť výstupu na nejvyšší horu světa za posledních deset dní.  

Vzhledem k tomu že fronty a věk horolezců pod Everestem se neustále prodlužují - nedávno se na kopec vydrásal 80letý horolezec, zítra nebo pozítří pokvačí nahoru borec ještě o rok starší, rozhodlo se Nepálské ministerstvo hor a sociálních věcí vybudovat pod Everestem domov důchodců.

„Předpokládáme, že aklimatizace potrvá asi rok, pak absolvují zdravotní prohlídku, dostanou povolení a budou moci vyrazit,“ sdělil nám k tomu ministr Nanga Čumul. Ministr si nejen od stavby, ale i od následného provozu slibuje zvýšení zaměstnanosti: „V okolí domova vzniknou dílny, kde se budou například vyrábět cepínoberle, chodítka se sněžnicemi, satelitní telefony pro seniory, elektrické pásové vozíky a podobně.“

Ministr dokonce neváhá umístit na Hillaryho výšvih madla nebo protiskluzové podložky.

Podařilo se nám také zjistit, že stavbu domova bude provádět česká firma. Ministr nám to sice nejprve nechtěl sdělit, ale podařilo se nám ho ukecat. Tendr na stavbu luxusního vysokohorského domova důchodců vyhrála česká firma Mazánek a Cestovatel s.r.o.

„Vybrali jsme je, protože ti opravdu umějí vyjednávat a Cestovatel Everest dobře zná.“ Uvedl Nanga Čumul.

Autor: Jenda Šilhavý | úterý 28.5.2019 12:12 | karma článku: 21,74 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18