Děti jsou zlý

A hloupý. Když vědci rozdali dětem ve věku 1-3 roky dotazníkový formuláře, aby zjistili, jak jsou duševně vyvinutý, tak se jim vrátily poslintaný a rozkousaný nebo počmáraný.

Ahoj, lidi, já jsem nějakej Lstibor, teda ne úplně lecjakej, ono nás moc Lstiborů učitelů není. No prostě tohle jméno mi dala matka, učitelka češtiny a milovnice staročeštiny, tak to, prosim, respektujte a nekomentujte. Tydlety malí děti vlastně nejsou lidi, jsou to spíš takový zvířata, viz moje dizertační práce Dítě není člověk, ale zvíře - alespoň několik prvních let. Tuto vynikající práci oponovali tehdy ještě žijící doktor Konrad Lorenz, světoznámej rakouskej etolog, a s nim pravnuk slavnýho českýho kantora Jana Nepomuka Filcíka, z čehož vidíte, že sem nebyl žádnej béčkovej student, ale měl jsem pořádně našlápnuto. Teď po svý dlouholetý pedagogický praxi se spíš klonim k termínu „předlidi“ (nechci říkat podlidi, dostal bych se na tenkej led) a záleží na nás, dospělejch, aby se z těch dětskejch zvířecích předlidí vyvinuli normální lidi jako jsme já a vy. Proto jsem se stal učitelem, abych napomoh tomu přerodu. Ale musim bohužel souhlasit s básníkem Otokarem Březinou, kterej napsal takovej profláklej úryvek, ale pořád to platí:

"Učitelství je těžký, robotný úřad, vysilující duši, ochromující fantazii, pijící sílu z organismu, děti přicházející do školy jsou zlé, svéhlavé, bludně vychované bytosti, rafinované, zlomyslné, zhýčkané, zbloudilé, instinktivně nepřátelské a ve velkém procentu úžasně neschopné, vracím se po pěti hodinách vyučování fyzicky i duševně vysílen, disgustován, umrtven, zatemněn, tupý, mdlý a sešlý. Pouze noc jest vyhrazena mé duševní práci a i tu nedostavuje se vždy dispozice, vystřebaná celodenním rozechvíváním nervového systému a stálým krvácením intelektuálním“. 

Ani starší děti na tom nejsou líp. Já jsem si ve svý praxi všim, že skoro všechny děti v první a druhý třídě furt dokola věří nejrozšířenější fejk ňůz, že dárky nosí Ježíšek. To jim prostě nevymluvíte. A když se o to pokusíte, může se vám stát, že ty nejfanatičtější vás napadnou, jako se to jednou při čéeles stalo mně. Ještě že jsem měl tenkrát prostudovaný tajný tabulky ministerstva školství, ve kterejch je napsaný, kolika a jak starejm dětem se učitel ubrání při napadení. Možná si myslíte, že je to nějaká sranda, ale není. Ty tabulky rozlišujou i dny v tejdnu, v pondělí jsou děcka odpočinutý a tak jsou silnější, v pátek už bejvaj vysílený, takže se ubráníte třeba dvěma třema navíc než v pondělí. Hlavně chci poprosit, nemyslete si, že jsem ňákej starej zapšklej vyhořelej učitel. Jenom mně jde vo to, abysme do těch dětí nevkládali moc velký naděje, že třeba zachráněj planetu a tak. Hlavně pozor na ty školní parlamenty, aby se to ňák nezvrtlo, abysme jednoho dne neměli dětskou vládu, to byste koukali, jak by s náma zatočili!

FOTO V PEREXU Z FILMU: https://www.csfd.cz/film/69478-pan-much/prehled/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jenda Šilhavý | pondělí 14.2.2022 11:11 | karma článku: 19,89 | přečteno: 900x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18