Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manažer rašeliny

Několik rad starším spoluobčanům, kteří tzv. promrhali svůj lidský kapitál a nyní marně hledají uplatnění na trhu práce.

Dobrý den, jmenuji se Dr. Jenda Šilhavý a jsem váš personální manager.FOTO GÚGL

Musíte si uvědomit, že je-li vám 50+ (někdy stačí jen 45+) a přišli jste o práci, budete velmi těžko shánět novou. Upřímně řečeno, jste odepsaní. Přesto neházejte flintu do žita a nemiřte s ní na sebe ani na jiné lidi. Následuje několik osvědčených rad, jak se propracovat k pohovoru a překonat bariéru vyššího věku a nižší kvalifikace. Klíčovou věcí je váš životopis, který musí personalistu zaujmout. Uveďme si na příkladu pomocného dělníka ze zahradnictví, jehož pracovní náplní je sáčkování rašeliny, jak vhodně upravit životopis.

1) Název pozice: dnes se téměř všechny pracovní pozice nazývají nesrozumitelnými anglickými názvy. Svoji pozici nazvěte proto „manažer (ještě lépe „manager“) rašeliny“.

2) Náplň práce: napište distribuce rašeliny (ve skutečnosti rozvoz kolečkem) ve svěřeném regionu (ve skutečnosti od hromady rašeliny k přístroji zatavujícímu pytlíky).

3) Zaujměte: zatím je to dobré, ale jistě cítíte, že to nestačí. Personalistu musíte zaujmout. Uveďte proto, že jste byli členy týmu, který v Amazonii objevil ložiska rašeliny. Pokud by se pak u pohovoru personalista divil, že se rašelina dováží z Amazonie, odpovězte, že to ještě nic není, že např. cibule se dováží z Nového Zélandu. V této souvislosti se vás také mohou zeptat na znalost cizích jazyků. Běžnými cizími jazyky dnes mluví skoro všichni. Ale vy musíte ohromit. Uveďte proto, že ovládáte amazonský indiánský jazyk, název si vymyslete. Uvedením jazyka, který nikdo nezná, se vyhnete tomu, aby byl pohovor veden v cizím jazyce. Musíte být ovšem připraveni uvést pro zajímavost alespoň některé fráze. Bude stačit, když se naučíte několik nesrozumitelných slov a vět – např. z filmu Avatar (jazyk lidu Omaticaya). Pokud už ve svém věku máte problémy s pamětí, uveďte jako příklad pouze pozdrav: „Oel ngati kameie!“ („Zřím tě!“). Bude-li personalista naléhat na další příklady frází a jejich překlady, řekněte, že indiáni jsou velmi vulgární. Že jejich životní podmínky jsou tak těžké a sehnat práci téměř nemožné, že si prostě neberou servítky. Bude-li personalista stále tlačit na pilu, řekněte, že tedy odpovídáte jen velmi neradi, ale že např. na pozdrav „zřím tě“, odpovídají „vyser si voko!“ (ubun gu nari!“). Přitom udržujte s personalistou pevný oční kontakt. Uvidíte, že sám první sklopí zrak a debata na toto téma bude uzavřena.

4) Přidejte pěknou fotku: k životopisu také nesmíte zapomenout připojit parádní fotografii. Vyberte si nějakého herce nebo herečku, kterému jste alespoň vzdáleně podobní, fotografii trochu rozostřete a připojte k životopisu. Musíte být soudní, abyste pak svůj zevnějšek dokázali alespoň z 50% připodobnit vašemu vzoru. Personalista dá šanci přijít k pohovoru jen pěkně upraveným lidem, kteří mu třeba vzdáleně připomenou někoho slavného...

5) A nezapomeňte na reference: kupte Maruš ze skladu láhev něčeho raději měkčího a domluvte se s ní na tom, že si zahraje na vaši nadřízenou. Doufejte jen, že až jí budou volat, tak nebude mít tu láhev v sobě.

Hodně úspěchů vám přeje váš manager lidských strojů zdrojů, Dr. Jenda Šilhavý!

 

Autor: Jenda Šilhavý | středa 7.11.2012 9:09 | karma článku: 23,45 | přečteno: 1180x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

Polychlaporie znamená soužití jen chlapů, ale ne že by to spolu milostně vztahově táhli tři nebo víc chlapů, žádnej gay spolek, jedná se o takový komunitní soužití většinou starších chlapů, co už vychovali děti.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75 | Přečteno: 341x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Školáci pana Babiše šikanovali

Čau lidi, já jsem nějakej Jarda Srníček a dělám školníka v tý škole, jak tam šikanovali pana Babiše. Dlouho jsem přemejšlel, jestli mám nějak veřejně vystoupit a říct pravdu, jak to vlastně bylo...

13.1.2023 v 7:07 | Karma: 20,05 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Pod stromeček (nejkrásnější) jsem dostal rozvod

Manželka každej rok pořádá soutěž krásy vánočních stromků. A koupí jen vítěze. No a nějak jsme si v tom přestali rozumět.

12.12.2022 v 8:08 | Karma: 24,37 | Přečteno: 961x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Karel Janeček mě zklamal, nezná macháčka

Vymyslel volební systém D21, oženil se 21.12.2021 ve 12.21, prezidentskou kandidaturu ohlásil 21.1. 2022, ale nezná macháčka, tuto geniálně primitivní hru se dvěma kostkami a nejvyšší možnou kombinací čísel 2 + 1 = macháčkem!

21.11.2022 v 12:21 | Karma: 13,51 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

A planety (rozuměj lidstva) záhuba. Auta nás denně zabíjejí přímo fyzicky i nepřímo zdravotně kvůli emisím. V počtu osob usmrcených v souvislosti s automobilismem je ČR na 152. místě světového žebříčku (ze 180 zemí).

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18 | Přečteno: 445x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Nesouhlasil s Putinem a psal na frontu. Patnáctiletého Rusa odsoudili na pět let

27. června 2024  7:30

Ruský vojenský soud v Moskvě odsoudil patnáctiletého Arsenije Turbina k pěti letům vězení za účast...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1658x
Narodil jsem se jako doktor přírodních věd v rodině strojního inženýra. Dětství jsem strávil doma. Po studiích jsem pracoval v různých zaměstnáních. Nyní si užívám odpočinku a občas něco napíšu. Tak jako mnozí, vydal jsem již mnoho knih. Namátkou Tučňákovy příhody I, Tučňákovy příhody II atd., ale všechny jsou rozebrány, takže nemá cenu je shánět.

S omezenou množinou gramatických pravidel a neomezenou množinou pojmů (vynalézám nová slova) jsem schopen utvořit nekonečné množství vět včetně těch, které nikdo nikdy předtím nenapsal.

Rád přijedu na besedu či čtení, bude-li to podpořeno řízkem nebo koláči s kávou. Čtení probíhá tak, že příchozím jsou rozdány výtisky mého článku, knihy atd., já se posadím a jím, zatímco diváci čtou. Nahlas. Všichni. Najednou.