Coriolisova síla, to je síla!

Kolik neviditelných sil ovlivňuje naše životy, aniž bychom si uvědomovali jejich existenci? Tučňák má nejraději tu Coriolisovu. A vy?

TUČŇÁK A CORIOLISOVA SÍLA

1. Pokaždé, když Tučňák koupe malého tučňáka, užijí si oba nejvíce legrace při vypouštění vany.

2. Na závěr koupele Tučňák odšpuntuje vanu a začíná poslední hra - hra na malström (malström, milí čtenáři, to je obludný vír, který vzniká v moři a stahuje ke dnu vše, co se ocitne v jeho dosahu).

3. Když se v odšpuntované vaně objeví malý malström, začnou Tučňák s malým tučňákem přehrávat oblíbenou etudu „zaoceánská loď pohlcena malströmem!", k čemuž jim slouží plastikový parník.

4. Jednoho dne v zápalu hry se však malý tučňák zeptá: „A proč se ten vír točí pořád takhle? Proč se netočí taky na druhou stranu?“

5. Tučňák se zamyšleně zadívá na malého tučňáka a odpoví: „Velmi dobrá otázka. Může za to Coriolisova síla. Tato síla je vyvolána rotací Země a působí na tělesa pohybující se určitou rychlostí vůči Zemi. Způsobuje, že tělesa pohybující se například směrem k severu, jsou na severní polokouli odchylována k východu. A to platí i pro vodní vír.

6. „Hm“, říká malý tučňák.

7. „A na jižní polokouli je to naopak,“ dodá Tučňák.

8. „A na rovníku,“ dodá ještě Tučňák a zamyslí se: „...teče voda rovnou dolů bez víru!“

9. Hrome, že mě to nenapadlo dřív, říká si Tučňák v duchu, zatímco zaoceánská loď je již téměř pohlcena malströmem. Takže pomocí přenosného umyvadla lze empiricky naprosto přesně stanovit polohu rovníku! To musím říct předsedovi Antarktické geografické společnosti. Ten bude koukat!


Milí čtenáři,

nyní nám napište, jakým směrem se točí vodní vír u Vás doma? Nezapomeňte uvést, na jaké polokouli bydlíte. Vypouštěli jste již někdy vanu na rovníku? Pokud ano, napište nám o tom své poznatky!

Váš

Dr. Jenda Šilhavý

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jenda Šilhavý | úterý 2.12.2008 13:13 | karma článku: 19,19 | přečteno: 2477x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18