Obyčejné betlémy běžných lidí

Kromě tzv. "nejkrásnějších betlémů" opěvovaných médii, které někteří nadšenci vyrábějí z roztodivných materiálů i několik měsíců, převažují u většiny běžných lidí a rodin obyčejné keramické betlémy. V každém z nich se však odehrává osobitý příběh, vždyť figurky se opotřebovávají nebo ztrácejí jako lidé. Podívejte se s námi na jeden takový středočeský betlém plný zajímavých záhad i děsivých tajemství...

Zásadní detail betlému pana Karla. Netroufám si domyslet, co by to znamenalo, kdyby to byla pravda...Foto autor

 

Jeho autorem je pan Karel, který si nepřál být jmenován celým jménem, aby se mu sousedé nesmáli nebo nezáviděli, že se dostal do médií.

 

Jaký příběh se odehrává v betlému pana Karla?

1) chybí Marie, kde je? Snad se jí nepřihodilo nic zlého, možná si jen vyrazila s kamarádkami nebo na seminář Gender Studies. Ale je samozřejmě možné, že Josefa opustila...

2) Ježíšci jsou dva. Zřejmě dvojčata. Kdyby to byla pravda, může se jít Dan Brown (a nejen on!) bodnout... Doufejme, že to Josef zvládne.

3) Kromě Marie zcela chybí také zvířata. Proč? Byli snad oba Ježíškové alergičtí na zvířecí srst? Přítomny jsou jen dvě husy nesené pasáčky. Ale ty již dlouho naživu nebudou. Všimněte si kuchaře vlevo vzadu.

4) Tři králové - přišel jen jeden, ten mouřenínský. K tomu pan Karel nemá žádné vysvětlení ani komentář. Pro mě je to však další jasný signál zániku západu.

5) Pozor na dvojici zcela vlevo: kominík je běžná figurka, zástupce řemeslníků, ale kdo to stojí vedle něj? Ano, je to Švejk! Mytologický a především logický rozbor této situace však nebude tak složitý, jak by se na první pohled mohlo zdát: Bůh je nejvyšší autorita. S nejvyšší autoritou nemůžete bojovat. Můžete jen švejkovat (což, mám dojem, děláme před bohem všichni, říkám panu Karlovi a loučím se s ním).

Jen by si pan Karel měl dát pozor, aby Švejk se svojí fajfkou nešel až moc blízko k senu...

 

 

Autor: Jenda Šilhavý | pondělí 27.12.2010 10:10 | karma článku: 12,16 | přečteno: 1353x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18