Každý dnes nemůže vykonávat práci svých snů

Nyní, v době krize, kdy výkon všech odvětví a především průmyslu klesá, není možné, aby každý dělal jen takovou práci, která ho baví. Nemůže být každý bankéřem, manažerem nebo jiným druhem bílého límečku. Je třeba, abychom se my všichni zhýčkaní tím, že tzv. podřadné práce za nás dosud vykonávali jiní, bez falešného studu chopili francouzských klíčů nebo postavili k výrobním pásům a začali tak znovu od píky budovat náš ztracený blahobyt. Jako jeden z prvních jde Tučňák svým příkladem!

Z pásu, na němž jedou lipa všech barev, vybírá balič lip...Ilustrace: Jakub Zich

Tučňák baličem lip

1. Tučňák pracuje v továrně jako balič lip. Lipo, milí čtenáři, to je balíček třinácti cihliček hroznového cukru různých barev poskládaných vedle sebe a zabalených úhledně do papírového obalu.

2. Práce baliče lip vypadá takto: balič lip každý den vstane a jde do továrny. V továrně vyfasuje u okénka „Šablony - denní rozvrh“ barevnou šablonu, na níž jsou barvy seřazeny tak, jak se ten den lipa budou balit. Například:

14.1. 2009:

žlutá

zelená

zelená

zelená

modrá

zelená

modrá

zelená

žlutá

červená

modrá

žlutá

modrá

3. Z pásu, na němž jedou lipa všech barev, vybírá balič lip jednotlivá lipa a řadí je na malém povoskovaném papírku podle barevné šablony. Když jsou lipa seřazena, balič lip je zabalí do papírku a přes vzniklý balíček navlékne vrchní obal tvořený papírovou trubičkou, vytvarovanou na speciálním stroji do tvaru cihličky.

4. Když není krize, stávají se baliči lip většinou spoluobčané, kteří se v mládí příliš neučili, nebo přistěhovalci, kteří se učili o něco více.

5. Občané, kteří se v mládí učili o něco více, nebo vysokoškolsky vzdělaní přistěhovalci se většinou stávají kontrolory barevné posloupnosti zabalených lip. Práce kontrolora barevné posloupnosti zabalených lip vypadá takto: Z pásu, na němž jedou zabalená lipa, vybere kontrolor balíček, stáhne z něj vrchní obal a rozbalí povoskovaný papírek, v němž jsou lipa zabalena. Podle barevné šablony pak zkontroluje, zda jsou lipa správně seřazena a znovu je zabalí. Pokud je v barevné posloupnosti nějaká chyba, kontrolor ji opraví a udělá čárku do „Deníku chybových hlášení“.

6. Práce baliče lip je těžká a práce kontrolora barevné posloupnosti zabalených lip je také těžká. Tučňák nevykonává práci baliče lip proto, že by se v mládí příliš neučil. Naopak, učil se dost - vždyť je z něj uznávaný žurnalista a spisovatel! Ale ví, že nyní v době krize, musí také inteligence přiložit ruku k dílu a pomoci roztočit kola odstavených provozů. A navíc, až odhoukají konec směny, napíše o své práci burcující reportáž do celostátního deníku!

 

Milí čtenáři.

Nyní nám napište, jak vy pomůžete republice? Víte, že příští týden je pracovní sobota? A neděle?

Váš

Dr. Jenda Šilhavý

Autor: Jenda Šilhavý | středa 14.1.2009 9:10 | karma článku: 13,05 | přečteno: 1276x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18