Podaří se Svobodným zaujmout svým experimentem?

Strana svobodných občanů, která používá zkratku „Svobodní“ se pokouší přivést na českou politickou scénu jednu velmi zásadní a bezpochyby zajímavou novinku. Je s podivem, že veškerá média tuto zcela zásadní věc přehlédla. Pokusím se tedy danou věc přiblížit alespoň čtenářům mého blogu.

Co tedy tou převratnou novinku je? Jde o systém primárních voleb, který dobře známe z USA, tam se také Svobodní dle slov jeho místopředsedy Payna inspirovali. Každý člen a registrovaný příznivec tak bude mít možnost přímo ovlivnit, kdo se na jednotlivé kandidátky dostane a v jakém pořadí. Tento systém primárních voleb je především velmi zajímavý ani ne tak pro řadové členy (i když samozřejmě i pro ně), ale hlavně pro širokou veřejnost, která poměrně snadným způsobem může zásadně ovlivnit pořadí jednotlivých kandidátů. Politika se tak dostane blíže lidem. Aby někdo mohl navrhnout kandidáta nebo hlasovat o pořadí v primárních volbách, je nejdříve nutné se stát registrovaným příznivcem. Učinit tak můžete na webových stránkách Svobodných (www.svobodni.cz ). Příznivcem strany se může stát člověk, který není členem jiné politické strany a pošle prostřednictvím internetu straně částku v minimální výši 100,- Kč, příznivec není členem strany ve smyslu zákona o politických stranách. Tento poplatek zajišťuje, aby nemohly být nabírány tzv. černé duše, na druhou stranu dává možnost příznivcům projevit svoji podporu případně i vyšší částkou.

Jak fungují samotné primárky? Vysvětlím na příkladu blížících se eurovoleb. Republikový výbor strany nejdříve vybere určitý počet navržených kandidátů, který bude přirozeně vyšší než je počet míst na kandidátce a tento seznam jmen se stručným představením jednotlivých kandidátů vyvěsí na web. Pak zahájí primární volby, které budou trvat několik dní a každý člen nebo příznivec bude moci označit určitý počet jmen, kterým dává svoji preferenci. Pořadí na kandidátce tak bude sestaveno dle počtu preferenčních hlasů – kandidát s největším počtem preferenčních hlasů se stane lídrem kandidátky.

Díky tomuto systému primárních voleb hodlá Strana svobodných občanů předejít zákulisním dohodám o pořadí jednotlivých kandidátů, i když je odlišná vůle řadových členů či voličů naprosto zřejmá. Pohled na politiku by tak mohl získat nový rozměr a opět přilákat voliče, aby se začali zajímat o politiku. Ať se nám to líbí nebo ne, politika se týká nás všech a dnes ji můžeme ovlivnit i my.

Autor: Michal Šilhánek | pátek 6.3.2009 10:12 | karma článku: 19,74 | přečteno: 998x