Jak si věci doopravdy užít

Jistě jste již mnohokrát slyšeli upřímné přání: „Užij si to!“ Ale jak? „Rozdvojte proud vědomí!“ Radí překvapivě částečně pozitivní psycholog Karel Junek.

Člověk, který si věci opravdu na 100% užívá, na sebe často zapomene. Dostane se do tzv. stavu flow, což je stav, kdy „osoba v průběhu provozování určité činnosti je zcela ponořena do pocitů naprosté soustředěnosti, nadšení a úspěchu.“ Ale to není úplně správné, upozorňuje Junek. Taková osoba si neuvědomuje, že si činnost užívá. Proto je třeba část (přibližně třetinu až polovinu) vědomí oddělit od stavu flow a podívat se na sebe jakoby zvnějšku a uvědomit si, jak moc si danou akci užíváte. Teprve pak si to doopravdy užijete. Je to podobné stavu klinické smrti, kdy se jakoby vznášíte nad svým tělem, ale tam je od prožívání odděleno 100% vědomí, čili tudy cesta úplně nevede, varuje Junek.

Nejlepší je dělat takové cvičení, je to podobné, jako když trénujete meditaci, a to: částečně vědomě se probírejte ze stavu flow, asi tak každých 10 až 20 vteřin, a uvědomte si, že si to užíváte. Zpočátku můžete používat pomocnou větu jako např.: „Jé, já si to tak užívám“, kterou si šeptem či nahlas řeknete. Uvidíte, že takto se vaše užívání razantně zlepší a vy si to prostě tentokrát už doopravdy užijete!

Zdroj: časopis Psycho dnes se svolením autora

P.S. Jak já jsem si užil psaní tohoto článku!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jenda Šilhavý | pátek 16.10.2015 1:01 | karma článku: 11,00 | přečteno: 479x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18