Krteček se z vesmíru nevrátí

Ke strašlivé tragédii došlo v úterý 19.7. 2011 na vesmírné stanici ISS. Vzhledem k časovému posunu tuto smutnou událost česká média zatím zřejmě nezaznamenala.

"Budiž mu orbita lehká!"Foto News of the Czech World

Teprve druhý český kosmonaut Krteček vystoupil s astronautem Feustelem do volného prostoru.
"Měli jsme za úkol připevnit a aktivovat detektor pro hledání antihmoty na vnějším plášti stanice ISS," řekl zdrceně Feustel. "Chtěl jsem, aby se Krteček podíval se mnou do volného prostoru. V jedné chvíli jsem ho musel na vteřinu pustit. Aby neodlétl, zapřel jsem ho mezi ramena antény. V tom okamžiku však přiletělo kladivo, které tady před rokem upustila moje kolegyně Heidemarie Stefanyshyn-Piperová..."

"Je to národní tragédie," řekl k tomu první český kosmonaut V. Remek. "Neměl ho tam brát. Buď to byl maskot a měl zůstat v kabině nebo plnohodnotný člen posádky, ale na to měl příliš krátký výcvik. Budiž mu orbita lehká."

Odborník na kosmonautiku, publicista a misogyn Libor Vlach rovněž komentuje tragickou událost: "Je to příšerné, ale uvědomme si, že možná zachránil stanici a životy všech členů posádky. Kdyby kladivo narazilo do stanice místo do něj... Ještě chci říci, ze událost potvrzuje můj výrok, že ženy do kosmu nepatří a když už, tak jim tam rozhodně nepatří do ruky nářadí."

Dnes se očekává oficiální vyjádření americké strany a projevení upřímné soustrasti českému státu a lidu. Zpravodaj krajanského listu News of the Czech World neváhal probudit (v noci) českého ministra zahraničních věcí a získat jeho vyjádření: "Ze zdrojů na americkém ministerstvu zahraničních věcí máme informaci, že jeden z arzenálu krtečkových dublérů bude symbolicky poslán zpět do Česka. Počítáme samozřejmě se státním pohřbem a všemi poctami," řekl k tomu otřesený Karel Schwarzenberg, který se s Krtečkem před jeho misí osobně setkal.

"Určitě nebude kremace, figurka je nehořlavá," podotýká k tomu majitel pohřební služby Veselý & Čadil, která má na starosti státní pohřby. "Očekáváme průvod Prahou s otevřenou rakvičkou a pohřeb na Olšanech."

S přispěním krajanského listu News of the Czech World

Autor: Jenda Šilhavý | středa 20.7.2011 9:09 | karma článku: 23,31 | přečteno: 2203x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18