Neotužujte se, oteplujte se

Mnohé celebrity i kvazibrity se dnes otužují a otravují nás postováním fotek nebo videí svých chladem svraštělých těl na sociálních sítích. Existuje však člověk, který jde proti ledovému proudu. Otepluje se.

Možná bychom měli říci: otužuje se teplem, aby to bylo srozumitelnější. Je to bratr slavného otužilce Wima Hofa a jmenuje se Wim Hot. Wim Hof a Wim Hot jsou dvojčata. Wim Hof se narodil o několik minut dříve, je tedy ten starší. Obě děti si byly k nerozeznání podobné, rodiče jim proto dali stejné křestní jméno Wim. Jak už to však mezi sourozenci bývá, starší Hof začal mladšího Hota šikanovat. V zimě mu sypal za krk sníh, trefoval jej sněhovými koulemi do obličeje a když byli chlapci sami doma, připravoval bráškovi pouze pokrmy studené kuchyně a k pití mu dával ledový čaj.

Cesty obou bratrů se proto záhy rozešly a zatímco z Wima Hofa se stal slavný otužilec, z Wima Hota se stal oteplovač. S oteplováním začal během školního stipendia na Islandu, když se v 6 mm tlustém neoprenu koupal v mnoha geotermálních pramenech. Mezi jeho další slavné kousky patří výstup na havajskou sopku Kilauea v oteplovačkách a péřové bundě jen několik metrů od proudu lávy, který ze sopky neustále vytéká. V této době si změnil příjmení na Hot, aby se odlišil od svého slavnějšího bratra. V následujícím roce se mu téměř osudným stal pobyt v sauně v suchém obleku, při němž omdlel a vypotil tolik tekutiny, až hladina potu v obleku dosáhla téměř jeho dýchacích cest. Hned následující den však přešel žhavé uhlíky v lyžařských podkolenkách z merino vlny.

S Wimem Hotem jsem si popovídal při jeho loňském letním pobytu v parních lázních Praha. Během rozhovoru měl na hlavě vyflísovanou kšiltovku a popíjel svařené víno.

Já: Jak bezpečně začít s oteplováním?

Hot: Základem je takzvané domácí oteplování. Nejlepší je před koncem sprchování teplou vodou osolit volume horké vody na maximum, co snesete. A postupně se můžete při posouvání svých teplotních hranic směrem vzhůru začít i vhodně přioblékat, což zvyšuje efekt hlavního oteplovacího média.

Já: Na jakou maximální teplotu byste se při vašem oteplování chtěl dostat?

Hot: Minimálně na 74 °C. To je teplota, při níž hynou viry. Kdybychom se všichni dokázali oteplit na tuto mez, okamžitě bychom porazili coronavir.

Já: No, většina z nás to asi nedokáže a bude se muset nechat očkovat. Co vy?

Hot: Děláte si srandu? Látkou, která se musí skladovat při -70 °C?!  Ať se nechá naočkovat Hof!

Já: Co si myslíte o globálním oteplování?

Hot: Kvituji to s povděkem! Doufám, že se dožiju úplného roztání ledovců a toho, že v zimě bude jenom pršet. Brácha bude nahranej, hehehe!

Vidím, že Wim Hot v sobě stále těžce nese křivdy z dětství a tepelnou zkázou planety bude potěšen jako formou pomsty bratrovi. Přesto je to velice zajímavý člověk a chtěl bych se ho ještě na tolik věcí zeptat. Ale cítím, že se od podrážek taví moje značkové kroksy. Musím chvátat do svého tepelného komfortu, tak snad příště...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jenda Šilhavý | čtvrtek 14.1.2021 11:11 | karma článku: 15,46 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18