Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zničená země Praotce Čecha

Přestože se daně zvyšují a budou ještě zvyšovat, díry ve státní pokladně jsou stále větší a budou ještě větší. Kdo tuto republiku vytuneloval a kdy se zhroutí? A proč údajně "pracovití" úředníci a politici dostávají statisícové odměny, jsou snad stokrát pracovitější než obyčejný zaměstnanec či živnostník?

"Ministr Kalousek se obává, že případné prohrané arbitrážní spory z tzv. solárních investic by mohly ohrozit finanční stabilitu Česka. V příštích dnech a týdnech lze očekávat snahu o zahájení velkého množství arbitrážních žalob."

 

Poslední dobou mi přijde, že se Česká republika stala dojnou krávou, kterou někdo má potřebu neustále ždímat a ždímat. Možná si to ta kráva i dělá sama - všem slíbila, že jim dá mléko, a ve finále zjišťuje, že tolik mléka zase nemá a ti, kteří od ní dostali příslib, mléko stejně nedostanou, protože někomu kráva natankovala mléka přespříliš, až se hojností mléka dusil; na jiné přitom nevyzbylo. Přestože kráva víc a víc žere, má poruchu trávení a více mléka nevytvoří, naopak žaludeční vředy a trávící problémy zapříčiňují, že má mléka stále méně, ikdyž žere více.

 

Asi tak to totiž vypadá s naším státem, který prostě "solí" miliardy nalevo i napravo. Zavádějí a budou se zavádět stále nové a nové daně, přesto (nebo právě proto) jejich výběr nevzrůstá, právě naopak. Stát se stále více zadlužuje a svým občanům toho dává stále méně - bude méně peněz na dálnice, školství, kulturu, životní prostředí. Je méně peněz pro lidi, kterým zbývá méně, od ledna jim díky vyššímu DPH a zprostředkovaně tak vyšším cenám zboží a služeb bude zbývat ještě méně, a to v situaci, kdy již nyní má velká část lidí problém s penězi vůbec vyjít, málokdo něco vůbec uspoří, nečekané výdaje jsou problém. Podobný vývoj ekonomiky je bohužel i v bohatých západních zemích, jen u nás to má nádech zcela tristní: ještě jsme se nevymanili z desetiletí pseudosocialistické letargie a zbídačení, a než stačilo obyvatelstvo zbohatnout na úroveň, která by odpovídala naší poloze v Evropě, již zase chudneme. Ještě jsme se moc neohřáli a už zase přichází mráz... A ti, kteří toto zbídačení spoluvytvářejí, ještě mají tu drzost a odvahu nás častovat slovy, že jsme "příliš hodovali" a tak je načase si zase utahovat opasky. Nevšiml jsem si, že bychom příliš hodovali. Ale možná ti poslanci a úředníci soudí podle sebe: podle sebe soudím tebe. Málokdo z lidí okolo mne "hodoval", sem tam si někdo koupil lepší auto, začal stavět dům (ale na hypotéku), jel na dovolenou, ale že by "hodoval"? Ano, jsme na tom lépe než třeba Uganda či Albánie, možná i než Polsko či Bulharsko, ale není to málo? Srovnání s Rakouskem či Německem, ke kterým ekonomicko-kulturně tak nějak po staletí již patříme a na jejichž úrovni jsme před 70-80lety byli, je stále zoufalé.

 

Státní kasa by přitom mohla být plná, kdyby... Kdyby poslanci spolu s vysoce postavenými úředníky měli alespoň malou národní hrdost a cítili odpovědnost vůči národu, který zastupují. Jenže národní hrdost a odpovědnost z nás začali mlátit nacisté a dovymlátili komunisté. Proto je zcela "normální", že většina politiků nehraje za národ a necítí k němu odpovědnost, ale hraje za sebe a své kamarádíčky, za lobbistické a tlakové skupiny, za sílu peněz a moci, a ostatní jim jsou putna, přestože před volbami tvrdí, že jim jde o lidi - a týká se to soudruhů zleva i zprava.

 

Pro pana exministra Langera je normální, že úředníci brali milionové prémie, prý byli tak pracovití a zasloužili si to. Jak média v posledních dnech ukazují, je to obvyklá praxe na mnoha státních, krajských i obecních úřadech. Statisícové nebo desetisícové prémie pro "pracovité úředníky" nebo pro "pracovité poslance", kteří zvládají poslancovat, hejtmanovat či starostovat, být funkcionáři několika firem a ještě k tomu mít na starosti různé tzv. poslanecké výbory, jejichž funkčnost a užitek je pofiderní.

 

Stejní úředníci a politici, kteří se holedbají pracovitostí, přitom zapříčinili desítky až stovky arbitráží a průserů, které Česká republika už musela zaplatit a ještě platit bude muset. Další úředníci a politici zapříčinili vznik i zmíněného problému se solární energetikou, kterou již nyní platíme v našich cenách elektřiny a ještě ji budeme hradit jednou, až budeme muset vyplácet miliardy solárním investorům, kterým stát zatnul tipec. Pan ministr Bursík to myslel dobře, ale jako vždy, dobře míněný návrh pro ekologii a malé lokální zdroje obnovitelných energií zneužily skupiny, které jej cíleně zpotvořily ve svůj prospěch tak, aby na něm vydělaly a to i v případě, že na něm nevydělají.

 

Kolik je okolo nás korupce, klientelismu, předražených či přihraných zakázek, a co horší, nepotřebných předražených zakázek, stejně jako kauz a arbitráží, každý jistě ví, stačí se probrat novinami a zmiňuji je i v dalších blozích. Kdy ale tento stát ekonomicky "dojede", zatím nevíme - ikdyž nám teď pan Kalousek napovídá, že to asi nebude zadlouho, když už se bojí i on.

 

Miliardy, které schází každý rok státnímu rozpočtu, se hromadí a hromadí, bohužel ne u nás. Jejich celá roční výše by se přitom dala v klidu smazat, pokud by ČR nevypisovalo nepotřebná a předražená výběrová řízení, vyhnulo se arbitrážím z hlupácky nastavených smluv (děkujeme, pracovití úředníci a politici!) a snížilo množství korupce. Miliardy, které chybí, by ve zdravém prostředí, spoluvytvářeném i odpovědnými politiky a úředníky, nechyběly. Jenže zdravé prostředí zde nemáme - stabilní a zdravé prostředí, které by motivovalo firmy k investicím a občany ke spokojenému životu a utrácení, zde není, naopak, bojí se firmy i občané. Nebojí se právě jen ti "pracovití" úředníci a politici - tito šikovní vykukové si vždy přes kamarádíčky nějakého fleka najdou.

 

Pokud už i ministr Kalousek připouští, že arbitráže mohou vyvolat vážné ekonomické problémy naší země (který pracovitý úředník či poslanec je způsobil??), která je přitom už vážně zadlužená a před námi je vidina všeho, jen ne blahobytu a úspěchu, je to na pováženou. Může to znamenat, že krysy začnou opouštět potápějící se loď, už teď si krysy syslí co mohou, a díky krysám, které udělaly do lodi díru, se potápí všichni ti, co na lodi jedou.

 

Hrubé národní štěstí je pojem, který prosazuje buddhistické království Bhútán na obranu před scestným HDP. Hrubý domácí produkt totiž nevypovídá o tom, jak lidé žijí, zda jsou spokojení a hodnotí svou kvalitu života dobře. Vláda se raduje, že alespoň to HDP nám roste; jenže HDP nám rostě, protože v Nenašovicích, v Kolíně i Boleslavi se sypou z pásů statisíce aut, kterými zaplavujeme Evropu. HDP roste, ale jak jeho růst pomáhá normálním lidem? V době, kdy se budou zavádět nové daně pro již tak chudnoucí vrstvy obyvatel, které optimismem rozhodně hýřit nemohou, je radost z růstu HDP radostí dítěte, které si staví hrad z písku, který se mu za další minutu rozsype a dítě bude brečet...

 

Reálně to vypadá, že jde ČR do kytek. Připouští to už i nenapravitelný ekonomický optimista Kalousek. Skončí toto ekonomické mičurinství krachem nebo "jen" měnovou reformou? A co přijde po reformě? Těm, kterým zůstane nějaký majetek, jej opět seberou komunisté, kteří po tragikomické vládě pseudopravice opět sbírají preference? Je mnoho otázek, které si smrtelník může klást. Kladou si je i ti "pracovití úředníci a politici", kteří republiku do této situace dvacet let táhnou?

Autor: Rostislav Siksta | pondělí 1.8.2011 6:45 | karma článku: 16,33 | přečteno: 760x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik