Na každý hektar lesa jeden splachovací záchod

Návrh zákona o dětských skupinách, který kvůli lesním školkám vetoval prezident Miloš Zeman, má i další rozměr. Do lesa totiž nechodí jen dětské skupiny. Přísné hygienické předpisy pro konání potřeby v lese by totiž postihly i Svaz českých fekálních turistů.  

Jak jsme již psali dříve v našem článku „Genius loci fekálních míst“, Svaz českých fekálních turistů sdružuje lidi, kteří si rádi ulevují při procházce v přírodě. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde jen o jakési úchyly, ale není tomu tak. Filozofii fekálních turistů vysvětluje jejich předseda Karel Mýdlo: „Vycházíme z knihy prof. Bílka „Fekální refugia v české krajině“. Dříve bylo zcela běžné konat potřebu v přírodě. Pořád se mluví o návratu k přírodě, ale skutek utek. My se k přírodě, nebo přímo do ní, vracíme při našich vycházkách. Naplňujeme Máchův odkaz, jenž si při svých slavných poutích také ulevoval v přírodě. Podle našeho názoru jsou fekální místa v přírodě stejně důležitá, ne-li důležitější než posvátná místa. Pokud by stát umístil do lesů, na břehy vod či stráně mobilní WC, naprosto by tím znemožnil naše aktivity. Dále si myslíme, že naše činnost je v souladu s bio trendy ve společnosti a s trvale udržitelným rozvojem. A kromě toho všeho také nemáme jistotu, že v rámci české zákonodárné praxe, kdy se schvalují blbé zákony a později se částečně upravují tak, aby někoho nepoškodily, by se na nás vůbec braly nějaké ohledy.“

Karel Mýdlo si tímto dovoluje informovat zainteresovanou veřejnost, že petice pro zachování možnosti ulevit si v přírodě se bude podepisovat 28.10. 2014 v rámci oslav české státnosti na mnoha místech naší republiky.

Autor: Jenda Šilhavý | pátek 24.10.2014 13:13 | karma článku: 24,13 | přečteno: 1583x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18