Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak přežít škrtací vládní mariáš

Ministři hrají mariáš o škrty. Flek, re, tutti, boty, kalhoty, kaiser! Jenže běžní lidé nemohou na další flekování škrtů přistoupit. Někteří z nich prostě už teď nemají na boty nebo kalhoty. Do opasků si musejí přivrtávat dírky.

Ministři (káčka a béčka) útočí na občanovu peněženku (déčko).

Jak na tom jsme makroekonomicky, nevíme. Zprávy z médií se liší. Zrovna teď naše ekonomika asi roste (omylem nebo proč, když prý neměla růst? Nebo ne tak moc?). Do Evropy se vrací dluhová krize - nebo nevrací? Ale mikroekonomika našich peněženek jde do háje. Proto si řekněme, na čem ještě můžete doma ušetřit.

Potraviny
Jídlo: hnusný rohlík pořídíte za 1 Kč. Lepší rohlík (s trochou soli a máku) za 2 Kč. Když si k tomu pořídíte prošlý jogurt, máte skvělou snídani do 10 Kč.
Leccos se dá sníst při ochutnávkách v supermarketech. Ale pozor na nevhodné kombinace: pokud si poblinkáte oblečení, způsobíte si ztrátu. Jednak přijdete o živiny a prací prášky jsou drahé nemluvě o odstraňovačích skvrn.
Brzy také přijde den, kdy budete muset sníst své domácí mazlíčky. Nestresujte se z toho. Na světě existují země, kde morčata, křečci, želvy, kočky a psi jsou součástí standardního jídelníčku.

Kultura
Tištěný denní tisk, časopisy: můžete si je přečíst ve velkých supermarketech, taktéž některé knihy.
Více knih: lze rovněž přečíst ve velkých knihkupectvích - i na pokračování. Můžete si nosit svoji záložku a rozečtenou knihu strčit někam dozadu pro příště. Nebo si poznamenat stránku, kam jste dočetli. Pozor na bestsellery, aby vám je do další návštěvy nevyprodali. Komiksy zvládnete na počkání.
Filmy, hudba: jen přes internet. Pokud máte ještě doma proud, nabijte si notebook na max a vyražte na wifi. Můžete třeba zaparkovat auto (většina příslušníků vyšší střední třídy ho ještě má) před restaurací s wifi (např. některé fastfoody) a sdílet. Já to dělám tak, že přístroj v autě schovám a zatímco sdílí, jdu si koupit lepší rohlík nebo vyřídit svoje věci. Bohužel, je to tak: chudí si prostě jinou než staženou kulturu dovolit nemohou.
Dalším krokem po schodišti dolů je ústní sdělování: vyprávění, zpěv, domácí divadlo atd. Rozumějte "krokem po ekonomickém schodišti dolů", ovšem pro některé rodiny může odpojení od elektřiny naopak znamenat záchranu vztahů a nalezení sebe sama případně ostatních členů rodiny.
Sport
Vybavení pořizujte jen z odpadu nebo přírody. Fotbal = hadrák, špaček (český baseball) = velký klacek a malý klacek, bendy hokej = klacek a kámen, šachy = chlebové figurky (pšeničný chléb = bílé figurky, žitný = černé. Figurky můžete navíc v nouzi rozpéct a sníst).
Domácí potřeby
Nevyhazujte za zbytečnosti. Vzpomeňte si na svoje babičky a dědečky: měli v kredenci spoustu šuplíků na knoflíky, provázky, gumičky, špunty, víčka, hřebíčky... Použité balící papíry byly vzorně poskládané na štokrleti a připravené pro další použití. Tip:  tak například koupelnovou dózičku na osobní humusy si zdarma pořídíte z papírové rolky po toaletním papíru. Děti ji mohou hezky ozdobit.

Pokud jde o toaletní papír doma, nepoužívejte levný, nechcete-li mít odřený zadek. Pokud možno nepoužívejte ho vůbec. Řiďte se slovy japonského básníka Nanao Sakakiho: "Zadek si opláchněte čerstvou vodou nad průzračným bubláčkem."

Zdraví
Tady se moc ušetřit nedá. Domácí operace nedoporučuji. Porody ještě možná. Pozor na opravy zubů. Běžné vrtačky nebo aku šroubováky nejsou homologovány pro práci v ústní dutině. Když už se do toho pustíte, nezapomeňte vypnout příklep. Na plomby se nejlépe hodí 5-ti minutové epoxy metal (značkové, tady se nevyplatí šetřit).

Pro uchování zdraví (především duševního) a vůbec pro přežití se nezapomeňte smát. To, co se děje v dnešní politice, vám k tomu denně nabízí nepřeberné množství příležitostí. Mám jen strach, abychom to za čas nezačali považovat za normální - pak by to přestalo být směšné a absence našeho - byť trpkého a zahořklého - smíchu by legitimizovala tohle absurdní divadlo.

 

Autor: Jenda Šilhavý | pondělí 23.4.2012 10:10 | karma článku: 18,49 | přečteno: 953x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

Polychlaporie znamená soužití jen chlapů, ale ne že by to spolu milostně vztahově táhli tři nebo víc chlapů, žádnej gay spolek, jedná se o takový komunitní soužití většinou starších chlapů, co už vychovali děti.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75 | Přečteno: 341x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Školáci pana Babiše šikanovali

Čau lidi, já jsem nějakej Jarda Srníček a dělám školníka v tý škole, jak tam šikanovali pana Babiše. Dlouho jsem přemejšlel, jestli mám nějak veřejně vystoupit a říct pravdu, jak to vlastně bylo...

13.1.2023 v 7:07 | Karma: 20,05 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Pod stromeček (nejkrásnější) jsem dostal rozvod

Manželka každej rok pořádá soutěž krásy vánočních stromků. A koupí jen vítěze. No a nějak jsme si v tom přestali rozumět.

12.12.2022 v 8:08 | Karma: 24,37 | Přečteno: 961x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Karel Janeček mě zklamal, nezná macháčka

Vymyslel volební systém D21, oženil se 21.12.2021 ve 12.21, prezidentskou kandidaturu ohlásil 21.1. 2022, ale nezná macháčka, tuto geniálně primitivní hru se dvěma kostkami a nejvyšší možnou kombinací čísel 2 + 1 = macháčkem!

21.11.2022 v 12:21 | Karma: 13,51 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

A planety (rozuměj lidstva) záhuba. Auta nás denně zabíjejí přímo fyzicky i nepřímo zdravotně kvůli emisím. V počtu osob usmrcených v souvislosti s automobilismem je ČR na 152. místě světového žebříčku (ze 180 zemí).

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18 | Přečteno: 445x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Nesouhlasil s Putinem a psal na frontu. Patnáctiletého Rusa odsoudili na pět let

27. června 2024  7:30

Ruský vojenský soud v Moskvě odsoudil patnáctiletého Arsenije Turbina k pěti letům vězení za účast...

  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1658x
Narodil jsem se jako doktor přírodních věd v rodině strojního inženýra. Dětství jsem strávil doma. Po studiích jsem pracoval v různých zaměstnáních. Nyní si užívám odpočinku a občas něco napíšu. Tak jako mnozí, vydal jsem již mnoho knih. Namátkou Tučňákovy příhody I, Tučňákovy příhody II atd., ale všechny jsou rozebrány, takže nemá cenu je shánět.

S omezenou množinou gramatických pravidel a neomezenou množinou pojmů (vynalézám nová slova) jsem schopen utvořit nekonečné množství vět včetně těch, které nikdo nikdy předtím nenapsal.

Rád přijedu na besedu či čtení, bude-li to podpořeno řízkem nebo koláči s kávou. Čtení probíhá tak, že příchozím jsou rozdány výtisky mého článku, knihy atd., já se posadím a jím, zatímco diváci čtou. Nahlas. Všichni. Najednou.