Nechci se vytahovat, ale vlastním dva obrazy slavného oceánografa J. Y. Cousteaua

Moc často to nedělám, ale občas ukážu veřejnosti slavné obrazy ze své sbírky. Tentokrát jde o chladivě hřejivá díla legendárního oceánografa J. Y. Cousteaua „Náčelník tučňáků Krillington IV.“ a „Tučňáci jdou do hor“.

Třetí obraz „Tučňáci jdou z hor“ jsem zapůjčil Národní galerii, ale tam se prý nějaké obrazy ztratily či odplavaly a jeden roztekl (ten můj). Cousteau všechny obrazy namaloval při své první výpravě do Antarktidy v r. 1979. Tučňáci jej doslova fascinovali. S jejich náčelníkem Krillingtonem IV. rozmlouval mnoho hodin, aby pochopil domorodý pohled na to, co se odehrálo v Antarktidě, kterou náčelník nazýval "Pinguland", ale často jen mlčeli nebo hráli vrhcáby s kamínky pracně vykutanými ze skalnatého podloží Země královny Maud.

Svěží dílka svého raného období namaloval technikou alla prima během antarktického léta (-18 °C) speciálními netuhnoucími barvami do nichž přimíchával naftu z motorových saní. Jedinou nevýhodou nyní je, že díla musím uchovávat v lednici v režimu zelenina nebo maso do 0 °C.

Ještě bych chtěl poukázat na jednu zajímavost, to se málo ví, a to, že Cousteauova expedice používala v Antarktidě arktickou naftu, což by se na první pohled mohlo jevit jako chyba.

Zde si můžete vychutnat oba obrazy v plné (i když samozřejmě zmenšené) kráse:

 

Autor: Jenda Šilhavý | úterý 18.8.2015 9:09 | karma článku: 11,66 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18